O fabrica tradițională din Germania este amenințată cu dispariția, nu doar România are probleme la început de 2025. Lanțul de producție a fost oprit de la sfârșitul anului 2024. Producătorul a depus faliment. Compania a pierdut 6 milioane de euro într-un singur an.
Guvernul german a înrăutățit previziunile de creștere a PIB-ului în 2025 la 0,3%, de la 1,1%, a anunțat vineri publicația Handelsblatt, citând surse guvernamentale, cea mai mare economie europeană arătând puține semne de revenire după doi ani de contracție, transmite Reuters.
Gütersloh, un producător german de biciclete ieftine și de biciclete pentru copii binecunoscute a dat faliment. Sprick Cycle GmbH și compania sa-mamă, Sprick Holding GmbH, au depus faliment la Judecătoria Bielefeld pe 27 decembrie 2024. Primele discuții sunt în curs. Dar rezultatul este incert. După 100 de ani, producătorul german de bicilete este amenințat cu dispariția.
Avocatul Axel Geese de la Streitbörger PartGmbB a fost numit administrator provizoriu al insolvenței. Compania tradițională cu sediul în Gütersloh are peste 500 de angajați în Germania și Polonia.
În timp ce zone administrative precum vânzări, achiziții, IT și contabilitate sunt situate în Gütersloh, producția propriu- zisă se desfășoară în fabrica poloneză Sprick Rowery Spółka z oo din Swiebodzin.
Acolo, fabrica Sprick produce biciclete pentru magazine de hardware, clienți din afara industriei și sub mărci proprii precum „Anno 1900”, „Crown” și „Senator”.
Sprick Cycle a câștigat o faimă deosebită ca producător contractual pentru marca austriacă Woom. Bicicletele pentru copii pentru piața europeană sunt produse în Polonia din 2021.
În primul an de colaborare, Sprick a fabricat 115.000 de biciclete Woom – aproximativ 40% din producția anuală. Dar apoi a urmat criza Corona. Problemele financiare ale Sprick Cycle pot fi atribuite, printre altele, unei pierderi de aproximativ șase milioane de euro în anul financiar 2022/23, după cum arată rapoartele publicate de companie, precizează ruhr24.de.
Analiștii se așteaptă ca problema economiei să reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru alegătorii germani, la alegerile din 23 februarie.
Conform datelor publicate în 15 ianuarie de Institutul de Statistică (Destatis), PIB-ul Germaniei a înregistrat un declin de 0,1% în trimestrul patru din 2024, după un avans de 0,1% în precedentele trei luni. Pe ansamblul anului trecut, economia germană s-a contractat cu 0,2%, în linie cu estimările analiștilor și Guvernului de la Berlin, și după o scădere de 0,3% în 2023.
Fiind o economie orientată spre export, Germania este afectată de cererea globală slabă și de concurența produselor din China. Anul trecut, exporturile au scăzut cu 0,8%, comparativ cu 2023, pe fondul reducerii cererii pentru mașini și echipamente ‘made in Germany’.