Sub presiunea costurilor ridicate și a concurenței chineze, Volkswagen a respins propunerile sindicatului de reducere a costurilor, cu doar câteva zile înainte de grevele stabilite, menite să evite închiderile de fabrici fără precedent.
”Deşi pot exista şi efecte pozitive pe termen scurt, măsurile nu vor duce la nicio uşurare financiară durabilă pentru companie în următorii ani”, a spus compania într-un comunicat, adăugând că va rămâne în contact cu reprezentanţii muncii.
Volkswagen nu a acceptat propunerea sindicatelor referitoare la economii majore și la înaintarea planului pentru închiderea fabricilor din Germania.
Sindicatul IG Metall, unul dintre cele mai puternice din Germania, a propus economii în valoare de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de euro), inclusiv renunțarea la bonusurile pentru anii 2025 și 2026.
„Economii sustenabile de 1,5 miliarde de euro nu pot fi identificate nici după o analiză intensă”, a menționat compania.
O sursă a respins propunerile sindicatelor, numindu-le o încercare greșită de a câștiga timpul pe care compania nu îl are.
„Noi discuții, într-un mediu și mai dificil, vor fi necesare cel târziu până în 2026”, a mai spus sursa, menționând că unele propuneri nu sunt fezabile din punct de vedere legal.
Volkswagen a cerut o reducere a salariilor cu 10%, susținând că este necesară reducerea costurilor și creșterea profitului. Asta, pentru a apăra cota de piață în fața concurenței ieftine din China și a scăderii cererii de mașini europene. În același timp, compania amenință că va închide fabrici în Germania pentru prima dată în istoria sa de 87 de ani.
Ulterior, sindicatul și-a reiterat propunerile de reducere a costurilor ca răspuns la declarația companiei.
„IG Metall a făcut un pas uriaș către managementul Volkswagen în cadrul negocierilor”, a spus sindicatul, menționând că firma nu a oferit un răspuns concert referitor la măsurile pe care le-ar putea lua în avantajul angajaților săi.
Deciziile manageriale greșite, cererea slabă în Europa și China, costurile ridicate și birocrația fermană au fost invocate drept cauze ale problemelor companiei pe piața internă.
IG Metall a anunțat că angajații din Germania ar putea intra în grevă începând de luni.
„Grevele sunt posibile și necesare începând cu luna decembrie”, se arată într-un material distribuit angajaților de către IG Metall.
Citește și: Topul celor mai furate mașini din România. Dacia, BMW și Volkswagen, cele mai râvnite de hoții