Se schimbă banii! Tranzacţiile cu cash sunt tot mai puţine, iar băncile trec tot mai multe activităţi în online, fără interfaţă umană. Specialiştii susţin că este doar începutu şi, treptat, bancnotele vor fi înlocuite cu tranzacţiile virtuale.
Activele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii cinci-zece ani, sunt de părere 76% dintre liderii de business din întreaga lume ce activează în diverse industrii, care au participat la cea mai recentă ediție a studiului Deloitte Global Blockchain.Studiul, citat de capital.ro, subliniază că serviciile financiare trebuie să accelereze procesele de modernizare a produselor și de distribuție a acestora pentru a contribui la creșterea economică, iar 73% dintre participanții la studiu se tem că organizațiile vor pierde avantajul competitiv dacă nu reușesc să adopte tehnologii blockchain și active digitale.
În ciuda acestor provocări, 80% dintre respondenți sunt optimiști cu privire la viitoarele oportunități de generare de venituri prin tehnologia blockchain, active digitale și soluții dedicate criptomonedelor.
Optimismul cu privire la potențialul tehnologiilor de tip blockchain, al activelor digitale și al soluțiilor dedicate criptomonedelor este temperat de unele obstacole, subliniază studiul, șase din zece respondenți (63%) identificând barierele legate de reglementare ca fiind unele dintre cele mai mari provocări în folosirea bunurilor digitale. Preocupările legate de securitate se află, de asemenea, printre acestea, 71% dintre respondenți indicând securitatea cibernetică drept unul dintre cele mai mari obstacole.
„Activele digitale transformă industria serviciilor financiare și alimentează ecosistemul financiar cu noi modele de business cu scopul de a facilita tranziția către noua eră a banilor. În acest context, modul în care instituțiile financiare vor reuși să se reinventeze ar putea fi cheia pentru stimularea creșterii economice.
Chiar dacă blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă, aceasta câștigă popularitate și în România, așa cum se întâmplă și la nivel mondial. Startup-urile merg dincolo de utilizarea blockchain în domeniul serviciilor financiare, pentru criptomonede, și încep să folosească această tehnologie pentru a crea soluții dedicate unor sectoare precum sănătate sau retail, o tendință care ar putea contribui la apariția unei noi generații de unicorni în viitor”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.
Studiul evidențiază, de asemenea, că liderii din domeniul serviciilor financiare din toată lumea văd folosirea activelor digitale și a tehnologiilor de tip blockchain ca o prioritate strategică în prezent, dar și în viitorul apropiat, aproximativ 80% dintre participanții la studiu susținând că activele digitale vor deveni importante pentru industriile pe care le reprezintă până în 2023.
Mai mult, organizațiile din domeniul serviciilor financiare ar putea fi nevoite să identifice noi modele de business, subliniază studiul, cum ar fi custodia de instrumente financiare (45%), noi canale de plată (42%) și diversificarea investițiilor/portofoliilor (41%).
În plus, studiul evidențiază faptul că utilizarea activelor digitale este o modalitate bună de a simplifica plățile, un proces care în prezent este foarte fragmentat și complex, 42% dintre respondenți afirmând că noile opțiuni de plată vor juca un rol foarte important în domeniul activelor digitale din cadrul organizațiilor lor
Cea mai recentă ediție a studiului Deloitte Global Blockchain a fost realizată în rândul a aproximativ 1.300 de directori executivi din diferite industrii – servicii financiare, sectorul public și guvernamental, tehnologie, media și telecomunicații, sănătate – care activează în America, Europa, Asia și Africa.
Indicele global PwC CBDC din 2022 analizează și clasifică principalele proiecte CBDC cu amănuntul și cu ridicata. Indicele evaluează stadiul actual de dezvoltare a proiectelor CBDC, luând în considerare, de asemenea, opinia băncii centrale și interesul publicului.
Proiectele cu amănuntul din index sunt conduse de eNaira a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), primul proiect CBDC din Africa, și de Sand Dollar, emisă de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020, ceea ce face din Bahamas prima țară care a lansat CBDC. China a devenit prima mare economie care a dezvoltat un proiect pilot CBDC în 2020, cu yuanul digital, iar începând cu martie 2022, programe pilot sunt în desfășurare în 12 orașe, inclusiv în Beijing și Shanghai, scrie PwC.
În ceea ce privește comerțul cu ridicata, proiectul de vârf în cadrul indexului este condus de efortul combinat al Autorității monetare din Hong Kong (HKMA) și al Băncii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, axat pe dezvoltarea unui prototip care să permită efectuarea de plăți valutare transfrontaliere în timp real, pe tehnologia registrelor distribuite.
De asemenea, pe un loc fruntaș se situează activitatea Autorității Monetare din Singapore (MAS), cu două noi proiecte CBDC, în timp ce continuă dezvoltarea unui CBDC cu ridicata pentru plățile în valută.
Raportul PwC oferă, de asemenea, o prezentare generală a stablecoins, monede digitale garantate, de exemplu, cu o monedă fiduciară, care pot permite crearea unei legături între ecosistemul financiar tradițional și tehnologiile digitale.
„Indicele din acest an arată că băncile centrale își intensifică activitatea în domeniul monedelor digitale. Țările se află la niveluri diferite de maturitate cu CBDC și fiecare țară are factori motivaționali diferiți. Creșterea incluziunii financiare, facilitarea plăților transfrontaliere și controlul criminalității financiare sunt toți factori care intră în joc.
Ne așteptăm ca cercetarea, testarea și implementarea CBDC să se intensifice în 2022. Succesul eNaira din Nigeria va stimula probabil dezvoltarea CBDC în țările în care incluziunea financiară este unul dintre principalele rezultate dorite”, a declarat Haydn Jones, specialist Blockchain și Crypto în cadrul PwC.