Se schimbă banii, Franţa a lansat bancnota de zero euro. Această bancnotă comemorativă de 0 euro nu are nicio valoare comercială, dar va fi cu siguranță populară pentru colecționari.
În atenția numismaților și a colecționarilor pasionați de istorie. O nouă bancnotă de 0 euro va fi pusă în vânzare pe 11 februarie, cu ocazia celui de-al 21-lea Salon des Collectionneurs din Isle, lângă Limoges (Haute-Vienne). Acest bilet-suvenir va fi pus în vânzare la ora 9.00, iar regula este simplă: „Primul venit, primul servit”, explică site-ul Billets-Euro-Souvenir, care coordonează operațiunea, citat de stiridiaspora.ro
Doar 3.000 de astfel de bilete, numerotate de la 000001 la 003000, vor costa 3 euro fiecare, iar fiecare vizitator va putea cumpăra cel mult două. Doar 400 de bilete vor fi puse în vânzare la expoziție, restul colecției urmând să fie comercializate ulterior. Așadar, de ce să cumpărați un bilet de 0 euro fără valoare de piață?
Un casier de supermarket câștigă aproape 5.000 de euro pe lună. Unde se întâmplă acest lucru
O bancnotă specială pentru cea de-a 80-a aniversare a debarcării din Normandia
Nu este nimic întâmplător în această postare. Este o ediție specială comemorativă pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Debarcării din Normandia, care a avut loc la 6 iunie 1944. Mai multe imagini sunt suprapuse pentru a reconstitui istoria evenimentului. Printre acestea se numără afișul „Către toți francezii”, cu referire la apelul din 18 iunie, sprijinul aliat pentru Rezistență reprezentat de avionul Westland Lysander, sabotajele orchestrate de Rezistență, Debarcarea din Normandia și sărbătorirea Eliberării pe Champs-Élysées, la Paris.
În spatele acestor bancnote speciale de 0 euro se află Euro Banknote Memory, o companie dedicată producerii acestor ediții de colecție. Bancnotele sunt fabricate în același mod ca și omologii lor comerciali, cu elemente de siguranță pentru a preveni contrafacerea. Drapelul european este o pastișă, cele 12 stele fiind înlocuite cu text și, bineînțeles, nu este menționată Banca Centrală Europeană (BCE) și nici semnătura președintelui acesteia.
Sute de variante au fost comercializate de companie începând cu 2015 pentru a onora monumente sau evenimente. În Franța, de exemplu, există bancnote de 0 euro cu efigia Panteonului, a lui Napoleon I, a lui Vincent van Gogh, a Stade Vélodrome sau chiar a Turnului Eiffel.
În timp ce aceste bancnote comemorative de 0 euro nu se găsesc în magazinele tradiționale, există monede care sunt emise oficial pentru ocazii speciale. În cazul monedei europene, este vorba de punerea în circulație a unor monede comemorative de 2 euro. Fiecare țară din zona euro are dreptul la două ediții speciale pe an, adesea pentru a aduce un omagiu unei personalități decedate sau pentru a comemora un eveniment.
Eroare ANAF în declarația unică 2024! Toți cei care funcționează pe PFA trebuie să știe
Începând din 2002, Franța a emis monede de 2 euro cu efigia lui Jacques Chirac sau a Simonei Veil, dar și pentru Cupa Mondială de Rugby din 2023, pentru cea de-a 70-a aniversare a Apelului din 18 iunie sau pentru cea de-a 25-a aniversare a Panglicii Roz pentru lupta împotriva cancerului la sân. Grecia, de exemplu, a adus un omagiu Mariei Callas și Jocurilor de la Atena din 2004, în timp ce Germania a emis monede în cinstea fiecărui land, iar Italia a imortalizat Jocurile de iarnă de la Torino din 2006. Pentru 2024, Franța a anunțat deja emiterea unei monede în cinstea Jocurilor de la Paris.
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE) a anunțat schimbarea bancnotelor. Christine Lagarde a transmis că dorește ca banii să devină mai accesibili pentru toți locuitorii din Uniunea Europeană, până în anul 2024. Ca urmare, banii care sunt în circulație din anul 2002 ar urma să sufere modificări.
Un sondaj efectuat de către BCE ale cărui concluzii au fost trase în luna august. În același timp, un alt studiu a avut loc, în care cetățeni au putut să aleagă una dintre cele 7 variante de noi bancnote care ar urma să le înlocuiască pe cele vechi.
Motivul pentru care se schimbă banii în Uniunea Europeană
Președintele BCE susține că se dorește o uniformitate a bancnotelor, care să fie în strânsă legătură cu identitatea Uniunii Europene. Procesul de reproiectare a început încă din anul 2021 și motivul principal este că acela că escrocii au început să falsifice bani. Astfel, dacă banii ar fi schimbați, fenomenul ar urma să fie combătut.
Mai mult de atât, noile bancnote ar urma să fie adaptate în așa fel încât să fie accesibile și pentru cei care au deficiențe de vedere. De asemenea, ar urma să fie făcute din materiale mai rezistente, spre asigurarea durabilității în timp. Abia în anul 2026 se estimează că ar fi gata procesul de schimbare a bancnotelor.
Când ar putea trece România la bancnote euro în loc de RON
La data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Încă de la acel moment, românii așteaptă să se schimbe banii. Produsul intern brut s-a tot dezvoltat, dar problema inflației, deficitul comercial cronic și datoria publică mare pe care o avem ca țară împiedică schimbarea banilor. Doar în doi ani, între 2015 și 2016, România a îndeplinit toate criteriile. Următorul termen pe care îl văd analiștii economici pentru a avea, din nou, o astfel de șansă, ar urma să fie în anul 2024 sau 2025.
„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care, tot timpul, au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a afirmat Dochia pentru Europa Liberă.