Iată ce trebuie să faci de acum dacă vrei să-ți vinzi mașina Astfel, începând de anul acesta contractul pentru vânzarea mașinilor poate fi încheiat electronic, iar cei ce vor să-și vândă mașina nu trebuie să mai aibă, în anumite situații, certificat de atestare fiscală.
Se schimbă regulile. Iată ce trebuie să faci de acum dacă vrei să-ți vinzi mașina.
De acum actul de vânzare-cumpărare poate fi semnat și trimis autorităților chiar și în format electronică, nu doar în format fizic. Acesta se poate încheia în format electronic chiar dacă discutăm despre o afacere încheiată între două persoane cu domiciliul fiscal în România sau între o persoană rezidentă în România și una cu rezidență străină.
Înmatricularea mașinilor se poate face și în alte puncte, nu doar în reședințele de județ. Românii pot pot apela acum la serviciile unor noi sedii destinate acestor operațiuni. Mai exact, pot face asta la 26 de sedii secundare ale serviciilor județene de înmatriculări, ce au fost deschise în mai multe orașe din țara noastră, nu numai la sediile principale din municipiile reședință de județ.
Citește continuarea pe Avocatnet.ro.
Dosarul cu acte necesare înmatriculare auto nu este diferit în 2022 față de anul trecut. Între o mașină adusă de afară și una din România costurile sunt mai mari cu aproximativ 200 de euro. Și anul acesta înmatricularea trebuie făcută în 30 de zile de la data cumpărării mașinii, altfel riscați o amendă de 2.900 de lei.
Acte necesare înmatriculare auto 2022:
-cerere de înmatriculare tipizat (este gratuită și o puteți descărca de pe Internet sau o găsiți la DRPCIV);
-cartea de identitate a vehicului (original și copie);
-certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul – original). -ITP-ul trebuie să fie valabil (inspecția tehnică periodică);
-documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie; Acesta se numește Contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport sau factură, în cazul companiilor. Trebuie ștampilat de ambele organisme fiscale de la vânzător și cumpărător.
-actul de identitate al solicitantului (original și copie);
-asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
-dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (49 lei);
-plăcuțele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreți/trebuie să le schimbați (40 lei) sau dovada că fostul proprietar le-a rezervat;
-certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original), cartea masinii și ITP – doar pentru mașinile aduse din străinătate – cost 610 lei;
-documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine (original), precum și plăcuțele de tranzit sau dovada că mașina a fost adusă pe platformă;
-dovada plății TVA pentru mașinile aduse din UE dacă autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplatitoare de TVA sau o persoană fizică – formularul „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”
–dovada efectuării formalităților vamale de import – doar pentru mașini din afara UE
-copie certificat de înregistrare a societății – pentru persoane juridice
-împuternicire/delegație – chiar dacă actele sunt depuse de acționarul unic al societății