Ministrul de Interne a precizat că este vorba despre un „act normativ extrem de important, extrem de aşteptat – ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 114/2018”.
„Această ordonanţă face un act de dreptate şi dacă la vreme respectivă, precedesorii mei ar fi aplicat legea aşa cum trebuia, astăzi nu era necesar să adoptăm acest act normativ.
Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi asigură punerea în aplicare a efectelor juridice ale deciziei ICCJ. Prin această OUG se vor recalcula drepturile salariale pentru poliţiştii care au salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată pentru fiecare funcţie, grad, treaptă, gradaţie, vechime în funcţie, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, a explicat Marcel Vela.
Ordonanţa de urgenţă mai modifică prevederile OUG 114/2018 care limitează în prezent valorile, drepturile salariale la nivelul acordat în decembrie 2018, respectiv în decembrie 2019, decizii care sunt anterioare deciziei nr 51 din 2019 a ÎCCJ.
„Guvernul asigură susţinerea financiară a impactului generat de aplicare a deciziei 51 din 2019, fiind eşalonata plata drepturilor recalculate şi datorate pentru ultimii trei ani.
Din punct de vedere tehnic, OUG vizează următoarele date. În medie, un poliţist în activitate poate beneficia de o creştere lunară de până la 400 dei lei în sumă brută, în funcţie de situaţia particulară a fiecăruia.
Se eşalonează drepturile acordate pe ultimii trei ani. Înregistrăm un număr de 68.000 de poliţişti pentru care act face dreptate cu privire la cuantumul sporului de fidelitate, un număr de 18.000 de cadre pentru cuantumul pentru absolvirea instituţiilor de învăţământ superior şi aproximativ 6.000 de poliţişti pentru cuantumul sporului de pericol deosebit.
Prin această OUG, s-a stabilit un termen pentru aceste plăţi restante, anterioare venirii la guvernare a actualului Guvern şi stabileşte modalităţile concrete pentru asigurarea predictibilităţii cheltuielilor bugetare”, a spus Marcel Vela.