Casa bătrânească de la țară sau chiar din zonele de case mai bine conservate ale orașelor are nevoie de îngrijire, totodată cere să-i fie respectate anumite limite, în sensul în care geamurile sale, din sticlă groasă și cu toc din lemn, simple or duble, precum și ușa din lemn, sunt cele mai vizibile elemente de identitate a acelei case și trebuie neapărat să rămână neclintite. Aceeași preocupare trebuie să existe și față de elementele regăsite în exteriorul casei.
O izolație termică ce păstrează aspectul
Exteriorul casei vechi, bătrânești, obișnuiește să prezinte elemente arhitecturale peste care în mod normal nu s-ar putea adăuga izolația termică fără ca acestea să dispară – dar există un material cu caracter izolator care poate fi folosit cu încredere.
Este vorba despre spuma poliuretanică. Ce e diferit la acest material folosit în izolațiile termice este că se pulverizează pe suprafață și aderă imediat la aceasta, fără să fie nevoie de dibluri de prindere, ca la polistiren, sau de cadre de susținere, ca la vata minerală, și fără să aibă propria formă. Pur și simplu se mulează pe forma deja existentă.
O izolație termică suficientă implică în mod obișnuit un strat consistent de izolație, însă spuma poliuretanică în varianta sa cu celulă închisă este de 5x mai densă decât celelalte materiale de pe piață, însemnând că va acționa la fel de bine într-un strat mai mic. Astfel se poate izola la exterior orice casă veche în mod corespunzător, păstrând acele detalii în mare măsură. 5 cm de spumă izolează la exterior suficient de bine, iar dacă detaliile sunt mai fine, stratul de izolație se poate reduce la 3 cm.
Interiorul izolat e puternic recomandat
Camerele casei, odăile, pot fi mari sau mici. Dacă sunt mari, spațioase, iar caloriferele permit izolarea pe după ele, trebuie neapărat să se aplice la interior o izolație casă – sau să se înlocuiască cea veche, degradată, cu una nouă, obținută dintr-un material mai de calitate.
Iar dacă podeaua este veche, denivelată și poate fi modificată, poate fi izolată și ea, pentru a menține o temperatură ceva mai suportabilă la nivelul picioarelor. În același timp, aceasta se poate îndrepta ca urmare a izolării podelei, parte a lucrării de aplicare de izolație casă. Deși bătrânească, această casă poate deveni suficient de primitoare încât să găzduiască și familii tinere.
Să mai izolezi fundația? Dar acoperișul?
Fiindcă structura casei este deja afectată de trecerea timpului, fundația acesteia trebuie hidroizolată pe cât posibil, iar acoperișul trebuie de asemenea izolat – la acoperiș problema constând în greutate, așa că o izolație din spumă, ușoară și care nu necesită grelele cadre de susținere, este și aici soluția.
O casă veche poate deveni primitoare la standarde moderne și fără să își piardă din farmec. Articolul de față se încheie aici, dar experții de la Isoterm îți stau la dispoziție cu multe alte informații referitoare la izolație termică aplicată în condiții deosebite.
Sursa: www.isoterm.ro