Se modifică regulile la Eurovision. Organizatorul interzice ” orice formă de propagandă politică” în cadrul evenimentului

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul Eurovision Song Contest, modifică regulile competiţiei şi interzice ”orice formă de propagandă politică” în cadrul evenimentului, după ce la ediţia din acest an a concursului Ucraina a împiedicat accesul în teritoriu cântăreţei Julia Samoylova, care ar fi trebuit să reprezinte Rusia la Kiev, informează The Hollywood Reporter.
Alina Costache
02 aug. 2017, 13:37
Se modifică regulile la Eurovision. Organizatorul interzice

Rusia s-a retras din competiţie anul acesta, după ce Ucraina i-a interzis accesul în teritoriu reprezentantei sale, Julia Samoylova. Autorităţile de la Kiev au motivat decizia spunând că artista a călătorit din Rusia în Crimeea, încălcând legea din Ucraina.

Ucraina contestă legalitatea anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Moscova susţine că anexarea teritoriului la Rusia a fost legitimată printr-un referendum, în care populaţia din peninsulă a votat în favoarea acesteia.

„Fără îndoială, în cadrul Eurovision Song Contest 2017 din Kiev au avut loc mai multe incidente nedorite, multe dintre acestea conturând posibilitatea organizării evenimentului în afara ţării gazdă, Ucraina”, arată un comunicat publicat pe site-ul EBU.

„Cea mai neplăcută problemă care a apărut la ediţia din acest an a concursului Eurovision a fost faptul că autorităţile ucrainene i-au interzis reprezentantei Rusiei să intre pe teritoriul ţării gazde”, mai arată comunicatul.

EBU a precizat că „nu este loc” pentru politică în concursul muzical Eurovision.

„Artiştii selectaţi şi membrii delegaţiei ţărilor participante la concurs nu trebuie să aibă antecedente care ar putea determina autorităţile din ţara care găzduieşte Eurovision să le interzică accesul în teritoriu, în conformitate cu legislaţia naţională aplicabilă”, a adăugat EBU.

„Aceasta înseamnă că sunt interzise orice formă de propagandă politică desfăşurată în timpul evenimentului sau orice conţinut cu caracter politic în melodiile participante”, a mai precizat EBU.

Ediţia din acest an a concursului Eurovision a fost găzduită de Ucraina, în luna mai, după ce cântăreaţa Jamala a câştigat competiţia în 2016, organizată în Suedia. Cântecul ei, intitulat „1944”, a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mulţi dintre cetăţenii din Rusia au spus că rezultatul concursului din 2016 a fost unul politic.

Noile reguli sunt construite astfel încât să fie prevenite posibile viitoare controverse.

Dincolo de interzicerea referinţelor de natură politică în melodiile prezentate, radiodifuzorii care transmit Eurovision vor trebuie să se asigure că pe parcursul evenimentului nu vor fi promovate branduri, produse sau servicii.

Juriile naţionale trebuie să fie independente, fără ca membrii acestora să aibă vreo legătură cu artiştii sau melodiile, prin care ar putea fi afectat rezultatul final. Juraţii nu au voie să îşi dezvăluie înainte preferinţele sau intenţiile de vot.

De asemenea, EBU a transmis că pentru următoarele ediţii Eurovision vor trebui respectate mult mai bine programele stabilite. Eşecul în această privinţă ar putea duce la pierderea drepturilor radiodifuzorului în favoarea unei alte companii.

Recent, EBU a anunţat că Eurovision Song Contest 2018 va avea loc în Lisabona, în luna mai.

Portugalia a câştigat dreptul de a găzdui cea de-a 63-a ediţia e concursului muzical Eurovision, după ce Salvador Sobral, reprezentantul ţării la competiţia din acest an, a fost desemnat câştigător pe scena de la Kiev, obţinând 758 de puncte cu melodia „Amar Pelos Dois”, scrisă de sora sa, Luísa.

Eurovision Song Contest 2017 s-a desfăşurat sub sloganul „Celebrate diversity”, în competiţie participând în total 42 de ţări, după retragerea Rusiei.

Pe locul al doilea în concursul din acest an s-a situat Bulgaria, cu „Beautiful Mess”, interpretată de Kristian Kostov (615 puncte), iar locul al treilea a fost ocupat de Republica Moldova, reprezentată de Sunstroke Project, cu melodia „Hey Mamma” (374 de puncte). România, reprezentată de Ilinca şi Alex Florea, cu piesa „Yodel It!”, a ocupat poziţia a şaptea, cu 282 de puncte.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume.

Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).

Citeşte şi CÂŞTIGĂTOR EUROVISION 2017. Salvador Sobral, declaraţii emoţionante după câştigarea marelui premiu: Eu doar vreau să trăiesc

 

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Locul din România unde se construiește un proiect unic în Europa. S-au făcut investiții masive aici, iar sute de străini, dar și români, ar urma să fie implicați în acest proiect
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Care este numele complet al lui Klaus Iohannis. Cum îl cheamă de fapt în buletin pe președintele României
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Ginerele lui Gigi Becali și-a aflat pedeapsa. A comis-o grav și va plăti scump pentru asta
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024! Despre ce sumă este vorba și cine sunt beneficiarii
Cancan.ro
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Sume record de miliarde de dolari investite în campania prezidențială americană
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! Cine va fi PREȘEDINTE! RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate