De la 1 ianuarie 2030, în Uniunea Europeană (UE) vor fi interzise ambalajele de plastic pentru fructele și legumele din magazine, în favoarea variantelor de ambalaje biodegradabile. UE continuă astfel adoptarea de soluții ecologice pentru reducerea risipei și protejarea mediului.
Mai mult, pungile de transport din plastic foarte subțire, cu o grosime mai mică de 15 microni, vor dispărea complet. Consumatorii vor trebui să se orienteze către sacoșe reutilizabile din materiale prietenoase cu mediul, urmărindu-se astfel reducerea poluării generate de milioanele de pungi aruncate anua, notează Cayman News, potrivit stiripesurse.
Noile reglementări europene vor viza și industria HoReCa (hoteluri, restaurante, catering). Astfel, restaurantele, cafenelele și lanțurile de tip fast-food vor trebui să elimine, treptat, ambalajele de plastic, iar asta atât pentru livrări, cât și pentru servire. Pentru comenzile la pachet, clienții vor fi încurajați să folosească recipiente reutilizabile , ceea ce va reprezenta o schimbare importantă a unui obicei de consum.
Vor fi interzise și porțiile individuale de condimente, sosuri și zahăr pe care găsim acum în fast-food-uri și benzinării, iar hotelurile vor trebui să înlocuiască produsele de toaletă ambalate în plastic cu soluții mai sustenabile.
Citește și Lanțul olandez de magazine Action intră pe piața din România. Prețuri ieftine și calitate superioară
Pe de altă parte, tot din 2030, toate ambalajele de pe piața europeană vor trebui să conțină cel puțin 70 la sută materiale reciclate. Excepții vor fi făcute doar pentru materiale considerate mai puțin dăunătoare mediului, cum ar fi lemnul, ceramica sau textilele.
Noile reguli impuse de UE au în vedere și siguranța alimentară. Astfel, ambalajele vor trebui să respecte limite stricte privind conținutul de substanțe chimice nocive, care, în urma cercetărilor, au fost asociate cu riscuri pentru sănătate.
UE are în plan o reducere cu cel puțin 15 la sută a deșeurilor de ambalaje până în 2040, comparativ cu nivelurile din 2018.
Important de menționat este și că supermarketurile și producătorii vor începe să implementeze măsurile chiar din 2025, pentru a facilitată astfel tranziția către un model de consum mai sustenabil.
Inițiatorii măsurilor au explicat că Europa, prin eliminarea plasticului inutil, stimularea reciclării și promovarea alternativelor ecologice, își propune să reducă impactul deșeurilor asupra mediului și sănătății publice.
Citește și Un nou ajutor financiar pentru pensionarii cu venituri mici înainte de Paște