Se schimbă banii în Scoţiua! Premierul Nicola Sturgeon a prezentat luni planuri economice şi valutare pentru o Scoţie independentă de Regatul Unit, precizând că va fi nevoie de crearea unei monede naționale pentru a putea adera la Uniunea Europeană.
Sturgeon a declarat că Scoția va adopta lira scoțiană „cât de curând va fi practicabil”, însă a refuzat să ofere un orizont de timp, potrivit The Telegraph.
Premierul a recunoscut pentru prima dată că Scoția nu va putea adera la UE atâta timp cât continua să folosească lira sterlină, deoarece politica monetară va continua să fie stabilită de Banca Angliei.
Se schimbă banii în Marea Britanie. Cum arată primele monede cu chipul regelui Charles al III-lea
Unioniștii au denunțat planul ei ca fiind o „rețetă pentru haos”, despre care au susținut că Scoția va fi exclusă atât de pe piața unică din UE, cât și din Marea Britanie timp de câțiva ani.
Se schimbă banii în Scoţia? Laburiştii se opun
Dar rivalii politici ai lui Sturgeon i-au criticat planurile, potrivit Agerpres. Daniel Johnson, purtătorul de cuvânt al laburiştilor scoţieni pentru finanţe, a declarat că, „în ciuda faptului că au pierdut 15 ani în guvern cu aceeaşi veche agendă, ei încă nu pot răspunde nici măcar la cele mai elementare întrebări”, cu referire la Partidul Naţional Scoţian (SNP, cel mai mare în Scoţia).
Se schimbă banii. Ce se întâmplă cu bancnotele de hârtie şi plastic, informaţii preţioase pentru toţi românii
„Mijloacele de trai ale oamenilor sunt pentru ei ca jocurile de noroc bazate pe economii şi dorinţe fantastice”, a adăugat el.
Săptămâna trecută, Curtea Supremă a Regatului Unit a audiat argumentele cu privire la un proiect de lege prospectiv pentru referendumul de independenţă, după ce i s-a cerut să ia în considerare dacă aprobarea proiectului de lege ar fi în competenţele parlamentului scoţian.
Dacă instanţa consideră că Holyrood (sediul parlamentului scoţian n.r.) poate legifera pentru un alt vot, Sturgeon a spus că vrea să mai organizeze un referendum în octombrie 2023.