„Prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanţei este următoarea: persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională; contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate; personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat; cazuri de SARI fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele; persoane instituţionalizate simptomatice”, informează sursa citată.
Conform acesteia, recomandările au la bază documentul elaborat de Comisia Europeană având în vedere sfatul ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).
„În acest moment, România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă (generaţia 2, 3 şi 4), neexistând încă dovezi de transmitere intracomunitară susţinută. În aceste condiţii, strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19 în vederea limitării transmiterii şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată”, afirmă sursa citată.
Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat luni că a fost emis ordinul comandantului acțiunii, avizat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru instituirea măsurilor necesare limitării răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2(noul coronavirus), la nivelul unităților sanitare publice și private.
Astfel, începând de marţi, 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.
De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.
În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.
Conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului și a permanenței personalului, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului, se mai arată în comunicatul MAI.
Până astăzi, 23 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate și externate (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).
Până astăzi, 23 martie, 5 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Craiova Iași și Suceava, au decedat.