Zile libere 2022. Profesorii din mai multe județe sunt anunțați, informal, pe grupurile de whatsapp că în perioada 30 noiembrie-4 decembrie vor avea o ”punte” de zile libere, au confirmat pentru Educație Privată surse din sistemul de învățământ.
Anunțul, deși nu a fost confirmat recent pe canale oficiale, se bazează pe o decizie luată de Guvern la începutul anului. Pe 19 ianuarie, Ministerul Muncii informa public, într-un comunicat:
Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.
Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.
Zile libere 2023. Minivacanţă mai mare de Sărbătorile de iarnă, s-a votat în Parlament
Calendarul de zile libere 2023 ne arată că vom avea 15 zile libere de la stat, dintre care doar 3 pică în weekend, față de 6 câte erau, în 2022. Minivacanţele se anunţă oficial în ianuarie, dar se pot deja face planuri frumoase pentru weekenduri prelungite.
Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat în plus recent un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, devine zi liberă pentru angajați. Următorul pas este votul în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională. Ulterior, proiectul va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
În 2022, salariații români au avut avea dreptul la 15 zile libere, adică sărbătorile legale, conform Codului Muncii. Dintre acestea, 9 au fost în timpul săptămânii și 6 în week-end.
Mai precizăm că, în afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, remunerate sau nu. Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.
Aici sunt incluse concediul de odihnă (minimum 20 de zile), evenimentele familiale (căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor de gradul unu sau doi), susținerea lucrării de diplomă (30 de zile concediu fără plată), situații personale, incapacitate de muncă, paternitate (5 zile + 10 zile de la nașterea copilului).
De asemenea, în baza unor legi specifice, în funcție de situație sau context, ținând cont de prevederile și normele de aplicare, întâlnim și alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru părinți, situații speciale și vaccinare în perioada Covid, autorecenzare, votare, consultații pe perioada sarcinii, analize copil, donarea de sânge, inițierea procedurii de adopție sau de acomodare în cazul adopției, cu plată sau fără. Fiecare dintre acestea oferă zile libere, potrivit unei analize a EY România.
Când pică Paștele în 2023
Paștele ortodox va fi sărbătorit de creștinii de pretutindeni în luna aprilie, iar Paștele catolic se va sărbători de către credincioși tot în luna aprilie. Ultima data când Paștele catolic și Paștele ortodox au picat în aceeași zi a fost în anul 2017.
În 2023, Paștele ortodox pică duminică 16 aprilie, iar Paștele catolic este sărbătorit în data de 9 aprilie.
Așa cum este tradiția duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Așadar, Floriile ortodoxe sunt celebrate în data de 9 aprilie, iar cele catolice în data de 2 aprilie 2023.
Câte zile libere avem de Paște în 2023
Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă.
Zile libere legale în 2023
Zile libere 2023. Cum am putea avea, de fapt, mai multe zile libere de la stat
Încă din prima jumătate a anului 2022, mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege care prevede ca zilele libere care pică în weekend să poată fi recuperate ca fiind zile de odihnă. Astfel, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal, se arăta într-o propunere legislativă, inițiată de mai mulți deputați de la PNL și PSD.
„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.