Se deschid oficial pârtiile de pe Valea Prahovei. Care sunt preţurile

Administratorii de domenii schiabile de pe Valea Prahovei deschid oficial joi mai multe pârtii pe care stratul de zăpadă măsoară până la jumătate de metru.
Filip Stan
30 nov. 2017, 04:42
Se deschid oficial pârtiile de pe Valea Prahovei. Care sunt preţurile

La Sinaia şi Azuga, preţurile pentru telegondolă şi skipass sunt în acest sezon aceleaşi ca în sezonul trecut, iar la Sinaia telegondola operată de Primărie, care urcă în Valea Dorului, va avea prima cursă cu o oră mai devreme faţă de iarna trecută.

La Sinaia, staţiunea cu cel mai vast domeniu schiabil de pe Valea Prahovei, se deschid cele mai multe dinrtre pârtiile de mare altitudine din Valea Dorului şi Valea Soarelui, situate la 2000 de metri, în Masivul Bucegi.

Directorul SC Transport Urban Sinaia, care administrează domeniul schiabil al staţiunii, Maria Floricica, a declarat că joi se deschis odicial cinci pârtii, respectiv Lăptici 1 şi 2, Valea Dorului 1 şi 2 şi Variantă. Acestea sunt acoperite cu un strat de zăpadă naturală şi artificială de jumătate de metru, iar condiţiile pentru practicarea sporturilor de iarnă sunt foarte bune.

Maria Floricica a declarat că programul de funcţionare al telegondolei care urcă până la 2000 de metri altitudine în Bucegi şi care aparţine autorităţii locale va fi în acest sezon cu o oră mai lung faţă de sezonul trecut. Astfel, telegondola funcţionează începând cu ora 8:00 până la ora 17:00 şi nu de la ora 9:00, cum se întâmpla anii trecuţi.

În ceea ce priveşte costurile pentru transportul pe cablu la Sinaia, preţul skipass-ului şi al unei călătorii cu telegondola sau telescaunul este acelaşi ca anul trecut. Astfel, un skipass pentru o zi costă 145 de lei pentru un adult, 125 de lei pentru studenţi şi 100 de lei pentru copii. O călătorie cu telegondola care urcă în două tronsoane până la Cota 1400 şi apoi până la Cota 2000 din Bucegi costă 20 de lei pentru unul dintre cele două tronsoane sau 35 delei pentru ambele în cazul adulţilor şi 15 lei pentru un tronson sau 20 de lei pentru ambele tronsoane în cazul copiilor.

Pentru telescaunul din Valea Soarelui, preţul este de 22 delei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar skiliftul de pe pârtia Nouă, care deocamdată nu este practicabilă, are tarif unic, de 5 lei.

Autorităţile locale au pregătit deschiderea oficială a sezonului de schi la Sinaia în data de 16 decembrie, atunci când au programat un spectacol la baza domeniului schiabil.

Monitorii, dar şi copiii de la şcolile de schi din staţiune vor coborî pe pârtii cu făclii, după lăsarea întunericului şi, la fel ca şi anii trecuţi, Pirmăria va organiza un concert.  

Şi la Azuga se schiază în condiţii bune zilele acestea. Administratoru lpârtiilor din staţiune, Vasile Richea, a declarat că stratul de zăpadă măsoară 35 de centimetri şi sunt practicabile pârtia Sorica şi pârtia pentru copii.

Încă de miercuri, zeci de iubitori ai sporturilor de iarnă au mers pe pârtii pentru a se bucura de prima coborâre pe schi sau snowboard.

În staţiunea Buşteni este deschis parcul de distracţii de la poalele domeniului Kalinderu.

Zeci de mii de turişti sunt aşteptaţi să petreacă minivacanţa de 1 Decembrie în staţiunile de pe Valea Prahovei. Câţiva hotelieri au pregătit pentru această perioadă oferte speciale, care includ petreceri tradiţionale, cină cu fasole şi afumătură şi propun turiştilor programe artistice cu dansuri şi muzică populară de Ziua Naţională a

*** BRAȘOV

Pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul vor fi deschise în minivacanța de 1 Decembrie, după ce stratul de zăpadă a crescut în urma ninsorilor căzute în ultimele zile, anunță într-un comunicat biroul de presă al Primăriei Brașov.

„Având în vedere condițiile meteo favorabile, ninsoarea și vremea rece, care ne-a permis să producem zăpadă artificială, am luat decizia de a deschide, în minivacanța de 1 Decembrie, pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul. Stratul de zăpadă măsoară, în acest moment, aproximativ 50 de cm pe pârtie, cea mai mare parte fiind zăpadă naturală. Este pentru prima dată, cel puțin de la modernizarea domeniului schiabil din stațiune, când brașovenii și turiștii se vor bucura de acest sport atât de devreme, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas, potrivit sursei citate.

De joi, 31 noiembrie, se va putea schia pe următoarele pârtii: partea superioară a Lupului și Drumului Roșu, Kanzel și Doamnei. Tot de joi vor fi puse în funcțiune și instalațiile pe cablu, telegondola și telescaunul Ruia.

La Predeal nu se va putea schia, dar pentru săniuțe există un strat de zăpadă suficient.

Chiar dacă nu se schiază, telescaunul Clăbucet va funcționa între orele 9.00-16.00, a precizat pentru AGERPRES, directorul Centrului Național de Informare Turistică din stațiune, Cătălin Câmpeanu.

*** PRAHOVA 

Peste 90% din locurile de cazare existente în stațiunile de pe Valea Prahovei sunt ocupate pentru minivacanța de 1 Decembrie, turiștii urmând să beneficieze de petreceri cu muzică populară, foc de tabără și mese cu mâncăruri tradiționale, dar și de zăpadă și posibilități de practicare a sporturilor de iarnă.

Potrivit reprezentanților centrelor de informare turistică din Sinaia și Azuga, locurile de cazare în aceste stațiuni s-au epuizat pentru perioada vizată, iar în Bușteni gradul de ocupare este de 80%.

Prețurile la cazare au oscilat între aproximativ 50 de lei pe noapte/persoană și câteva sute de euro/persoană pe sejur, în funcție de unitatea de cazare și facilitățile oferite de aceasta.

Turiștii care își vor petrece minivacanța de 1 Decembrie pe Valea Prahovei vor avea parte de petreceri cu muzică populară, foc de tabără și mese cu mâncăruri tradiționale.

În ceea ce privește practicarea sporturilor de iarnă, autoritățile din Sinaia au anunțat că joi se deschid cinci pârtii de altitudine, respectiv Lăptici 1, Lăptici 2, Variantă, Valea Dorului 1 și Valea Dorului 2, stratul de zăpadă măsurând 50-60 de centimetri.

De asemenea, la Bușteni se va putea schia pe pârtia de începători din Fun Park-ul situat la baza domeniului Kalinderu, iar în weekend, cel mai probabil se vor putea practica sporturi de iarnă pe pârtia Kalinderu 1, a precizat reprezentantul Centrului de Informare Turistică, Mihai Coleși.

La Azuga, vor fi deschise pârtiile de începători de la Sorica și Cazacu, iar cei care vor dori să practice sporturi de iarnă pe pârtiile mari o vor putea face, însă în măsura posibilităților, în condițiile în care stratul de zăpadă nu este unul de calitate, a precizat reprezentanta Centrului de Informare Turistică din stațiune, Ligia Constantinescu.

*** HARGHITA

Turiștii care au ales să-și petreacă minivacanța de 1 Decembrie în Harghita sunt așteptați cu oferte diverse, de la vizitarea salinei Praid, până la petreceri în aer liber, tratament la spa sau centre wellness, ori plimbări cu snowmobilul.

Una dintre cele mai căutate stațiuni din județ pentru această minivacanță este Băile Tușnad, unde aproape toate locurile de cazare au fost ocupate.

Managerul unuia dintre hotelurile din Băile Tușnad, Ileana Colcer, a declarat pentru AGERPRES că toate cele 120 de locuri au fost rezervate, dar solicitările au fost mult mai mari. Majoritatea turiștilor, care vin din întreaga țară, au optat pentru pachetul de patru nopți, care le oferă demipensiune, o petrecere în aer liber în data de 1 decembrie, acces nelimitat la spa, piscină sau jacuzzi.

De asemenea, Ileana Colcer a explicat că în stațiune există și o asociație care organizează programe pentru turiști, cum ar fi excursii la Lacul Sfânta Ana, drumeții în natură și picnic în aer liber sau „selfie cu animalele sălbatice”.

La Băile Tușnad funcționează și un centru wellness, care este luat cu asalt de turiști.

