„Întăririle au fost încheiate, ofensiva aşteaptă semnalul de începere”, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. Potrivit acestuia, desfăşurarea de noi unităţi militare şi de soldaţi, precum şi încercuirea întregii zone Ghouta de Est a început în urmă cu 15 zile. Locuitorii Damascului se pregătesc, la rândul lor, pentru eventuale tiruri de ripostă în cazul unei ofensive de anvergură a regimului asupra enclavei rebele.
Regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, şi-a intensificat atacurile militare împotriva enclavei aflate sub asediu din 5 februarie. Mai mult de 250 de civili au fost ucişi în Ghouta de Est şi 775 au fost răniţi în cinci zile de raiduri intensive, în timp ce aproape 20 de civili, printre care trei copii, au murit la Damasc.
Acalmia relativă din ultimele câteva zile intervine în condiţiile în care negocieri, la insistenţele Rusiei, au loc între regim şi facţiuni rebele „pentru a-i evacua, într-o primă perioadă, pe combatanţii din Hayat Tahrir al-Sham”, a precizat Abdel Rahman. Prezenţa în regiune a acestei grupări jihadiste dominate de fosta ramură siriană Al-Qaida este limitată, însă ea controlează unele sectoare adiacente ale capitalei, informează Agerpres.
Duminică, publicaţia siriană Al-Watan, apropiată regimului, a relatat şi ea despre negocieri între Damasc şi insurgenţi. „O eşuare a negocierilor ar marca începutul unui asalt”, subliniază directorul OSDO.
Guvernul sirian a securizat deja în 2017 largi zone de la periferia Damascului, prin acorduri de evacuare a civililor şi combatanţilor, transferaţi în special spre provincia Idleb, în nord-vestul Siriei. Dacă un acord este încheiat la Ghouta de Est, jihadiştii ar urma să fie trimişi în această singură provincie ce încă se sustrage controlului din partea Damascului.