Se fac angajări, numărul bugetarilor va creşte de anul viitor. În câteva zile, instituțiile statului vor avea, din nou, liber să facă angajări. Si asta pentru ca inghețarea angajărilor în sistemul public, introdusă în a doua parte a acestui an, nu va mai fi prelungită și în anul următor.
Doar la ANAF vorbim despre aproape 1.500 posturi. În situații temeinic justificate, s-au făcut angajări pentru anumite posturi vacante, în limita cheltuielilor de personal. Acum, intenția este ca angajările sa fie permise cel puțin în prima parte din 2023. Ca atare, sefii de instituții și-au pus la punct planurile pentru recrutări anul viitor. ANAF va face angajări record. Instituția vrea să scoată la concurs anul următor toate cele 1.490 de posturi vacante, potrivit unui post.
Potrivit datelor, la ANAF un consilier ia între 7000 și 10.000 lei pe lună și un sport de 1.100 – 1.500 lei pe lună.
Angajări la stat, la o instituţie de forţă. Salarii atractive şi alte beneficii. Rezistenţa la stres este o condiţie esenţială în CV
Program-pilot cu multe angajări şi la Ministerul Dezvoltării
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, aprobarea unui program-pilot pentru angajarea funcţionarilor publici debutanţi, respectiv a înalţilor funcţionari publici. Cseke Attila a declarat la finalul şedinţei de Guvern că această măsură face parte din reforma de acces la o funcţie publică.
“Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vine să operaţionalizare reforma de acces la funcţia publică, aşa cum această reformă este prevăzută în Codul administrativ. Practic, vorbim despre posibilitatea, respectiv obligativitatea de anul viitor ca pe două paliere, şi anume de acces în funcţia publică de debutant şi, respectiv, cealaltă limită a funcţiei publice, înalţii funcţionari publici, accesul în aceste categorii de funcţii publice să se facă printr-un sistem pe care Codul administrativ îl denumeşte program pilot şi care prevede două etape bine delimitate: o etapă de recrutare care este un concurs naţional la nivel naţional. În urma recrutării unui număr de candidaţi pentru aceste două categorii funcţionari publici debutanţi, respectiv înalţi funcţionari publici, ocuparea posturilor propriu-zise în autorităţile şi instituţiile publice, fie că sunt centrale, fie că sunt locale, se face printr-un concurs organizat la nivelul instituţiei respective”, a afirmat ministrul Dezvoltării.
Angajări pe bandă rulantă. S-a dat liber la concursuri. Nu trebuie să ai facultate, salariul atractiv, tichete de masă şi vouchere de vacanţă!
El a menţionat că acest program-pilot se va desfăşura până la sfârşitul lunii iunie 2023. “Această ordonanţă de urgenţă vine să prevadă procedurile prin care Autoritatea Naţională pentru Funcţionarii Publici (ANFP) va face această procedură de acces în funcţia publică în 2023. Programul-pilot trebuie să se desfăşoare până în 30 iunie 2023, urmând ca după aceea să existe o analiză ex-post a experienţei acumulate, cu posibilitatea de extindere a acestui sistem de acces în funcţia publică şi pe alte paliere, adică între palierul funcţionarii publici debutanţi şi înalţii funcţionari publici. Procedura prevăzută este destul de simplă, în sensul în care toate autorităţile publice vor trebui să prevadă între funcţiile publice vacante cel puţin 10% ca fiind funcţii publice pentru debutanţi, astfel încât să evite necesarul de funcţii pentru care să se desfăşoare acest program pilot şi, respectiv, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei vor trebui să comunice la ANFP posturile necesare, posturile care sunt dedicate acestor categorii de funcţionari publici debutanţi. Evident, aceeaşi situaţie valabilă şi pentru înalţii funcţionari publici. Aici vorbim de instituţii şi autorităţi centrale, urmând ca ANFP-ul să organizeze acest concurs”, a mai explicat Cseke Attila.