Se pregătește Rusia pentru un război nuclear? Un consilier al lui Putin propune schimbarea doctrinei nucleare și atacarea Germaniei

Oficialii ruși spun că lucrările de actualizare a doctrinei nucleare a țării sunt într-un stadiu avansat. Unul dintre cei care au cerut în mod activ modificarea acestui document este Serghei Karaganov, un cunoscut politolog, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare a Rusiei și director academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale de la Școala Superioară de Economie.
Mircea Filipescu
12 sept. 2024, 08:36
Se pregătește Rusia pentru un război nuclear? Un consilier al lui Putin propune schimbarea doctrinei nucleare și atacarea Germaniei

Presa rusă scrie că Serghei Karaganov este de asemenea consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse. El a cerut utilizarea armelor nucleare pentru a lovi trupele ucrainene și a ataca Berlinul cu rachete.

„A sosit timpul să declarăm că avem dreptul să răspundem la orice lovitură masivă pe teritoriul nostru cu un atac nuclear. Acest lucru se aplică și oricăror capturi ale teritoriului nostru”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Kommersant.

Potrivit acestuia, doctrina și politica actuală în domeniul utilizării armelor nucleare este depășită și nu își îndeplinește funcțiile, deoarece exclude aproape complet utilizarea unor astfel de arme.

„Datoria Rusiei este de a activa puternic factorul nuclear în politica mondială și de a ne convinge adversarii că suntem gata să folosim arme nucleare în cazul oricărei încălcări a teritoriului nostru și a cetățenilor noștri”, a spus el.

Karaganov a adăugat că războiul din Ucraina „se poartă pentru a distruge Rusia” și a propus un atac convențional asupra capitalei germane.

„Dacă o dronă lovește din nou Kremlinul, atunci de ce să nu lanseze mai întâi un atac cu rachete convenționale asupra Reichstagului? Lasă-l să ardă”, a spus el.

„Primele lovituri, desigur, nu ar trebui să fie nucleare. Conform teoriei escaladării, mai trebuie să parcurgem aproximativ 10-15 pași înainte de loviturile nucleare, am trecut doar de cinci până acum. Dar atunci va fi necesar, evident, să lovim ținte de pe teritoriul țărilor NATO, care joacă un rol important în aprovizionarea regimului de la Kiev. Dacă acest lucru nu îi oprește, atunci mergeți mai departe”.

”Scopul este ca toți adversarii să creadă că Rusia este gata să folosească arme nucleare”

„În același timp, este necesar să se introducă conceptul de „escaladare nucleară”, astfel încât astfel de pași să fie precedați de pași care să convingă un inamic condiționat sau real că suntem pregătiți să folosim arme nucleare.

Scopul principal al doctrinei ar trebui să fie acela de a se asigura că toți adversarii actuali și viitori sunt încrezători că Rusia este gata să folosească arme nucleare.

Aceasta nu este doar datoria noastră față de țara noastră și cetățenii noștri, care mor acum pe fronturi și chiar și acum în orașe pașnice, este și datoria noastră față de lume.

Dacă nu reactivăm descurajarea nucleară, lumea va cădea într-o serie de războaie care vor deveni inevitabil de natură nucleară și se vor încheia cu un al treilea război mondial. Aceasta este o chestiune de câțiva ani.

Datoria Rusiei este de a activa puternic factorul nuclear în politica mondială și de a ne convinge adversarii că suntem gata să folosim arme nucleare în cazul oricărei încălcări a teritoriului nostru și a cetățenilor noștri. Am contribuit puțin la astfel de schimbări.”

Citește și: Marcel Ciolacu, despre dronele care vin dinspre Rusia: „Ar fi fost doborâtă imediat, cu protocol, cu lege, fără lege / Nu se joacă nimeni”

„În această privință, vă înțeleg mai mult decât pe dumneavoastră și pe alții care cred asta. Problema este că pacifiștii trăiesc doar pentru că alții luptă pentru ei.

