Se schimbă banii. De la 1 ianuarie 2025, salariile se plătesc în euro

În februarie, ministrul Finanţelor, Rossitsa Velkova, anunţa că Bulgaria a renunţat la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro.
Filip Stan
25 sept. 2023, 10:11
Se schimbă banii. De la 1 ianuarie 2025, salariile se plătesc în euro

Se schimbă banii la vecini. Bulgaria are o nouă dată ţintă pentru adoptarea euro – 1 ianuarie 2025. Modificarea a fost realizată într-un decret al Consiliului de Miniştri, care stabileşte un Consiliu de coordonare pentru a pregăti aderarea ţării la zona euro, iar termenul limită pentru trimiterea opţiunilor a expirat noaptea trecută.

În februarie, ministrul Finanţelor, Rossitsa Velkova, anunţa că Bulgaria a renunţat la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro. „Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia”, le-a pus atunci jurnaliştilor Rossitsa Velkova.

Se schimbă banii, moneda naţională va fi scoasă din circulaţie de la 1 ianuarie 2024. Şase luni, schimbarea în euro se va face gratuit la orice bancă
La finele lui 2022, indicele armonizat al inflaţiei în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din blocul comunitar. Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de către toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea preţurilor. Concret, rata medie a inflaţiei (calculată prin indicele armonizat al preţurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflaţiei) a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor. În plus, această evoluţie trebuie să se dovedească a fi sustenabilă.

Actualul Parlament din Bulgaria adoptă rapid legile cheie care trebuie finalizate înaintea introducerii euro. De asemenea, săptămâna aceasta Banca Centrală Europeană (BCE) a evaluat pozitiv noua lege a Băncii Naţionale a Bulgariei iar recomandările tehnice vor fi discutate cu Ministerul Finanţelor înainte ca textele finale să fie supuse spre adoptare Guvernului şi Parlamentului.

Se schimbă banii, verificați dacă le aveți în portofel. Aceste bancnote dispar din circulație

Legea trebuie să intre în vigoare în momentul în care Bulgaria devine membră a zonei euro.

Data de 1 ianuarie 2025 este specificată ca dată ţintă pentru aderarea ţării la zona euro în programul Guvernului pentru perioada iunie 2023 – decembrie 2024.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007. Pana la sfarsitul anului, bancile comerciale vor fi pregatite din punct de vedere tehnic sa accepte euro, potrivit lui Dimitar Radev, guvernatorul Bancii Nationale a Bulgariei (BNB). El a spus acest lucru in timpul audierii sale de catre comisia parlamentara pentru problemele Uniunii Europene, transmite Novinite.

Se schimbă banii. Potrivit acestuia, banca s-a pregatit pana acum pentru adoptarea monedei euro de la 1 ianuarie anul viitor si daca termenul limita va fi amanat pana la 1 ianuarie 2025, BNB va fi pe deplin gata. El a adaugat ca se planuieste sa se poata plati cu ambele valute la doar o luna de la adoptarea monedei euro, dar schimbarea va fi in euro. In acest fel, leva va fi scoasa din circulatie. Preturile din magazine vor fi anuntate in ambele monede cu 6 luni inainte si cu un an dupa adoptarea monedei euro.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Fenomenul rar care a apărut în România. Ce sunt norii Shelf-Cloud, de fapt și de ce au putut fi văzuți înaintea furtunii
Capital.ro
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?