Primul proiect de lege adoptat luni de Senat prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș.
Se dorește introducerea localităților amintite în lista celor care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc, potrivit Avocatnet.ro.
Un al doilea proiect legislativ a fost adoptat luni de senatori, prin acesta propunându-se introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități. Aceastea sunt Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş. „Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6 – 10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n. red.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, spun inițiatorii.
Cel de-al treilea dintre proiecte stabilește introducerea în lista localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.
Încă un proiect de lege care vizează extinderea listei
Al patrulea proiect de lege adoptat de senatori (cu doar câteva zile înaintea celor trei amintite) vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.
Mai exact, propunerea prevede introducerea, în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie, a municipiului Codlea, din județul Brașov.
Codlea ar trebui să apară pe lista localităților poluate, care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece, potrivit inițiatorilor, „a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei «Colorom»”.
Potrivit Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.