Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Care sunt posturile disponibile. UPDATE: precizări de la Ministerul Finanţelor

Site-urile mai multor ministere și instituții de stat sunt pline cu anunțuri de angajare, deși Guvernul a anunțat blocarea a peste 200.000 de posturi vacante în sectorul public și o reducere planificată a numărului de funcționari.
Filip Stan
09 aug. 2023, 08:20
Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Care sunt posturile disponibile. UPDATE: precizări de la Ministerul Finanţelor
Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Care sunt posturile disponibile

UPDATE PRECIZĂRI: La nivelul Ministerului Finanțelor se află în acest moment în derulare numai procedura de ocupare prin concurs a posturilor vacante de expert/inspector debutant derulate prin  proiectul-pilot al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a cărui organizare este prevăzută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 14, Reforma 3.

Proiectul-pilot reprezintă una dintre excepţiile de la prevederea aferentă suspendării concursurilor din administraţia publică, introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative – articolul IV, alin (3).

Având în vedere faptul că instituțiile publice (respectiv și Ministerul Finanțelor) sunt parte a acestui proiect-pilot, au avut obligația ca, în termen de 30 zile de la data afișării raportului final, să asigure aplicabilitatea prevederilor legale referitoare la demararea procedurii de organizare a etapei de selecție a proiectului-pilot.

Astfel, au fost publicate pe site-urile instituțiilor publice parte a proiectului-pilot anunțurile privind etapa de selecție a proiectului–pilot pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie vacante de expert/inspector/consilier clasa I, grad profesional debutant din cadrul acestor instituții. Prin urmare, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat anunțul pentru organizarea etapei de selecție a proiectului-pilot pentru ocuparea a 18 posturi de expert/consilier clasa I, grad profesional debutant la nivelul aparatului propriu al ministerului.

Așadar, demararea acestei proceduri și-a urmat parcursul procedural legal stabilit prin calendar, procesul nefiind influențat de niciun eveniment al agendei publice.

Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al instituției noastre.

Informații despre proiectul-pilot demarat de ANFP

Pentru a susține cele menționate mai sus, vă prezentăm o documentare a istoricului proiectului-pilot și a etapelor deja parcurse în procesul de selecție.

Începând cu anul acesta, Agenția Națională a Funcționarilor Publici introduce o nouă modalitate de recrutare în funcția publică pentru administrația publică centrală. Aceasta este inspirată după modelul aplicat în administrațiile publice de nivel european și adaptată nevoilor de dezvoltare ale funcției publice din România.

Noul model de recrutare în funcția publică se va desfășura prin concurs, organizat în două etape:

•        etapa de recrutare la nivel național, care constă în verificarea cunoştinţelor şi competenţelor generale necesare ocupării unei funcţii publice, realizată prin Concurs naţional, organizat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici;

•        etapa de selecţie, care constă în verificarea cunoştinţelor de specialitate şi a competenţelor specifice necesare ocupării unei funcţii publice vacante, realizată prin Concurs pe post, organizat de către instituțiile și autoritățile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante.

Autoritățile și instituțiile publice din administrația publică centrală au previzionat la sfârșitul anului 2022 un număr de 700 de funcții publice care ar putea fi ocupate prin derularea proiectului-pilot.

Necesarul de funcții publice prevăzut la art. 11 din anexa nr. 9 la O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat prin O.P.A.N.F.P. nr. 207/2023 și publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 192/7.03.2023. Necesarul de funcții publice cuprinde 652 funcții publice vacante de grad profesional debutant la nivelul mai multor instituții publice din administrația publică centrală.

Anunțul privind organizarea etapei de recrutare a proiectului-pilot a fost publicat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici în Monitorul Oficial al României nr. 103/22.03.2023, Partea a III-a, precum și pe pagina de internet ANFP în data de 22.03.2023 la linkul:

https://www.anfp.gov.ro/Anunt/PRIVIND_ORGANIZAREA_ETAPEI_DE_RECRUTARE_A_PROIECTULUI__PILOT_AL__CONCURSULUI_DE_OCUPARE_A_UNOR_FUNCTII_PUBLICE_VACANTE_PRIN_CONCURS_NATIONAL

Dosarele de concurs au fost constituite în termen de 20 zile calendaristice de la data publicării anunțului, respectiv în perioada 22 martie 2023-10 aprilie 2023.

În urma finalizării termenului de 20 zile, au fost înregistrate 1.130 dosare aferente funcțiilor publice de execuție de grad profesional debutant.

Verificarea eligibilității candidaților s-a realizat în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data expirării termenului de înscriere la concurs, respectiv în perioada 11 aprilie 2023 – 04 mai 2023.

În urma probei de verificare a eligibilității candidaților au fost declarați „Admis” un număr de 958 candidați pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant.

Publicarea rezultatelor la etapa de verificare a eligibilității candidaților pentru funcțiile publice din categoria înalților funcționari publici și pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant s-a realizat în data de 4 mai 2023.

Depunerea contestațiilor de către candidați privind rezultatele obținute la proba de verificarea eligibilității candidaților s-a realizat prin intermediul platformei informatice de concurs în perioada 04 mai 2023 – 05 mai 2023, iar soluționarea acestor contestații s-a realizat în perioada 05 mai 2023-08 mai 2023.

În urma soluționării contestațiilor depuse de candidați privind proba de verificare a eligibilității, au fost declarați „Admis” un număr de 972 candidați pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant.

Testarea preliminară și testarea avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-au desfășurat în perioada 15 mai 2023 – 25 mai 2023. La probele de testare preliminară și testare avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant au fost prezenți 571 candidați din care au fost declarați „Admis” un număr de 189 candidați.

Afișarea rezultatelor obținute de candidații pentru funcțiile publice de grad profesional debutant în urma testării preliminare și testării avansate s-a realizat în data de 26 mai 2023.

Depunerea contestațiilor de către candidați privind rezultatele obținute la proba de testare preliminară și testare avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-a realizat prin intermediul platformei informatice de concurs, în perioada 26 mai 2023 – 29 mai 2023.

Soluționarea contestațiilor depuse de candidați privind proba de testare preliminară și proba de testare avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-a realizat în perioada 29 mai 2023 – 31 mai 2023.  În urma soluționării contestațiilor depuse de candidați privind proba de testare preliminară și proba de testare avansată pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant, a fost declarat „Admis” un număr total de 191 candidați.

Afișarea rezultatelor obținute de candidați în urma soluționării contestațiilor privind proba de testare preliminară și avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-a realizat în data de 31 mai 2023.

Afișarea raportului final al etapei de recrutare s-a realizat în data de 22 iunie 2023.

Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Conform anunțurilor publicate în mediul online, în acest moment sunt disponibile mai multe posturi în diverse ministere. Se caută personal de la debutanți la experți, inclusiv grefieri și specialiști IT, la Justiție, Fonduri Europene, Finanțe și Casa Națională de Sănătate.

Citește și: Coaliția de guvernare le-a pus gând rău angajaților cu lefuri de nababi! Limitarea salariilor bugetarilor la 80% din salariul șefului, pe masa Executivului

De exemplu, Ministerul Justiției are nevoie de 138 de noi angajați, personal auxiliar de specialitate, grefieri și specialiști IT, dar și funcționari publici, motiv pentru care Mai multe posturi au fost scoase la concurs. De asemenea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos la concurs 33 de posturi, inclusiv consilieri, experți în diverse domenii și debutanți. Salariile atractive au stârnit un interes crescut în rândul candidaților, experții  câștigând peste 9.000 de lei și consilierii încasând peste 8.000 de lei, niveluri comparabile cu salariile din sectorul privat.

Astfel, cheltuielile suplimentare generate de aceste noi angajări sunt semnificative, Ministerul Justiției estimând că ar trebui să aloce peste 21 de milioane de lei anual pentru salarii și indemnizații de hrană. Cu toate acestea, posturile care presupun atragerea de fonduri europene sunt cele mai căutate în cadrul administrației publice, dat fiind că acestea pot aduce sporuri semnificative la salarii, scrie Fanatik.

Citește și: Angajaţii din România care vor primi 1.000 de lei în plus la salariu. De când se aplică măsura

Cu toate acestea, Guvernul intenționează să pună în aplicare planul de reducere a aparatului bugetar începând din septembrie sau octombrie, cu speranța că aceste măsuri vor aduce economii semnificative în buget.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneția, anunț despre anularea alegerilor prezidențiale din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Forțele ucrainene se retrag din sudul Velika Novosilka pentru a evita încercuirea
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid