Se pregătește Rusia pentru un război nuclear? Un consilier al lui Putin propune schimbarea doctrinei nucleare și atacarea Germaniei

Oficialii ruși spun că lucrările de actualizare a doctrinei nucleare a țării sunt într-un stadiu avansat. Unul dintre cei care au cerut în mod activ modificarea acestui document este Serghei Karaganov, un cunoscut politolog, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare a Rusiei și director academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale de la Școala Superioară de Economie.
Mircea Filipescu
12 sept. 2024, 08:36
Se pregătește Rusia pentru un război nuclear? Un consilier al lui Putin propune schimbarea doctrinei nucleare și atacarea Germaniei

Presa rusă scrie că Serghei Karaganov este de asemenea consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse. El a cerut utilizarea armelor nucleare pentru a lovi trupele ucrainene și a ataca Berlinul cu rachete.

„A sosit timpul să declarăm că avem dreptul să răspundem la orice lovitură masivă pe teritoriul nostru cu un atac nuclear. Acest lucru se aplică și oricăror capturi ale teritoriului nostru”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Kommersant.

Potrivit acestuia, doctrina și politica actuală în domeniul utilizării armelor nucleare este depășită și nu își îndeplinește funcțiile, deoarece exclude aproape complet utilizarea unor astfel de arme.

„Datoria Rusiei este de a activa puternic factorul nuclear în politica mondială și de a ne convinge adversarii că suntem gata să folosim arme nucleare în cazul oricărei încălcări a teritoriului nostru și a cetățenilor noștri”, a spus el.

Karaganov a adăugat că războiul din Ucraina „se poartă pentru a distruge Rusia” și a propus un atac convențional asupra capitalei germane.

„Dacă o dronă lovește din nou Kremlinul, atunci de ce să nu lanseze mai întâi un atac cu rachete convenționale asupra Reichstagului? Lasă-l să ardă”, a spus el.

„Primele lovituri, desigur, nu ar trebui să fie nucleare. Conform teoriei escaladării, mai trebuie să parcurgem aproximativ 10-15 pași înainte de loviturile nucleare, am trecut doar de cinci până acum. Dar atunci va fi necesar, evident, să lovim ținte de pe teritoriul țărilor NATO, care joacă un rol important în aprovizionarea regimului de la Kiev. Dacă acest lucru nu îi oprește, atunci mergeți mai departe”.

”Scopul este ca toți adversarii să creadă că Rusia este gata să folosească arme nucleare”

„În același timp, este necesar să se introducă conceptul de „escaladare nucleară”, astfel încât astfel de pași să fie precedați de pași care să convingă un inamic condiționat sau real că suntem pregătiți să folosim arme nucleare.

Scopul principal al doctrinei ar trebui să fie acela de a se asigura că toți adversarii actuali și viitori sunt încrezători că Rusia este gata să folosească arme nucleare.

Aceasta nu este doar datoria noastră față de țara noastră și cetățenii noștri, care mor acum pe fronturi și chiar și acum în orașe pașnice, este și datoria noastră față de lume.

Dacă nu reactivăm descurajarea nucleară, lumea va cădea într-o serie de războaie care vor deveni inevitabil de natură nucleară și se vor încheia cu un al treilea război mondial. Aceasta este o chestiune de câțiva ani.

Datoria Rusiei este de a activa puternic factorul nuclear în politica mondială și de a ne convinge adversarii că suntem gata să folosim arme nucleare în cazul oricărei încălcări a teritoriului nostru și a cetățenilor noștri. Am contribuit puțin la astfel de schimbări.”

Citește și: Marcel Ciolacu, despre dronele care vin dinspre Rusia: „Ar fi fost doborâtă imediat, cu protocol, cu lege, fără lege / Nu se joacă nimeni”

„În această privință, vă înțeleg mai mult decât pe dumneavoastră și pe alții care cred asta. Problema este că pacifiștii trăiesc doar pentru că alții luptă pentru ei.

Acum zeci de mii de băieți luptă pentru ei și mor pe câmp, iar dacă lucrurile merg așa, vor muri în orașele noastre, pentru că războiul va crește. Și/sau vom continua să sângerăm pe așa-numita linie de contact, risipind resurse gigantice, concurând cu cincizeci de state cu economii de multe ori mai mari decât a noastră.

Ambele vor duce țara, care a atins în sfârșit un anumit nivel de prosperitate și confort, la declin și, eventual, la dezintegrare.”

În 2016, Karaganov a susținut deja un atac rusesc pe teritoriul țărilor NATO și a devenit faimos și pentru apelul său la un „atac nuclear preventiv” asupra Europei în 2023.

Karaganov a susținut recent că dușmanii Rusiei trebuie să știe că Moscova este pregătită, dacă este necesar, să lanseze un atac nuclear preventiv și limitat. Dacă Rusia ar folosi o armă nucleară în Europa, a spus Karaganov, doar un „nebun” de la Casa Albă ar răspunde cu un atac nuclear sau convențional asupra Rusiei, deoarece ar declanșa inevitabil un atac nuclear rusesc asupra SUA.

Într-o discuție televizată la Forumul Economic de la Sankt Petersburg pe 7 iunie, Karaganov l-a întrebat direct pe Putin dacă Rusia ar trebui să „țină un pistol nuclear la templu” Occidentului peste Ucraina.

Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria, dar că doctrina nucleară este un „instrument viu” care s-ar putea schimba.

Ce prevede doctrina nucleară actuală a Rusiei

Doctrina actuală a fost stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020 într-un decret de șase pagini. „Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva sa și (sau) a aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale, atunci când însăși existența statului a fost amenințată”, se arată în decret, relatează REUTERS.

Deoarece acest risc nu este definit în mod explicit, Putin a reușit să facă amenințări voalate de a folosi arsenalul nuclear al Rusiei pentru a descuraja orice răspuns occidental direct la trimiterea de trupe în Ucraina.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat recent că schimbările planificate sunt „legate de cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în legătură cu conflictul din Ucraina.

Discuțiile publice despre doctrina nucleară au loc de mai bine de un an și s-au intensificat anul acesta după ce președintele francez Emmanuel Macron a lansat posibilitatea – respinsă de partenerii alianței NATO – ca trupele occidentale să fie trimise să lupte în Ucraina.

Riscul unui război nuclear cu Rusia a descurajat SUA și aliații săi din NATO să-și trimită armatele să lupte alături de cele ale Ucrainei.

Cu toate acestea, au intensificat ajutorul militar pentru Kiev în moduri care erau de neconceput anterior, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Ucraina a trecut acum un nou prag prin confiscarea unei părți din teritoriul rusesc, despre care Kievul spune că își bate joc de „liniile roșii” ale lui Putin și arată că Occidentul ar trebui să facă acum totul pentru a-l ajuta să câștige războiul, relatează Reuters.

Citește și: Rusia forţează o contraofensivă în regiunea Kursk. Propaganda Kremlinului susţine că deja au fost eliberate teritorii ocupate de ucraineni

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
E cea mai mare țeapă pentru mulți români care au vrut să-și pună panouri fotovoltaice pe casă. Ce s-a întâmplat după ce au fost acceptați pentru finanțare și au plătit câte 2000 de lei avans
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Devine interzis pentru românii care stau la bloc. Trebuie să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte
Playtech.ro
Documentul pe care pensionarii trebuie să îl trimită urgent! Rămân fără pensie, dacă nu respectă termenul limită
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
O nouă recalculare de pensii. Cine ar putea primi bani mai mulți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii