Vremea în weekend aduce un nou episod de furtuni violente. Sfârșitul acestei săptămâni vine instabilitate atmosferică, cu averse și furtuni mai ales în nordul, centrul și sud-vestul țării și, local, în nord-est și sud-est, unde termometrele vor arăta până la 30 – 32 de grade.
Și în acest weekend ne putem aștepta la intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se vor manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și, izolat, vijelii și grindină.
Vizate vor fi în special regiunile din nordul, centrul și sud-vestul României, dar unele furtuni sunt așteptate și în celelalte regiuni, însă pe spații mai restrânse.
Cod roșu în patru județe. Ploi torențiale și vijelii în peste jumătate din zonele țării
Weekend-ul începe cu ploi consistente în jumătatea vestică a țării și vreme frumoasă de vară în est, deși după-amiaza vor fi unele înnorări și furtuni locale în nord-est.
Contrastul puternic se va reflecta foarte bine și în temperaturi: în timp ce în multe zone din Transilvania, Maramureș și Oltenia abia se vor atinge 20 de grade, în Muntenia și sudul Moldovei sunt așteptate temperaturi de 30 – 32 de grade. Ziua de sâmbătă va începe cu ploi moderate în mai multe zone din vestul României, iar după-amiaza riscul de furtuni va fi mai ridicat în Transilvania, Maramureș și, local, în Moldova și Muntenia.
La prânz, în prima zi de weekend temperaturile vor atinge 19 – 25 de grade în nord, centru și sud-vest, în timp ce în est și sud-est se vor înregistra între 25 și 30 de grade.
Duminică, a doua zi de weekend, arealul cu instabilitate atmosferică se va deplasa spre est, cuprinzând inclusiv Muntenia, Dobrogea și cea mai mare parte a Moldovei. Cu toate acestea, modelările actuale sugerează că aversele care se vor produce în estul și sud-estul țării vor avea mai degrabă un caracter local.
De aceea, deși vor fi șanse de ploaie și în zonele care au primit foarte puține precipitații în ultimele săptămâni, cel mai probabil nu va ploua peste tot, iar unele localități vor fi ocolite și de această dată.
Cod galben de ploi şi vijelii, în Crişana, nordul Banatului, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi estul Olteniei/ Cod portocaliu, în jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului şi la munte/ Patru judeţe, sub Cod roşu de ploi abundente în weekend
Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ploi, cu descărcări electrice şi vijelii, valabilă până sâmbătă la prânz, în Crişana, nordul Banatului, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi estul Olteniei. În 14 judeţe din jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului, zona Carpaţilor Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali este Cod portocaliu, întrucât cantităţile de apă vor fi între 30 şi 40 de litri pe metru pătrat, în intervale scurte, în timp ce în Caraş-Severin, Mehedinţi şi, parţial, Gorj şi Hunedoara, aflate sub Cod roşu, se pot înregistra între 50 şi 70 de litri pe metrul pătrat, izolat chiar peste 80 de litri pe metrul pătrat.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă de vineri, de la ora 10.00, până sâmbătă, la ora 12.00.
”În intervalul menţionat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Crişana, nordul Banatului, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei şi estul Olteniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, a transmis ANM.
Sunt vizate judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Harghita, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Olt, Alba, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş şi, parţial, Braşov şi Argeş.
Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pentru scurte intervale de timp şi în restul teritoriului.
De asemenea, vremea va fi în general instabilă şi în zilele următoare.
Tot până sâmbătă la prânz este în vigoare un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi însemnate de apă, în judeţele Dolj, Gorj, Hunedoara şi în unele zone ale judeţelor Vâlcea, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Suceava şi Neamţ.
Alertă meteo. Un ciclon violent se formează deasupra României, se anunţă vijelii, grindină şi potop
Astfel, în jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului, zona Carpaţilor Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp.
De vineri, de la ora 12.00, până sâmbătă la aceeaşi oră, judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi, parţial, Gorj şi Hunedoara vor fi sub Cod roşu de averse torenţiale şi abundente.
”În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi zona de munte a judeţelor Gorj şi Hunedoara, vor fi averse torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…70 l/mp şi izolat vor depăşi 80 l/mp”, au avertizat meteorologii.
În zona municipiului Bucureşti, până sâmbătă la prânz, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară şi în cursul nopţii când vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade.
IGSU, avertisment pentru weekend: 20 de localităţi din şase judeţe, afectate de inundaţii
Pompierii militari au acţionat joi pentru înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă. Astfel, salvatorii au acţionat în 20 de localităţi din 6 judeţe: Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Neamţ şi Olt.
Intervenţiile au vizat evacuarea apei din două case, 82 de curţi, 4 beciuri, precum şi pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil.
„Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate. Totodată, evoluţia situaţiei din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns”, a transmis IGSU.
Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023
Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, precum şi în cele estice şi sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023
Temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile vestice, sud-vestice şi local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, centrale şi la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 03.07.2023 – 10.07.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui uşor deficit, local, în regiunile extracarpatice.
Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023
Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, posibil uşor mai ridicate în cele sud-estice.
Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor excedentară în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
prognoza-4saptamaniFurtuini în weekend în România, noi recorduri de temperatură în China
Mai multe oraşe din nordul Chinei au doborât săptămâna aceasta recorduri de căldură pentru luna iunie. Temperaturile ridicate au pus la grea încercare alimentarea cu energie electrică a ţării şi au determinat autorităţile să ia măsuri de urgenţă.
Începând din luna martie, China a înregistrat temperaturi mai ridicate decât în mod normal. Meteorologii susţin că valul de căldură din 2023 va fi mai greu de suportat decât cel înregistrat anul trecut.
El Niño, fenomenul meteorologic care aduce uragane, a început. România va fi lovită de alte cicloane, se anunţă COD ROŞU!
Joi, Shijiazhuang, în provincia Hebei, a devenit prima capitală de provincie care a atins 40 de grade Celsius în acest an, potrivit presei chineze. Zhangjiakou şi Chengde, oraşe din aceeaşi provincie, au doborât şi ele recorduri de temperatură pentru luna iunie.
Vineri, Administraţia Centrală de Meteorologie a emis o serie de avertismente de caniculă. În capitala Beijing vor fi temperaturi de 37-39 grade Celsius până sâmbătă, iar la Tianjin se va ajunge la 40 de grade Celsius.
Căldura persistentă a pus operatorii reţelei electrice a ţării în stare de alertă, iar unele oraşe din sud au avertizat firmele şi populaţia să diminueze consumul. Administraţia Naţională a Energiei din China a organizat joi un exerciţiu simulând o uriaşă pană de curent.