Cererea prin care Statele Unite solicită Alianței să contribuie la campanie cu avioanele sale de supraveghere AWACS (Airborne Early Warning and Control System) a fost înaintată în decembrie și este discutată în prezent de statele membre, a declarat joi o purtătoare de cuvânt pentru agenția de știri germană.
NATO a refuzat până acum implicarea în conflictul din Siria, unde o coaliție internațională condusă de SUA vizează ținte ale jihadiștilor. Refuzul a fost motivat în parte de îngrijorarea unor state membre, precum Germania, că participarea Alianței ar putea complica negocierile de pace.
AWACS — care pot localiza și identifica avioane la peste 400 km distanță — ar putea funcționa ca posturi de comandă zburătoare, comunicând cu alte aparate și ajutând la coordonarea loviturilor aeriene împotriva Statului Islamic.
La coaliția condusă de SUA iau parte în jur de 60 de state, printre care toți membrii NATO și actori regionali precum Arabia Saudită și Egipt.
Cele 16 aparate AWACS din dotarea NATO sunt staționate la Geilenkirchen, lângă Aachen, în vestul Germaniei.
Avioanele — de tipul Boeing 707 special adaptate — zboară cu echipaje formate din 16 experți internaționali, inclusiv specialiști în computere și radare, proveniți din 15 state aliate. Germania furnizează o treime dintre membrii echipajelor AWACS. Aceste avioane nu sunt dotate cu armament.
NATO a decis în urmă cu câteva săptămâni să mute o parte dintre avioanele sale AWACS în Turcia, în urma unei cereri a Ankarei, care a invocat amenințarea constituită de conflictul din regiune.
Turcia afirmă că avioane militare ale Rusiei desfășurate în Siria au intrat în spațiul său aerian în mai multe rânduri. În luna noiembrie, aviația turcă a doborât un aparat militar rus în apropierea graniței cu Siria, declanșând o criză diplomatică majoră.