Băncile centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Banca Centrală Germană, au un rol important în emiterea și gestionarea monedei euro. În cazul în care există bancnote euro care nu pot fi acceptate sau schimbate, acestea pot fi false sau contrafăcute și ar trebui raportate autorităților competente. Este important să verificați autenticitatea bancnotelor euro pe care le primiți înainte de a le folosi.
Se schimbă banii. Bundesbank avertizează împotriva acceptării bancnotelor euro contrafăcute. Într -un comunicat oficial din 31 ianuarie, Banca Centrală Germană a raportat că au fost înregistrate semnificativ mai multe falsuri în 2022 decât în anul precedent. În total, 44.100 de bancnote contrafăcute în euro cu o valoare nominală de 2,7 milioane euro au fost retrase din tranzacțiile de plată din Germania . Aceasta înseamnă că numărul falsurilor în țară a crescut cu 5,2 la sută. comparativ cu anul precedent.
Volumul de monedă falsă a crescut în 2022 în toată zona euro. În total, au fost înregistrate 376.000 de falsuri. Aceasta corespunde unei creșteri de 29.000 de unități (+8,4 la sută) față de anul precedent.
Se schimbă banii. Bancnota de 50 euro a fost cea mai falsificată, reprezentând aproximativ 40 la sută din toate contrafăcutele înregistrate, în timp ce bancnota de 20 euro falsă a fost a doua, cu 23,6 la sută. Prejudiciul cauzat zonei euro de banii falși s-a ridicat la 21,5 milioane euro și a fost mai mare decât în 2021 (17,5 milioane euro).
Banca Centrală Germană a emis o declarație prin care avertizează asupra creșterii numărului de bancnote euro contrafăcute înregistrate în Germania și în zona euro în ansamblu. Acestea includ bancnote cu valoare nominală de 50 euro și 20 euro, care au fost cele mai falsificate. Este important să se verifice autenticitatea bancnotelor euro pe care le primim și să se raporteze orice bancnote falsificate autorităților competente.
Se schimbă banii. Aceste bancnote euro nu pot fi acceptate – Banca Centrală Germană solicită ca elementele de securitate ale bancnotelor să fie verificate pentru a distinge banii reali de banii falși.
Acceptarea bancnotelor euro contrafăcute poate avea consecințe negative, cum ar fi pierderea sumei și posibila urmărire penală. „Oricine acceptă bani falși, suferă prejudicii din mai multe motive: nu primește despăgubiri, iar oricine transferă cu bună știință bani falși este urmărit de lege”, avertizează poliția germană. Infractorii riscă cel puțin un an de închisoare (în conformitate cu articolul 147 din Codul penal).
Caracteristicile de bază comune de securitate ale bancnotelor sunt:
Se schimbă banii, două bancnote importante vor fi scoase definitiv din circulaţie
Cu scopul de a combate infracțiunile, Banca Centrală Europeană a emis până în prezent două „serii” de bancnote. Prima a fost bancnota „originală” în circulație din 2002, iar cea de-a doua a apărut în 2012.
Bancnotele euro au intrat în circulație la 1 ianuarie 2002 și au folosite în toate țările UE. Cu toate astea, două dintre ele vor dispărea în curând.
Cea de-a doua serie de bancnote, denumită Europa, nu prezintă diferențe conceptuale. Cu toate astea, doar 7 bancnote din colecția noii serii mai sunt emise în mod regulat, față de 8 bancnote din prima serie. Autoritățile au descoperit că infractorii foloseau aceste două bancnote pentru operațiuni ilegale, cum ar fi spălarea de bani și finanțarea terorismului internațional.v
„Bancnota de 500 de euro nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată. Reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Ridică însă semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită”, se arată într-un raport Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale.
Prin urmare, bancnotele „care sunt foarte căutate de infractori” vor dispărea. Și bancnota de 500 de euro, care este încă utilizată de 337 de milioane de persoane și care reprezintă 30% din totalul monedelor aflate în circulație, ar putea să fie modificată.
Ea a fost retrasă din circulație la 4 mai 2016. Singurele excepții au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria. Ele nu au renunțat la această bancnotă „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”. Cu toate astea, în 2015 au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro.