Se modifică legea RCA, după falimentul City Insurance. Autorităţile pregătesc modificarea legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, după ce principalul asigurator din România a intrat în faliment.
Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care prevede că „este necesar introducerea unor masuri de dispersie a riscului” astfel încât să se modifice „comportamentul asiguraților de a alege asiguratorul RCA pe criterii de preț”.
oug-rcaReamintim că Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii, potrivit unui comunicat al instituţiei.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoştinţă că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deţine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR), precum şi lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată şi valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) şi lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1) şi art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dată fiind şi inexistenţa vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanţare pe termen scurt şi Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate şi nu asigură restabilirea situaţiei financiare a societăţii şi, pe de o parte, solvabilitatea societăţii este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată”, se precizează în document.
Florin Cîţu a vorbit, sâmbătă, despre problemele cu care se confruntă City Insurance, una dintre cele mai mari companii de asigurări. Premierul a declarat că a cerut explicaţii celor de la ASF privind intrarea în insolvenţă a companiei de asigurări.
„Există un reglementator. Guvernul tocmai de aceea nu ar trebui să mai intervină, pentru că există un reglementator. Aş vrea să văd exact care a fost evaluarea şi cum de s-a ajuns aici. Mă voi asigura că clienţii de la City Insurance nu vor avea de suferit de pe urma acestei situaţii. Asta vom vedea dacă şi-a făcut ASF-ul treaba, nu am în acest moment acest răspuns.
Vreau să văd exact evaluarea celor de la ASF pe situaţie şi după aceea vom lua o decizie, dar de aceea avem reglementator. Reglementatorul pieţei este cel care are grijă de piaţă. În acelaşi timp, falimentul este parte din capitalism, este parte dintr-o economie de piaţă. Aş vrea să văd dacă falimentul a fost ascuns – aici sunt alte probleme, dacă cumva situaţia era mai veche şi a fost ascunsă, atunci ar fi o problemă – dar falimentul este o parte din economia de piaţă”, a explicat primul ministru.