Acesta dispune de șase bazine — unul pentru copii până la 4 ani, un jacuzzi, un bazin de înot de 14 pe 7 metri și trei bazine cu apă termală. Unul dintre bazinele cu apă termală se află în aer liber și este interconectat cu unul din interior.

De asemenea, turiștii au la dispoziție patru saune — finlandeză, turcească, cu sare și cu infraroșu — un centru de masaj și două localuri.

Și în stațiunea Băile Harghita turiștii sunt așteptați, mai ales că în zonă a nins și doritorii se pot plimba cu snowmobilul și pot face drumeții în aer liber, dar se pot relaxa și la spa, a precizat pentru AGERPRES Sinka Mihaly, responsabilul cu relații publice al unei pensiuni din zonă.

Un alt punct de atracție din Harghita este salina Praid, unde a fost prelungit programul de vizitare, pentru a face față tuturor solicitărilor.

Potrivit directorului tehnic al salinei, Sebestyen Jozsef, ultima intrare în salină se va putea face la ora 17.00 și nu la 14.50, cum era înainte.

Turiștii care coboară în galeria de vizitare, aflată la 120 de metri adâncime, beneficiază de numeroase facilități de relaxare, de la spații de joacă și creație pentru cei mici, până la un parc de aventuri, acces gratuit la Internet, un cinematograf sau posibilitatea de servire a mesei.

Tot la Praid funcționează și un centru wellness, unde turiștii au la dispoziție, printre altele un bazin cu apă termală, cu o concentrație mare de minerale, care se recomandă pentru afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice cronice periferice, reumatisme cronice sau respiratorii 

Centrul wellness de la Praid dispune șI de băi cu aburi, saune, masaj sau jacuzzi.

Dacă vremea o va permite, cei care se vor afla în aceste zile în Harghita vor putea și să schieze, pe una dintre pârtiile de la Harghita Mădăraș, în aceste zile făcându-se ultimele pregătiri pentru deschiderea sezonului de schi.

*** BISTRIȚA-NĂSĂUD

Proprietarii de pensiuni și hoteluri din județul Bistrița-Năsăud nu s-au înghesuit cu oferte pentru turiștii interesați să își petreacă aici minivacanța de 1 Decembrie, preferând să mențină tarifele de cazare obișnuite pentru această perioadă, fără reduceri sau programe speciale.

Excepție fac un hotel de cinci stele din municipiul Bistrița și două pensiuni din zona rurală, care pe site-urile de specialitate au venit cu oferte speciale pentru perioada 30 noiembrie — 3 decembrie.

Astfel, pachetul oferit de hotelul de cinci stele din Bistrița include, la prețul de 555 lei de persoană, cazare pentru trei nopți în regim de demipensiune, cu o cină românească specială în seara zilei de 1 Decembrie, acces la spa și o seară cu filme românești în cinematograful hotelului.

Pentru 500 lei de persoană, turiștii pot opta pentru o pensiune din Valea Mare, aflată la poalele Munților Rodnei, care oferă cazare pentru trei nopți în regim all inclusive.

Un alt proprietar de pensiune de pe Valea Bârgăului, situată la mijlocul distanței dintre principalele puncte turistice ale județului — Pasul Tihuța și stațiunea turistică de interes local Colibița — închiriază întreaga proprietate pentru 3.000 lei, pentru trei nopți, pensiunea având disponibile 12 camere.

Pentru cei interesați să își petreacă minivacanța de 1 Decembrie în zona lacului de acumulare Colibița, la poalele Munților Călimani, tarifele de cazare la pensiuni pornesc de la 220 lei/persoană pentru trei nopți, fără mese incluse, și ajung la circa 380 lei de persoană în unitățile care dispun de piscină și facilități de tip spa, la care se adaugă prețul micului dejun, de 20 lei de persoană pe zi. De asemenea, se pot rezerva și apartamente pentru patru persoane, cu vedere la lac, costul total pentru trei nopți fiind de 900 lei, fără mese.

În Pasul Tihuța, locul în care s-a născut legenda lui Dracula și care leagă Transilvania de Bucovina, prețurile de cazare la pensiuni, pentru trei nopți și mic dejun inclus, se situează între 150 și 220 lei de persoană.

O altă destinație pentru turiști o poate reprezenta stațiunea balneară Sângeorz-Băi, unde o cameră dublă la pensiune, fără mic dejun, poate fi rezervată pentru trei nopți la prețul de 250 lei.

*** SIBIU

Sibienii și turiștii care se vor afla în municipiu, în minivacanța de 1 Decembrie, pot să-și petreacă timpul în centrul orașului, la Târgul de Crăciun, unul din cele mai vizitate din țară, sau la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Cei care vor vizita Muzeul Național Brukenthal de Ziua Națională, au ocazia să guste, la ieșirea din expoziții, dulciuri ale unui producător din zonă.

Pe 1 Decembrie, accesul în Muzeul în aer liber este gratuit. În 1 și 2 decembrie, vizitatorii vor avea o întâlnire cu doi pescari lipoveni din satul Mila 23, din Delta Dunării, care vor pregăti borș de pește și pește prăjit, ca pe baltă, în cadrul unor ateliere culinare organizate la Cherhanaua din Mahmudia. Tot în ziua de 1 Decembrie, începând cu ora 12.00, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea și la „pomana porcului”.

Sâmbătă, 2 decembrie, Muzeul Astra organizează evenimentul „Tradiții și Cultură Gastronomică din Țara Secașelor”, cu participarea comunității din localitatea Loamneș, turiștii având posibilitatea să deguste lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați. De asemenea, Galeriile de Artă Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural oferă vizitatorilor posibilitatea de a opta pentru cadouri inspirate din tradițiile satului românesc, de la decorațiuni din paie și pănuși de porumb, până la oale de sarmale, căni pentru vin fiert sau jucării ecologice

Iubitorii sporturilor de iarnă au ocazia de Ziua Națională să schieze în singura stațiune montană din județul Sibiu, la Păltiniș, la altitudinea de 1.442 de metri. Aici se va deschide, chiar de Ziua Națională, una din cele șase pârtii existente în singurul complex de schi și snowboard din Păltiniș. Pentru cei care nu au mașină, aceștia pot ajunge din Sibiu la Păltiniș cu autocarul. Drumul dus-întors Sibiu — Păltiniș costă 9 lei, iar orarul de circulație al curselor Sibiu — Păltiniș se găsește pe site-ul www.tursib.ro.

Programul de pe pârtia de la Arena Platoș din Păltiniș, de vineri și sâmbătă, este de la ora 10.00 până la 21.30, duminică, 3 decembrie, pârtia este deschisă în intervalul 10.00 — 17.00. Cei care nu au echipament pot închiria o sanie clasică sau un zipfelbob la prețul de 10 lei pe oră sau 25 de lei pe zi. Copiii plătesc 40 de lei, iar adulții, 45 de lei/ zi, pentru închirierea unui echipament de schi. Pentru închirierea unui echipament de snowboard, atât copiii, cât și adulții achită 55 de lei pe zi. Cine nu știe să schieze, poate învăța contra sumei de 130 de lei/oră. Pentru urcare teleschi sau telescaun și folosirea pârtiei pentru o zi tarifele sunt între 40 și 60 de lei la Arena Platoș Păltiniș.

Cazarea pentru o singură noapte, în stațiunea Păltiniș, la cea mai apropiată cabană de pârtie, costă 150 de lei o cameră pentru trei persoane.

Stratul de zăpadă este de peste 20 de centimetri la Păltiniș, iar pârtia de la Arena Platoș are și zăpadă artificială și instalație de nocturnă.

Cine își dorește o experiență cu totul inedită de iarnă, trebuie să meargă în zona turistică Bâlea, unde stratul de zăpadă este de peste un metru. La peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, se poate schia și se poate practica și snowboardul, însă doar în apropierea cabanelor și după ce cere sfatul salvamontiștilor din zonă, pentru a evita declanșarea unei avalanșe. 

Ca să ajungi din Sibiu la Bâlea Lac, trebuie să îți folosești mașina personală, pentru că nu există curse regulate cu autocarul. Odată ajuns la Bâlea Cascadă, trebuie să îți parchezi mașina, pentru că Transfăgărășanul este închis circulație de aici și până sus, în vârful muntelui, la Bâlea Lac, unde se poate ajunge doar cu telecabina. Un drum dus-întors Bâlea Cascadă-Bâlea Lac costă 60 de lei/persoană. Cazarea într-o cabană la Bâlea Lac, costă de la 106 lei/persoană/noapte într-o cameră cu trei paturi.

