O zicală economică spune că piața nu se repetă, dar rimează. Oricum, vorbele au acoperire în realitate, dacă ne referim la criza mondială din perioada 2008 – 2012. Cel puțin asta susțin experții, potrivit cărora au apărut deja primele semne – îngrijorătoare, desigur – ale repetării scenariului.
Care sunt aceste semne? Anumite investiții, bazate pe ipotecile la imobiliare, care arată pierderi pentru prima oară după marea criză ce a lovit lumea începând din 2008, relevă o analiză a reputatei publicații Bloomberg, citată de ziare.com.
În acest context, experții subliniază că obligațiunile garantate de ipoteci au fost modul prin care marile bănci și fonduri de investiții au speculat bula imobiliară în primii ani de după 2000.
Bloomberg exemplifică printr-un bloc-turn de 43 de etaje aflat în New York, în inima cartierului Manhattan. Veniturile generate din chirii i-au făcut pe investitorii de pe Wall Street să considere clădirea o mașinărie de tipărit bani. Proprietarii clădirii au emis în 2019 o obligațiune bazată pe veniturile din chirii, iar cea mai mare parte a instrumentului de datorie a primit cel mai bun rating, AAA, o cotație mai bună decât a datoriei suverane a Statelor Unite! Sună cunoscut? Cam așa ar fi stat lucrurile și înaintea marii crize din 2008…
La mijlocul lunii iunie, adică la patru ani și 212 zile de la emiterea obligațiunii, investitorii care cumpăraseră obligațiunile cu rating AAA au fost informați că nu își vor primi integral dobânda de un milion de dolari ce li se cuvenea în acea lună. Prin urmare, investitorii execută acum ipoteca asupra clădirii, cu socpul de a salva cât mai mult din bani. La fel se întâmplă cu investiții imobiliare în aparență ultra-sigure din Chicago, San Francisco sau Los Angeles, se mai arată în analiza Bloomberg.
Tot la New York, o altă clădire a intrat în atenția pieței după ce a fost vândută la o fracțiune din prețul său de dinaintea pandemiei Covid. Scăderea de preț i-a scos în afara jocului pe unii creditori și chiar le-a provocat investitorilor în obligațiuni AAA o pierdere de 26 la sută. Pierderea din instrumentul de datorie, spun experții, este ceva nemaivăzut de la marea criză.
”Ratingul AAA este conceput pentru a fi un titlu de creanță care, de obicei, ar intra în incapacitate de plată mai puțin de o dată la 5.000 de ani. Cu toate acestea, iată-ne nu departe de criza financiară observând incapacități de plată”, a declarat John Griffin, profesor de finanțe la Universitatea Texas din Austin.