Se schimbă banii la sud de Dunăre, Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgăreşti. Design-ul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgăreşti: Călăreţul de la Madara – pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; Sfântul Ivan Rilski – pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar – pe moneda de 2 euro, transmite BTA.
Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obţinerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; 1 euro şi 2 euro). BNB a demarat deja un program test de producţie, care include mai multe etape. Etapa obţinerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depăşită şi aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producţia de monede, a explica Gyurov.
Se schimbă banii. Veste bună pentru sute de mii de români, plătesc direct cu euro la all inclusive
„După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obţinerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producţia pentru restul monedelor euro”, a spus Gyurov.
După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.
Bulgaria este pe cale să adopte euro până în 2025, urmărind să devină a 21-a țară din zona euro. Cu toate acestea, potrivit ministrului de Finanțe Assen Vasiliev, mass-media falsă și partidele politice pro-ruse încearcă să prevină acest lucru, scrie Bloomberg.
„Siturile de știri false, atacurile coordonate și partidele politice cu legături foarte strânse cu Rusia încearcă să submineze încrederea în euro într-o campanie care a atins apogeul în timpul verii. Am văzut știri false, am văzut propagandă rusă. Rusia va să încerce să oprească în continuare integrarea europeană în ansamblu și să încerce să destabilizeze orice eforturi în această direcție din partea oricărei țări”, spune Vasylev.
După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.
Bulgaria ar urma să treacă la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2025, după ce a ratat termenul inițial de 1 ianuarie 2024.
La rândul ei, România a renunțat până să și mai avanseze un termen, după ce ratat țintele programate în 2014, 2015, 2019 și 2024.
Acum, oficialii spun pur și simplu că România va adopta moneda UE când ”e pregătită”, după cum a afirmat în mai multe rânduri Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. Se schimbă banii. După integrarea în UE în anul 2007, prima bornă fixată pentru trecerea la euro era anul 2014. Odată cu apropierea lui, era tot mai clar că nu putem respecta acest termen și l-am decalat cu un an. După ce prima amânare a fost făcută, mai departe încălcarea termenelor a devenit parte a programelor de guvernare. Termenul 2015 a fost împins de Guvernul Ponta în 2019, iar în 2018 Guvernul Dăncilă l-a amânat pentru 2024. De subliniat că în 2018 Comisia Europeană publica un raport în care sublinia că România era țara cel mai puțin pregătită să adopte moneda unică dintre țările care încă nu făcuseră acest pas.
Euro este în prezent moneda a 20 de state membre ale UE, fiind utilizată zilnic de aproximativ 350 de milioane de oameni. Țara care a aderat cel mai recent la zona euro este Croația, care a introdus moneda comună la 1 ianuarie 2023. Statele membre din zona euro sunt Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.
Potrivit Comisiei Europene, printre avantajele adoptării monedei euro se numără:
ușurința cu care prețurile pot fi comparate între țări, ceea ce stimulează concurența între întreprinderi, aducând astfel beneficii consumatorilor;
stabilitatea prețurilor;
întreprinderile pot să vândă și să cumpere în zona euro și să facă un comerț cu restul lumii mai ușor, mai ieftin și mai sigur;
piețe financiare mai bine integrate și, prin urmare, mai eficiente;
o mai mare influență în economia mondială.
Printre dezavantajele introducerii monedei unice amintite de Comisia Europeană se numără:
Costuri de tranziție. Implică în primul rând cheltuielile pentru modificarea formularelor, listelor de prețuri, etichetelor, documentelor tipizate de birou, actelor bancare, bazelor de date, programelor software, caselor de marcat, automatelor bancare și contoarelor computerizate bancare etc.;
Piața de muncă din domeniul bancar. Adoptarea monedei euro va duce dispariția unor locuri de muncă, în special în domeniul bancar și al caselor de schimb valutar, motivată de pierderea de către bănci a veniturilor provenite din convertirea devizelor;
Șocurile economice, greu de contracarat. Cursul euro nu va mai putea fi reglat de Banca Națională a României. Astfel, șocuri economice nu mai pot fi contracarate prin ajustarea ratei dobânzilor, intervenția asupra ratei de schimb şi ajustarea fiscală.
Creșteri de prețuri. Experiența altor state arată că există riscul real să apară creșteri de prețuri prin efectul de rotunjire prin adaos la prețuri mai atractive sau de exploatare a confuziei consumatorilor. Creșterile de prețuri după adoptarea monedei euro au afectat, în principal, mărfurile și serviciile cel mai frecvent achiziționate.
Se schimbă banii. Ţara care trece la moneda euro înaintea României