Se reuneşte familia Mazăre. Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, eliberat condiţionat

Judecătoria Medgidia a admis, joi, propunerea de liberare condiţionată în cazul lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă. Decizia instanţei nu este definitivă.
Filip Stan
20 iun. 2024, 15:49
Se reuneşte familia Mazăre. Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, eliberat condiţionat

Alexandru Mazăre, eliberat condiţionat, dar decizia nu este definitivă. ”Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă privind pe condamnatul M. A.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului M. A., …., deţinut în Penitenciarul Constanţa Poarta Albă, din executarea pedepsei aplicate prin sent.pen.nr. 398/2018 a Tribunalului Bucureşti Sectia I penală, mandat nr.124/2022, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, se arată în minuta instanţei.

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost condamnat în luna mai 2022 la trei ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis încetarea procesului penal faţă de fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi faţă de omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă, iar Alexandru Mazăre, fratele fostului edil, a primit o condamnare de trei ani de închisoare şi 5.000 de lei amendă penală. Decizia este definitivă. În prima instanţă, cei trei fuseseră achitaţi.

Înalta Curte a mai stabilit confiscarea, de la Alexandru Mazăre, a sumei de 80.000 de euro, echivalent în lei, la cursul BNR de la data plăţii şi a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale acestuia, până la concurenţa sumei de 80.000 de euro.

De ce a fost eliberat Radu Mazăre

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

În urmă cu câteva săptămâni, Radu Mazăre, condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul Retrocedărilor ilegale de terenuri şi în dosarul Polaris a fost liberat condiţionat.

 

Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că întreaga sa conduită din penitenciar dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia şi în dosarul Polaris, el executând cinci ani din această pedeapsă.

Distribuie pe Facebook

Buna purtare a lui Radu Mazăre după gratii este mai importantă decât infracțiunile „grave” pentru care a fost condamnat, astfel că se impune eliberarea fostului primar al Constanței, au apreciat magistrații Tribunalului Ilfov.

El s-a recalificat ca „îngrijitor de spații” verzi la penitenciar.

Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că întreaga sa conduită din penitenciar dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia şi în dosarul Polaris, el executând cinci ani din această pedeapsă, transmite news.ro.

Dispoziţiile legale privind eliberarea condiţionată sunt favorabile condamnatului Radu Mazăre, care a fost pus în libertate la sfârșitul lunii mai. Totodată, Radu Mazăre a participat şi a absolvit un curs de recalificare profesională de îngrijitor de spaţii verzi, au arătat judecătorii.

De asemenea, caracterizarea făcută de Penitenciarul Jilava lui Radu Mazăre arată că ”a participat activ la activităţi semistructurate (concursuri tematice, dezbateri, artizanat, prelegeri, activităţi tehnice-aplicative, cercuri de lectură, recenzii de carte, sportive, moral-religioase, stagii de practică). A beneficiat de consiliere educaţională, moral-religioasă, socială şi psihologică. În prezent este inclus la programul de pregătire pentru liberare”.

Citește și

Radu Mazăre şi-a găsit serviciu după eliberarea din închisoare. Ce muncă va face fostul primar al municipiului Constanţa

Tribunalul Ilfov a mai arătat, în motivare, că infracţiunile pentru care a fost condamnat Radu Mazăre sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că pedeapsa rămasă poate fi executată şi în libertate.

”Este adevărat că infracţiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave şi că prejudiciile produse prin săvârşirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare), însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Deosebit, gradul de instrucţie al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat, nefiind necesară menţinerea persoanei condamnate în detenţie”, se mai arată în motivare.

De asemenea, Tribunalul Ilfov a avut în vedere faptul că Radu Mazăre nu este cunoscut cu antecedente penale, are o familie, s-a căsătorit în perioada detenţiei şi soţia sa este însărcinată, având şi un copil major.

”A fost condamnat definitiv pentru fapte comise sub imperiul legii penale vechi. Prin urmare, dispoziţiile procedurale ale art. 587 Cod procedură penală au fost just aplicate în cauză (procedura fiind de imediată aplicare în lipsa unor dispoziţii legale contrare) coroborate însă cu prevederile Codului penal din 1969 şi nu cu cele ale Codului penal în vigoare, întrucât legea materială nu este de imediată aplicare, ci supusă principiului legii mai favorabile”, explică Tribunalul Ilfov.

Citeşte şi: Imagini din camera intimă de la Jilava, unde Radu Mazăre și soția lui au conceput copilul. Fostul primar al Constanței va deveni tată pentru a doua oară, la 55 de ani

Tribunalul a considerat, în dezacord cu instanţa de fond, că solicitarea de eliberare condiţionată este întemeiată. ”Este real ceea ce a subliniat judecătoria, respectiv că întrunirea eventuală a fracţiei minime prevăzute de lege ori chiar a tuturor criteriilor prevăzute de art. 59 alin. 1-3 din vechiul Cod penal nu creează pentru condamnat un drept de liberare condiţionată, ci doar o vocaţie, instanţa de judecată competentă fiind singura în măsură să aprecieze dacă, într-adevăr, deţinutul a dat dovezi temeinice de îndreptare, dacă scopul pedepsei, conform art. 52 din vechiul Cod penal, a fost atins şi, prin urmare, dacă este oportună liberarea condiţionată a acestuia”, se arată în motivare.

Instanţa a menţionat că Mazăre a fost recompensat de 27 de ori în penitenciar şi nu a fost sancţionat disciplinar.

”Contrar argumentelor primei instanţe, instanţa de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susţin concluzia că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condiţiile în care acesta nu a fost sancţionat disciplinar pe întreaga perioadă de detenţie, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanţă) şi i se consideră executate ca urmare a activităţilor lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare)”, se mai precizează în document.

 

Radu Mazăre executa o pedeapsă de 9 ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive primite de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, una de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi alta de cinci ani de închisoare, în dosarul Polaris.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat în 3 februarie 2022, la cinci ani de detenţie.

În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, în februarie 2019, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Zodiile care triumfă în luna februarie. Cinci nativi au noroc în dragoste, carieră și pe plan financiar
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București