Se pregătesc noi restricţii, după apariţia Omicron în România. Rafila: „Luăm măsuri temporare până ne lămurim ce e cu această tulpină”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică că ar putea fi necesare noi măsuri temporare pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, după ce primele cazuri au fost confirmate în România.
Claudia Simion
05 dec. 2021, 14:22
Se pregătesc noi restricţii, după apariţia Omicron în România. Rafila:

Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, a anunţat sâmbătă seara Ministerul Sănătăţii.

„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm – nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România.

E un lucru important de ştiut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.

În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila, după discuţiile cu premierul Ciucă şi Raed Arafat.

Cele două persoane infectate cu varianta Omicron au simptome minore, a transmis Alexandru Rafila, precizând că e optimist în privinţa evoluţiei stării de sănătate a celor doi români.

„Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (…) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila: „Probabil există în România şi ale situaţii de îmbolnăvire cu varianta Omicron”

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în cadrul întâlnirii de la Guvern, vor fi prezentate mai multe scenarii şi vor fi formulate propuneri menite să limiteze transmiterea variantei Omicron în România.

„Vom analiza în context european, avem un raport din partea MAE în ce priveşte diverse măsuri puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european. Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem – pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realişti.

Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru.

Important este – şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a menţionat Rafila.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!