Sibienii care doresc să patineze în minivacanța de 1 Decembrie o pot face în orașul Cisnădie, unde se deschide, de Ziua Națională, un patinoar de 800 de metri pătrați.

Patinoarul va fi deschis în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri, începând cu orele 16.00 până la orele 21:30, iar în weekend va fi deschis de la orele 14.30 până la 21.30. Taxa de intrare la patinoar este de 5 lei/oră, pentru copii și 10 lei/oră, pentru adulți. Închirierea patinelor se face pe baza cărții de identitate, iar prețul este de 5 lei/oră.

*** TULCEA

Circa 70% din locurile de cazare din localitatea Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, au fost ocupate, la începutul săptămânii, pentru minivacanța de 1 Decembrie.

Persoanele care doresc să-și petreacă zilele libere în satul din Delta Dunării plătesc 137 de euro pentru pachetul de servicii all-inclusiv. Oferta include atât transferul cu barca de la Murighiol în localitatea de la vărsarea Dunării în Marea Neagră, cât și un program artistic oferit de ansamblurile folclorice din sat, proiecții de filme în fiecare seară, o excursie la Marea Neagră și acces nelimitat la centrul de distracții al pensiunii.

„Circa 70% din locurile pe care le avem disponibile au fost deja rezervate pentru minivacanța de 1 Decembrie”, a declarat pentru AGERPRES reprezentantul pensiunii, Iulian Butuc.

Potrivit acestuia, doar o parte din locurile de cazare din pensiune vor putea fi ocupate de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă.

De altfel, cele mai multe unități de cazare din Delta Dunării sunt închise în sezonul rece, pentru ca proprietarii acestora să poată plăti, conform Codului fiscal, doar 50% din impozitul datorat statului, potrivit președintelui Asociației Patronatului în Turism Delta Dunării (APTDD), Dan Ilușcă.

„Cele mai multe pensiuni turistice se închid în sezonul rece, deși e lesne de văzut că parcările din Tulcea și Mahmudia sunt pline de mașinile turiștilor. Locațiile mici asigură ofertele de iarnă, iar unele pensiuni vor fi deschise doar pentru prietenii patronilor. Dacă ar exista un mecanism financiar care să stimuleze menținerea deschisă a locațiilor turistice, sunt convins că pensiunile ar fi deschise”, a afirmat președintele APTDD.

Codul fiscal prevede, potrivit sursei citate, plata unui impozit anual diminuat cu 50% din valoarea totală, dacă proprietarul pensiunii turistice a avut unitatea deschisă mai puțin de șase luni.

*** ALBA

Un patinoar artificial va funcționa în premieră în municipiul Blaj, acesta urmând să fie deschis de Ziua Națională, în centrul istoric, respectiv în Piața 1848, în imediata apropiere a sediului Primăriei.

„Din această iarnă, blăjenii vor avea posibilitatea să petreacă timpul liber pe un patinoar artificial, amplasat, pentru două luni, în Piața 1848, în fața Primăriei. Pentru închirierea și întreținerea patinoarului, autoritățile locale au plătit aproximativ 100.000 lei, în condițiile în care nu va exista taxă pentru accesul pe patinoar, pentru cei care vor veni echipați cu patine accesul pe gheață fiind gratuit. Cei care nu dețin, însă, patine vor avea posibilitatea să închirieze aceste accesorii indispensabile la patinoar, de la punctul special amenajat”, au informat autoritățile locale.

Inaugurarea patinoarului din fața Primăriei Blaj va avea loc vineri, de la ora 17,00, în cadrul unei festivități speciale, ce va cuprinde un concert de colinde.

Patinoarul din Blaj va fi funcțional în perioada 1 decembrie 2017 — 1 februarie 2018. El are 300 metri pătrați și toate dotările necesare pentru a funcționa în condiții optime, inclusiv căsuță cu destinația de garderobă și podeț de lemn pentru acces în patinoar, au menționat reprezentanții Primăriei.

Patinoare artificiale vor funcționa în această iarnă în toate municipiile din județul Alba, respectiv în Alba Iulia, Sebeș și, de asemenea în premieră, în Aiud.