Acum zeci de mii de băieți luptă pentru ei și mor pe câmp, iar dacă lucrurile merg așa, vor muri în orașele noastre, pentru că războiul va crește. Și/sau vom continua să sângerăm pe așa-numita linie de contact, risipind resurse gigantice, concurând cu cincizeci de state cu economii de multe ori mai mari decât a noastră.

Ambele vor duce țara, care a atins în sfârșit un anumit nivel de prosperitate și confort, la declin și, eventual, la dezintegrare.”

În 2016, Karaganov a susținut deja un atac rusesc pe teritoriul țărilor NATO și a devenit faimos și pentru apelul său la un „atac nuclear preventiv” asupra Europei în 2023.

Karaganov a susținut recent că dușmanii Rusiei trebuie să știe că Moscova este pregătită, dacă este necesar, să lanseze un atac nuclear preventiv și limitat. Dacă Rusia ar folosi o armă nucleară în Europa, a spus Karaganov, doar un „nebun” de la Casa Albă ar răspunde cu un atac nuclear sau convențional asupra Rusiei, deoarece ar declanșa inevitabil un atac nuclear rusesc asupra SUA.

Într-o discuție televizată la Forumul Economic de la Sankt Petersburg pe 7 iunie, Karaganov l-a întrebat direct pe Putin dacă Rusia ar trebui să „țină un pistol nuclear la templu” Occidentului peste Ucraina.

Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria, dar că doctrina nucleară este un „instrument viu” care s-ar putea schimba.

Ce prevede doctrina nucleară actuală a Rusiei

Doctrina actuală a fost stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020 într-un decret de șase pagini. „Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva sa și (sau) a aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale, atunci când însăși existența statului a fost amenințată”, se arată în decret, relatează REUTERS.

Deoarece acest risc nu este definit în mod explicit, Putin a reușit să facă amenințări voalate de a folosi arsenalul nuclear al Rusiei pentru a descuraja orice răspuns occidental direct la trimiterea de trupe în Ucraina.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat recent că schimbările planificate sunt „legate de cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în legătură cu conflictul din Ucraina.

Discuțiile publice despre doctrina nucleară au loc de mai bine de un an și s-au intensificat anul acesta după ce președintele francez Emmanuel Macron a lansat posibilitatea – respinsă de partenerii alianței NATO – ca trupele occidentale să fie trimise să lupte în Ucraina.

Riscul unui război nuclear cu Rusia a descurajat SUA și aliații săi din NATO să-și trimită armatele să lupte alături de cele ale Ucrainei.

Cu toate acestea, au intensificat ajutorul militar pentru Kiev în moduri care erau de neconceput anterior, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Ucraina a trecut acum un nou prag prin confiscarea unei părți din teritoriul rusesc, despre care Kievul spune că își bate joc de „liniile roșii” ale lui Putin și arată că Occidentul ar trebui să facă acum totul pentru a-l ajuta să câștige războiul, relatează Reuters.

Citește și: Rusia forţează o contraofensivă în regiunea Kursk. Propaganda Kremlinului susţine că deja au fost eliberate teritorii ocupate de ucraineni

DailyBusiness
Dispare votul clasic! Cum vor vota cetățenii din diaspora la alegerile prezidențiale
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Cuvântul din limba română pe care cei mai mulți români îl pronunță greșit. E folosit des, însă de cele mai multe ori, forma lui corectă nu este cunoscută
Capital.ro
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Moneda de 50 de bani care face furori printre colecționari! Cât poate valora dacă îndeplinește o condiție rară
Adevarul
O tânără de culoare a vrut să arate cât de sigură e România și dacă oamenii sunt rasiști. „Asta s-a întâmplat și azi”
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cel mai controversat mit despre carofii prăjiți a fost spulberat. Acesta este adevărul
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu iși face dreptate în instanță. A urgentat procedura pentru a-și lua mai rapid băieții din casa fostului soț, Silviu Prigoană
Cancan.ro
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii picante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea actriță a României a murit, lăsând un gol imens. A fost o legendă a teatrului
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Protezele de șold: Detalii despre intervențiile de revizie cu Dr. Adrian Dima
MediaFlux
CONFLICT DIPLOMATIC după ROMÂNIA - KOSOVO! Scandal IMENS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov