Se fac concedieri, dar şi angajări masive. Domeniile în care îţi poţi dubla salariul din 2025

Anul viitor, la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie, dar şi muncitorii în construcţii. Pe de altă parte, vor fi şi domenii unde se vor face restructurări.
Filip Stan
19 dec. 2024, 10:43
Se fac concedieri, dar şi angajări masive. Domeniile în care îţi poţi dubla salariul din 2025

În anul 2025 vor fi inevitabil schimbări și în domeniul recrutărilor, odată cu formarea noului Guvern. Așadar, piața muncii va fi în fața unor noi provocări și oportunități, important fiind cum va face față tuturor acestora. Specialiștii explică faptul că în anumite domenii se vor face mai multe angajări, iar unii angajați vor primi chiar mai mulți bani odată cu noul an.

Se fac angajări într-un domeniu în care salariul mediu este peste 11.000 de lei. Angajatorii nu cer studii superioare, ci doar cursuri de specialitate

Conform unui sondaj realizat recent de eJobs.ro și de platforma de cursuri online Skillab, 6 din 10 respondenți plănuiesc ca, în următorul an, să schimbe domeniul în care activează sau să treacă printr-un proces de reconversie profesională. Mai mult, 5% nu sunt interesați de a avea un plan de dezvoltare în carieră, în timp ce 77,4% dintre respondenți vor să-și schimbe jobul pentru un salariu mai mare, 43,4% sunt motivați de perspective mai bune de dezvoltare, iar 38,5% și-ar dori să aibă un stil de lucru flexibil.

Un expert în recrutare a explicat pentru Ziare.com că trecem printr-o perioadă marcată de o profundă incertitudine politică, fapt ce are implicații în plan economic și respectiv în ceea ce privește piața muncii. Acesta a dezvăluit inclusiv în ce domenii se vor face cele mai multe angajări în 2025. Printre acestea se numără IT-ul, fiindcă tehnologia este într-o continuă dinamică, utilizarea inteligenței artificiale (AI) devenind un instrument esențial în anul ce vine.

Guvernul încă nu este constituit, nu știm cine sunt miniștrii de cabinet, bugetul pentru 2025 nu este gata, urmează alegerile prezidențiale, toate acestea complică prognozele. Nici pe plan internațional lucrurile nu sunt foarte stabile. Într-o lume în care digitalizarea continuă să transforme industriile tradiționale, sectorul IT&C va rămâne unul dintre principalii angajatori. Cererea de specialiști în dezvoltare software, securitate cibernetică și inteligență artificială va continua să crească. În plus, companiile din afara domeniului IT, precum cele din retail, producție sau sănătate, vor investi în soluții tehnologice, generând noi locuri de muncă pentru profesioniștii în transformare digitală. Un subdomeniu va câștiga foarte multă importanță, vorbim de cybersecurity (n.r securitate cibernetică), multe dintre asset-urile (n.r active) importante astăzi sunt de natură digitală”, a declarat Sorin Faur, expert HR.

Se fac angajări pe bandă rulantă înainte de sărbători. Care sunt condițiile de muncă, ce beneficii ai 

Tot acesta a explicat că la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie. Industria va beneficia de fondurile europene pentru combaterea schimbărilor climatice și tranziția energetică, stimulând crearea de locuri de muncă în acest domeniu, după cum spune specialistul.

Investițiile în surse de energie regenerabilă și tranziția către o economie verde vor determina o cerere semnificativă pentru ingineri, specialiști în mediu, tehnicieni și experți în legislația de mediu. Acest trend este sub asalt astăzi, urmare a presiunilor din piața energiei, vedem o stagnare de exemplu în ceea ce privește adoptarea în continuare a mașinilor EV, dar domeniul în sine rămâne o prioritate la nivel european”, adaugă expertul în recrutare.

România are nevoie de muncitori în construcții

Alte domenii în care se va angaja masiv în 2025 sunt sănătatea și asistența socială, fiindcă după pandemia de Covid-19, cererea pentru profesioniști în aceste sectoare a rămas ridicată.

Oamenii sunt mai preocupați ca niciodată de acest subiect – pe lângă medici și asistente, vor fi necesari specialiști în sănătate publică, nutriționiști și terapeuți pentru a răspunde nevoilor unei populații îmbătrânite și preocupate de bunăstare. Din păcate, exodul de medici a continuat și în 2024, deci este mare nevoie în 2025”, a precizat Sorin Faur.

Nu în ultimul rând, în construcții va fi nevoie de forță de muncă, având în vedere faptul că planurile de modernizare a infrastructurii din România sunt mărețe. La acest capitol, țara noastră nu stă foarte bine, având în vedere că foarte mulți lucrători de pe șantiere sunt străini. România se clasează de altfel pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare țări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, potrivit studiului anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group şi eJobs.ro. Experții mai punctează faptul că agricultura va crea noi oportunități pentru specialiști în tehnologie, agronomie și logistică.

În 2025, angajările vor fi cel mai vizibile în domeniile clasice să le zicem, în care vedem creșteri deja de câțiva ani, vor continua. Continuarea creșterii comerțului online va stimula cererea pentru logisticieni, operatori de depozit, specialiști în marketing digital și customer service (n.r servicii pentru clienți). Extinderea comerțului internațional și a necesității de optimizare a lanțurilor de aprovizionare vor crea multe locuri de muncă pentru șoferi, planificatori logistici și operatori de hub-uri. Cererea pentru educație digitală, reconversie profesională și formare continuă va crește, ceea ce va atrage o nevoie sporită de formatori și specialiști în instruire online. Vor fi necesari și consultanți financiari, specialiști în fintech, cât și în HoReCa și turism, acolo unde mare deficit de personal”, a menționat acesta.

Cine va lua salarii mai mari în 2025

Într-un peisaj în continuă schimbare, expertul spune că totuși, unii angajați s-ar putea să aibă parte și de măriri salariale. Cel puțin în IT, sănătate și construcții, bugetele vor trebui să se mărească în 2025.

Profesioniștii din domeniul securității cibernetice și inteligenței artificiale vor fi în topul grilelor salariale. Sectorul medical va înregistra majorări salariale moderate, între 5-8%, pe măsură ce spitalele private vor încerca să atragă profesioniști calificați, iar sistemul public va continua să ofere stimulente pentru a compensa migrația externă. Estimările arată majorări de 6-8% și în construcții. În concluzie, anul 2025 promite o piață a muncii dinamică, influențată puternic de evoluțiile economice și politice”, a conchis Sorin Faur.

Cu toate astea, angajații vor trebui și ei să își dezvolte competențele în domenii emergente, vor trebui să fie flexibili și dispuși să investească în educația continuă, asta dacă își doresc să aibă de câștigat. Totodată, companiile care se vor adapta rapid la noile realități vor avea și ele un avantaj competitiv semnificativ.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București