Bruxelles-ul a hotărât să lase uşa deschisă zonei euro, dar şi pentru ceilalţi membri ai Uniunii. Noul „pact” european va include clauze bazate în special pe controlul mai strict al bugetelor naţionale, precum şi pe o reformă limitată a noului mecanism european de stabilitate, care va fi de acum înainte garantat de Banca Centrală Europeană, informează Reuters.
„Am fi preferat o reformă de tratat în 27 (membri, n.r.), dar acest lucru nu a fost posibil din cauza poziţiei prietenilor noştri britanici (…) În consecinţă, va fi un tratat interguvernamental în 17, deschis şi celorlalţi membri ai UE care vor dori să ni se alăture„, a declarat preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, într-o conferinţă de presă, vineri dimineaţă.
Marea Britanie nu a fost însă o surpriză pentru participanţii la reuniunea de la Bruxelles, deoarece avertizase mai demult că se va opune oricărei modificări a Tratatului, dacă nu i se fac nişte concesii. Dar şi suedezii, cehii şi ungurii au fost mai rezervaţi, informând că vor da un răspuns numai după ce se vor consulta cu popoarele lor, prin referendum.
Marea Britanie a exprimat în principal o condiţie aproape inadmisibilă: ar fi vrut să obţină posibilitatea de a bloca legile UE pentru supravegherea financiară paneuropeană în cazul în care Londra considera că „interesul său naţional ar fi ameninţat„.
Aşa cum se prezintă acum situaţia, viitorul tratat ar putea include în final 26 sau 25 de ţări. În afară de faptul că Marea Britanie nu vrea, deocamdată, să-şi schimbe poziţia, Regatul Unit şi Danemarca sunt singurele ţări care dispun de o clauză de exceptare de la zona euro, au comentat surse diplomatice care au cerut să li se păstreze anonimatul. Totuşi, Danemarca a lăsat să se se înţeleagă că ar fi dispusă să se asocieze acordului.
Actualele instituţii ale UE vor putea fi incluse în noul tratat, care va fi redactat până în martie şi nu va fi validat obligatoriu prin referendum naţional de către ţările membre. Asupra modalităţilor juridice mai este de discutat, dar, în principiu, noul tratat se va inspira din scrisoarea franco-germană trimisă săptămâna aceasta preşedintelui UE, Herman van Rompuy, precum şi pe propunerile acestuia.
În principiu, se prevede ca ţările care vor avea un deficit bugetar de peste 3% din PIB să fie sancţionate automat, această decizie putând doar cu majoritate calificată a ţărilor membre.
Oricum se vor rezolva probleme în cadrul celui de 16-lea summit UE de la începutul crizei în Europa (2009), Sarkozy afirmase încă de la începutul reuniunii că „acest summit va face istorie”.