*** TIMIȘ

Timișoara extinde anul acesta spațiile dedicate Târgului de Crăciun în mai multe piețe ultracentrale, venind, pe lângă cel tradițional din Piața Victoriei/Operei, cu două noi oferte: un târg în Piața Libertății, destinat meșteșugarilor, și unul în Bastionul Maria Therezia — aripă a Muzeului Național al Banatului, care promovează brandurile timișorene.

Totodată, numărul căsuțelor în care se comercializează produsele specifice pentru această perioadă aproape s-a dublat, ajungând la aproape 130. Acestea sunt ocupate de producători din Timiș, dar și din țară și din întreaga euroregiune.

Târgul de Crăciun din Piața Victoriei din Timișoara, ajuns la cea de-a XI-a ediție, este declarat deschis oficial odată cu inaugurarea iluminatului public festiv, în seara de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României și va rămâne deschis până în data de 8 ianuarie 2018.

Și dacă e Târg de Crăciun, găsești de toate, cele mai mari cozi formându-se în sectorul ”Gastro”, unde, alături de produsele de sezon românești, stau în bună armonie cele ale bucătarilor din Ungaria, Italia, Austria, Germania sau Serbia.

La căsuțele ungurilor se poate gusta un gulaș picant, ceafă la grătar, apoi urmează mâncărurile calde cu specific nemțesc — șnițel vienez cu cartofi pai, cârnați fierți și vin aromat fierbinte, în timp ce copiii sunt atrași cu mere coapte cu scorțișoară. Sârbii vin cu mâncăruri pe bază de cartofi, iar italienii, cu brânzeturi.

Gazdele vin cu meniuri calde, supe și ciorbe, grătare, sărmăluțe cu mămăliguță, fasole cu cârnați, varză cu cârnați fierți sau rumeni, pește prăjit, murături picante, dar și cu jumări, tobă de porc sau dietetică, leber, caltaboși, sângerete, brânzeturi de toate felurile, cozonaci, ciocolată de casă, turtă dulce sau castane prăjite.

O atracție cu tradiție este ieslea amenajată în fața Catedralei Mitropolitane, unde patru oi încălzesc Pruncul, în decorul special amenajat cu scene ce amintesc de momentul central al Târgului, Nașterea Mântuitorului.

Casa lui Moș Crăciun și Caruselul sunt amplasate în acest an în noul spațiu destinat evenimentului, în Piața Libertății, într-o inedită pădure de brazi, unde copiii îi ajută pe spiriduși să creeze daruri pentru cei mici, dar unde sunt deschise și diferite ateliere meșteșugărești, de pictat pe sticlă, pe turta dulce sau pe globuri ori pe ceramică, de făurit vase din lut, ikebana și multe alte îndeletniciri „de basm”.

Meșteșugarii și-au întins deja marfa în preajma inauguării: blănuri și covoare călduroase din fuior alb, papuci de casă și ilice, căciuli din blană, mănuși din piele îmblănite, ciorapi groși din lână, vase și oale din lut pentru sarmale, păhărele din ceramică rezistente la țuica fiartă și care țin vinul fierbinte, scăunele din lemn, jucării tradiționale, jucării tradiționale, icoane, decorațiuni și ornamente specifice de sărbători.

Târgul organizat de Muzeul Național al Banatului și Consiliul Județean Timiș, ”Crăciun în Cetate”, și-a deschis mai repede porțile și pentru că nu-i face concurență celui tradițional, ci îl completează, pentru bucuria vizitatorilor. Are un specific urban, este mai cochet, doar 20 de căsuțe fiind deschise, toate cu specific culinar timișean, de la vinurile de Silagiu la preparatele celebrului gastronom din Buziaș, Uica Mihai, numai ”delicatese”.

Nu vor lipsi spectacolele de muzică și dans din folclorul românesc, concerte și activități interactive pentru întreaga familie, susținute de numeroși artiști, de la coruri prestigioase, orchestre, grupuri de colindători, interpreți de muzică populară, până la soliști îndrăgiți, festivitățile fiind deschise de tradiționalul concert de promenadă al orchestrei militare a orașului, ”Timișoara Big Band”, foarte apreciat de timișoreni.

*** CARAȘ-SEVERIN

Cea de-a doua ediție a „Târgului de Crăciun din Reșița” va fi inaugurată pe 6 decembrie, de Moș Nicolae, la ora 17:00, și se va încheia pe 6 ianuarie 2018.

