Contribuţia la Pilonul II de pensii a fost majorată. Decizia de ultimă oră a Guvernului

Executivul a decis miercuri majorarea contribuţiei la fondurile private de pensii. Măsura va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.
Filip Stan
16 mart. 2022, 17:00
Contribuţia la Pilonul II de pensii a fost majorată. Decizia de ultimă oră a Guvernului

Se majorează contribuţia la Pilonul II de pensii. Guvernul a adoptat majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%.

„Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Se majorează contribuţia la Pilonul II de pensii

Citeşte şi Pensii 2022. În ce condiţii se acordă anul acesta pensia de urmaş. Documentele de care ai nevoie

Guvernul Ciucă urmează să adopte ordonanţa de urgenţă pentru modificarea alineatului (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat.

„Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, având în vedere că atât în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare – PNRR- cât şi în programul de guvernare este prevăzută măsura care vizează creşterea contribuţiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024”, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.

Executivul va aproba şi un proiect de lege pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România.

„Prin prezentul act normativ se creează cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare pentru a-şi desfăşura activitatea pe teritoriul României. La propunerea Ministerului Finanţelor, prin hotărâre a Guvernului se reglementează organizarea şi funcţionarea fiecărei bănci de dezvoltare. În plus, pentru activităţile în contul şi numele statului se stabilesc legislaţia aplicabilă, mecanismul şi autoritatea de supraveghere”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, Guvernul Ciucă va decide, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, cu privire la aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească.

Citeşte şi PENSII 2022. Veste bună pentru 60.000 de pensionari cu venituri mici. Cine poate beneficia şi ce acte sunt necesare

Astfel, conform notei de fundamentare, se propune aprobarea unui număr de 4 programe de garantare în domeniile prioritare: Programul IMM PROD, Programul RURAL INVEST, Programul GARANT CONSTRUCT şi Programul INNOVATION.

„Programele vor fi implementate sub formă de scheme de ajutor de stat prin care se acordă garanţii şi granturi având ca obiectiv deblocarea accesului la finanţare al beneficiarilor care se confruntă cu un deficit de lichidităţi generat de pandemia COVID-19, în vederea realizării proiectelor de investiţii şi asigurării continuităţii în desfăşurarea activităţii acestora”, se spune în notă.

În şedinţă va fi adoptat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea mecanismului pentru crearea şi utilizarea bazei de date cu utilaje şi echipamente prin înfiinţarea Registrului utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor de care pot dispune operatorii economici în vederea participării la procedurile de achiziţie publică/sectorială din domeniul proiectelor de infrastructură de transport, potrivit Agerpres. 

Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă constituirea Consiliului Interinstituţional pentru combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului, structură decizională pentru procesul evaluării naţionale a riscurilor în domeniul spălării banilor şi a finanţării terorismului, activitate desfăşurată în cadrul proiectului SRSP 2020/137.01 „Money Laundering and Terrorism financing Risks Compliance: Implementing a National Mechanism to Asses and Manage Money Laundering and Terrorism Financing Risks in Romania”, proiect finanţat în cadrul Programului de Sprijin pentru Reforme Structurale 2017-2020.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)