Uniunea Europeană își propune să interzică centralele de apartament și aparatele de aer condiționat și să adopte măsuri mult mai stricte pentru proprietari, vizând să inițieze tranziția către tehnologii mult mai sustenabile. Prin urmare, în următorii ani, fie vor fi eliminate, fie cel puțin restricționate.
Schimbările au un impact puternic asupra cetățenilor din România, cât și asupra altor state membre ale Uniunii, deoarece impun ca oamenii să facă investiții în echipamente moderne și eficiente energetic, ceea ce este destul de costisitor.
Citește și : Se interzic mașinile în acest oraș din România. Măsura a intrat în vigoare pe 10 decembrie
Uniunea Europeană vizează să își intensifice reglementările asupra electrocasnicelor, în vederea sprijinirii tranziției ecologică. Aparatele de condiționat clasice, care folosesc hidrofluorocarbonați, care sunt emisii cu efect de seră ridicat, sunt primele vizate.
Normele fac parte din implementarea planului Green Deal, care urmărește să reducă poluarea prin adoptarea unor soluții tehnologice mai sustenabile. Consumatorii vor trebui să elimine treptat echipamentele actuale și să investească în noi tehnologii de răcire.
Uniunea Europeană a mai decis să elimine centralele de apartament pe gaz, astfel că vor fi eliminate subvențiile pentru aceste sisteme începând cu 2025. Până în 2040 se dorește ca instalarea lor să devină complet interzisă, scopul măsurii find reducerea emisiilor de gaze și a consumului energetic.
Citește și : Capcana de sărbători care face ravagii printre români. Tot mai mulți pică în plasa escrocilor și rămân fără bani
Românii vor trebui să se reorienteze către alternative de încălzire a casei, precum pompele de căldură sau centralele electrice, ale căror prețuri nu sunt deloc reduse. Tranziția propusă de Uniunea Europeană este obligatorie, însă reprezintă o adevărată provocare pentru familiile ce au venituri modeste. Totuși, este esențială pentru alinierea la noile standarde europene.