Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.
Potrivit ANM, până la ora 23.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi vijelii.
Sunt vizate de cod galben judeţe din Moldova, Muntenia, estul Transilvaniei şi local din Maramureş. ”În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, pe arii restrânse, şi în restul ţării”, a mai transmis ANM.
Potrivit meteorologilor, în zilele următoare, vremea va fi instabilă îndeosebi în jumătatea de vest a teritoriului.
Potrivit ANM, în Bucureşti, vremea va fi caldă pentru această perioadă, dar va deveni instabilă.
”Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara când vor fi frecvente descărcări electrice, averse torenţiale (5…10, izolat peste 15 l/mp), intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil vijelii şi grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul a 27 de grade”, au mai transmis meteorologii.
Din păcate, căldura vine la pachet, așa cum o spunem de fiecare dată, și cu fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Luni, au fost emise 36 de mesaje meteorologice de tip nowcasting – șase de COD PORTOCALIU și 30 de COD GALBEN.
Începând din această după-amiază, este posibil, din nou, să consemnăm averse, cantități de precipitații care pot depăși la nivel local 15-20 l/m². Mâine, pe fondul acelorași valori de temperaturi foarte ridicate, 27-28°C, ploile își vor face apariția tot în partea de nord-vest, centru-nord-est, a țării, cu valori care pot depăși la nivel izolat 35-40 l/m². Este posibil să consemnăm și vijelii pentru că vântul la rafală va avea intensificări de 50-60 km/h. De miercuri, e posibil ca pe parcursul părții a doua a acestei săptămâni, gradual să consemnăm o scădere a regimului de temperaturi cu un ecart între 10 până la cel mult 20°C. Iată, o diferență semnificativă în Capitală – doar 17-18°C, iar pe litoral 16-17°”, a transmis directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Cod galben de inundaţii în 12 judeţe
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până la miezul nopţii pe râuri din patru bazine hidrografice, aflate pe raza a 12 judeţe.
Potrivit hidrologilor, între orele 13:00 – 00:00, pe fondul situaţiei hidrometeorologice actuale şi a prognozei meteorologice, pentru următoarele 24 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe următoarele cursuri de apă: Argeş – bazin superior, Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa – bazin amonte de Acumularea Pucioasa şi afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Pucioasa – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Ialomiţa), Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nehoiu – amonte S.H. Baniţa (judeţele: Buzău şi Prahova), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin amonte S.H. Cârlibaba şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Cârlibaba (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău) şi Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi).
INHGA menţionează că fenomenele hidrologice prognozate se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Iaşi.