Se recalculează sute de mii de pensii. Categoria de români care va pierde bani lunar. Anunțul momentului!
Magistrații se pot pensiona în continuare la cerere, după îndeplinirea a cel puțin 25 de ani de vechime. Pensia lor se calculează în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate.
În momentul de față sunt 9.950 de beneficiari de pensii speciale. Cei mai mulți sunt magistrați. Cea mai mare pensie medie de serviciu e de 21.333 de lei, conform Antena 3.
Când vine vorba de pensiile piloților sau foștilor funcționari publici, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei speciale este media salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 20 respectiv 30 de ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
Nu va mai fi acceptat ca vreo pensie de serviciu să depășească salariul primit în perioada activă.
Pensiile speciale aflate în plată ar putea rămâne neatinse. Judecătorii au decis ca cele aprobate deja să nu fie micșorate.
Guvernul a adoptat proiectul pentru reforma pensiilor speciale, iar judecătorii de la CCR au decis, în data de 15 decembrie, că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. În motivarea hotărârii, Curtea Constituțională arată însă că nici o pensie aflată în plată, fie ea specială (de serviciu sau bazată pe contributivitate) nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.
”Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia. Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său. În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție”, se arată în motivarea CCR.