„Această ediție reunește expozanți și producători din județ și din țară, cel mai mare număr de până acum, dar și atracții numeroase pentru copii. Pe lângă toate acestea, conceptul scenografic și de iluminat este unul deosebit, ceea ce va face din centrul civic al Reșiței o zonă de poveste. Amenajarea, în premieră, va cuprinde căsuțe cu produse de artizanat și produse tradiționale, dar și spații dedicate exclusiv copiilor: Atelierul lui Moș Crăciun, Canapeaua Moșului, ateliere unde copiii vor avea diverse activități creative, zonă de joacă pentru copii, cu trenuleț și carusel. Pentru amenajarea centrului se vor folosi ornamente noi și toți cei dornici să rămână cu o amintire se vor bucura de un inedit colț foto cu tematică de sărbători”, afirmă primarul municipiului Reșița, Ioan Popa.

Pe scena amplasată în Piața 1 Decembrie 1918 vor fi prezente, timp de 20 de zile, școlile din municipiu, fiecare cu programe artistice diferite, cluburi sportive, culte religioase și asociații de cultură din oraș, din țară și străinătate, iar în fiecare sâmbătă, reșițenii vor avea parte de concerte susținute de artiști români îndrăgiți. Pentru noaptea de Revelion, municipalitatea a pregătit un super concert care se va finaliza, la ora 24:00, cu un foc de artificii inedit.

Pe toată perioada „Târgului de Crăciun din Reșița”, municipalitatea va pune la dispoziție „Autobuzele Moșului”, două curse speciale de transport în comun, gratuite, care vor circula din oră în oră, zilnic, între orele 16:00 și 21:00, înspre și dinspre centrul civic și toate cartierele municipiului.

*** GORJ

Aproximativ 40 de meșteri din șapte județe vor participa la Târgul de Moș Nicolae de la Târgu-Jiu, care se va deschide vineri, de Ziua Națională a României, a informează Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

Potrivit sursei citate, la ediția a X-a a târgului de suveniruri vor veni meșteri din Vâlcea, București, Argeș, Dolj, Harghita, Suceava, Bacău și Gorj.

Târgul de Moș Nicolae este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și se va deschide vineri, începând cu ora 11,30.

„De Ziua Națională a României, la Târgu-Jiu, începând cu ora 11,30 se deschide o nouă ediție a Târgului de Moș Nicolae, manifestare organizată de CJCPCT Gorj în ideea de a le oferi celor aflați în căutarea unui cadou pentru cei dragi posibilitatea de a găsi tot ce-și doresc. Anul acesta, la târg și-au anunțat prezența circa 40 de participanți, din șapte județe. Pe lângă obiecte realizate de meșteri populari, în târg mai pot fi găsite obiecte specifice sărbătorilor de iarnă și dulciuri. Nu lipsesc nici nuielușele frumos împodobite, menite a fi dăruite celor care nu au fost cuminți anul acesta”, conform sursei citate.

Târgul de Moș Nicolae va fi deschis în perioada 1—6 decembrie în zona centrală pietonală a municipiului, unde au fost amplasate 20 de căsuțe de lemn. Printre obiectele comercializate de meșteșugari se numără suveniruri din ceramică, împletituri din pănuși, turtă dulce, miniaturi artizanat, costume populare, cioplituri în lemn, decorațiuni, icoane, lumânări ornamentale, obiecte de cojocărie, împletituri de lână și produse de apicultură.

*** TELEORMAN

Târgul sărbătorilor de iarnă se va desfășura în acest an în centrul municipiului Alexandria, pe spațiul pietonal, între fântâna arteziană și piață.

Târgul se deschide pe 30 noiembrie și se va încheia pe 7 ianuarie, fiind deschis zilnic între orele 8,00 și 20,00

Agenții economici vor comercializa produse doar în baza unui aviz obținut de la primărie. Comercianții nu au voie să folosească muzică ambientală, să își expună marfa în afara căsuței sau să utilizeze elemente de încălzire.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care își pot schimba viața complet până la primăvară. Soarta le surâde acestor 3 nativi, chiar din această săptămână
Capital.ro
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Încăierare între vedetele FCSB-lui. Tensiunea a explodat în cantonament din Antalya
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Florin Doagă a murit într-un accident cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai poate fi oprit. Dezvăluirea momentului: Fără probleme...
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Autoritățile sud-coreene încearcă din nou arestarea președintelui Yoon Suk Yeol
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane