Se fac botezuri în post? Nunta şi botezul sunt asociate, în mentalul colectiv, cu petrecerea mai curând decât cu Sfintele Taine. Postul este o perioadă care presupune smerenie, curăţare trupească şi sufletească. Astfel că petrecerile, care vin la pachet cu veselie, voie bună, mâncare la fel de bună şi băutură multă, nu au ce căuta într-o perioadă a smereniei şi a reculegerii.
Totuşi, sunt destui preoţi care săvârşesc Taina Botezului atât timp cât părinţii consimt ca după slujbă să nu organizeze niciun fel de petrecere.
„Spre deosebire de nunți, botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului at fi o eventuală cumătrie, adică petrecerea de după botez. Celui mic nu are de ce să nu îi fie bine. Mai bine botezat, uns cu Sfântul și Marele Mir și împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului în post, decât să mai stea o perioadă departe de aceste Sfinte Taine.
Prin urmare faceți botezul așa cum se cuvine la data stabilită însă vă recomand să nu faceți petrecere după botez. Acest lucru cu adevărat nu ar fi creștinesc, din contră este un păcat și nu ar fi deloc benefic pentru voi! În rest, bucură-te de viitorul tău fin și nu uita că a fi nași, pentru tine și soțul tău, este o răspundere foarte mare în plan duhovnicesc”, răspunde preotul Andrei Atudori unei credincioase pe site-ul doxologia.ro.
Vechile scrieri recomandau ca botezul bebelușului să aibă loc la maximum 40 de zile după naștere, pentru ca acesta să primească de la Dumnezeu cât mai repede îngerul său păzitor. Cele 40 de zile sunt legate și de mama bebelușului, care timp de 6 săptămâni nu are voie să intre în biserică. După cele 6 săptămâni trebuie să ia legătura cu preotul pentru a intra în biserică, asta după o moliftă.