Se modifică formularul PLF. Dacă până acum formularul online putea fi completat cu 48 de ore înainte de intrare în ţară, acum acesta poate fi completat cu doar 24 de ore înainte. Pentru a intra în ţară, formularul va trebui completat cu 24 de ore înainte,
– Formularul online va putea fi completat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară, acum poate fi completat cu doar 24 de ore înainte
– Va trebui sa introduceți CNP la completarea formularului, iar acesta va fi transmis mai departe
– Nu vor mai trebui sa completeze formularul:
a) personalul operatorilor de transport internațional de persoane și marfă,
adică inclusiv piloții și stewardesele scapă de formularul PLF
b) personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat.”
– Datele vor rămâne salvate in sistem 6 luni, nu 15 zile așa cum e acum
formular plf modificatDe asemenea, tot miercuri, Guvernul urmează să stabilească ce se întâmplă cu valabilitatea certificatelor verzi.
”E o decizie de sănătate publică pe care o vom discuta la nivelul Guvernului și CNSU în funcție de contextul epidemiologic de moment. Comisia Europeană a comunicat deja statelor membre că certificatul de călătorie e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestuia. (…) Dacă vrei să circuli în spațiul UE, respecți regulile de circulație din spațiul UE. Faptul că există o uniformizare la nivel european e un lucru bun”, a declarat recent ministrul Sănătăţii.
Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’), a anunţat executivul comunitar.
Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.
Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.
Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, „va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.