Guvernul are în plan un nou sprijin important pentru fermieri. Vorbim despre zeci de mii de euro pentru fiecare beneficiar în parte.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că Guvernul pregătește un nou program de sprijinire a micilor fermieri. Sunt vizate să fie ajutate astfel atât fermele de familie din bazinele legumicole, cât și cele din zona montană.
Programul constă în acordarea unui ajutor de minimis de până la 50.000 de euro pe fiecare fermă, corelat cu un program de finanțare de până la 200.000 de euro (un million de lei)/fermă, cu o dobândă fixă de 1,95 la sută, pentru investiții, notează agrotv.
”Avem o nouă hotărâre de guvern, dar vrem s-o încadrăm într-un ajutor de minimis, asta înseamnă până la 50.000 de euro pe fiecare fermă. Dar ar trebui să ne ducem în fermele de mici dimensiuni, practic fermele de familie, așa cum sunt și cele din bazinul legumicol, dar și cele din zona montană, unde sunt afaceri de familie – crescători de animale și procesare -, să beneficieze de o schemă de finanțare până la un million de lei, în baza ajutorului de minimis de 50.000 de euro noi să achităm ROBOR-ul și alte comisioane și să rămână cu o dobândă fixă de 1,95 la sută”, a precizat, la digi24, Florin Barbu.
Noul program destinat micilor fermieri ar urma să aibă peste 7.000 de beneficiari, estimează ministrul.
Citește și Wizz Air impune restricții masive călătorilor. Suma maximă pe care o vor mai putea cheltui pe zbor
Pe de altă parte, tot ministrul Florin Barbu anticipează că România va deveni un ‘El Dorado’ al Europei. Potrivit lui Barbu, țara noastră va avea, în următorii patru ani, un grad de autosuficiență de peste 100 la sută la toate produsele agroalimentare.
Ministrul Agriculturii este astfel sigur că România va deveni cel mai mare producător și cel mai mare exportator de produse agroalimentare din sud-estul Europei.
”Ministerul Agriculturii a semnat unități de procesare de 1,8 miliarde de euro, vorbim de parte de fonduri europene, program național strategic, dar și de programul INVESTALIM privind procesarea în România. Toate cantitățile care sunt transpuse în aceste proiecte, centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și din datele Eurostat, dacă aceste unități vor fi finalizate în următorii patru ani, România va avea un grad de autosuficiență de peste 100 la sută la toate produsele agroalimentare. (…)
Din 2023, investițiile realizate la nivelul ministerului Agriculturii și la nivelul guvernului României nu au mai fost haotice cum se întâmpla în alți ani. În 2023 am început, practic, investițiile în fermele de porc, vorbim de peste 46 de ferme, de anul acesta vom produce încă 1,5 milioane de purcei, dar și în sectorul avicol, peste 100 de milioane de pui se vor produce anul acesta”, a explicat ministrul.
Citește și O firmă ieşeană va construi o fabrică de top. Proiectul va tripla capacitatea de producție