Se schimbă banii. Din 5 iunie 2024 vor apărea în Marea Britanie noi bancnote cu imaginea Regelui Charles al III-lea. Banca Angliei va introduce valori nominale de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline, care le vor înlocui treptat pe cele cu imaginea regretatei Regine Elisabeta a II-a. Monede cu imaginea lui Charles sunt deja în circulație, iar bancnotele vechi vor rămâne valabile mulți ani. În scurt timp, călătorii în Marea Britanie vor face cunoștință cu noii bani. Iată cum vor arăta noile bancnote cu imaginea suveranului.
Monedele cu imaginea lui Charles sunt deja în circulație, iar bancnotele vechi vor continua să fie valabile pentru o perioadă lungă de timp. Curând, călătorii în Marea Britanie vor putea vedea noile bancnote. Iată cum vor arăta acestea cu imaginea noului suveran.
Noile bancnote de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline au fost prezentate recent regelui de guvernatorul Băncii Angliei. Singura schimbare față de bancnotele actuale este imaginea monarhului pe față și în fereastra de securitate transparentă. Portretele lui Winston Churchill, Jane Austen, William Turner și Alan Turing vor rămâne pe verso.
Într-un comunicat, Banca Angliei a anunțat că noile serii de bancnote vor fi tipărite doar în cantități necesare pentru a înlocui bancnotele retrase din circulație din cauza uzurii sau pentru a satisface o eventuală creștere a cererii. Noile bancnote vor circula împreună cu cele actuale. Această introducere treptată are scopul de a minimiza impactul asupra mediului și de a reduce costurile, fiind conformă cu directivele curții regale.
Suveranul a apreciat noile bancnote drept „foarte bine concepute” și a remarcat cu surprindere că este doar al doilea monarh britanic reprezentat pe o bancnotă. Regele Charles al III-lea, după Regina Elisabeta, este doar al doilea monarh britanic al cărui portret apare pe bancnotele de lire sterline.
Se schimbă banii! Atenţie la bancnotele de 100 de lei
Despărțirea de UE a fost dezastruoasă pentru Regatul Unit, iar măsurile economice și financiare adoptate după 1 ianuarie 2021 nu au adus prosperitatea așteptată de susținătorii Brexit-ului. Mulți se întreabă încă cum au putut britanicii să voteze împotriva propriului interes la referendumul din 2016. Șocul care a urmat s-a resimțit rapid. Lira sterlină s-a prăbușit la un minim istoric pentru prima dată în 31 de ani. Cu o depreciere de aproape 13% în mai puțin de o săptămână, aceasta a rămas cea mai gravă criză valutară din Marea Britanie.
În cei 47 de ani de apartenență la UE, Regatul Unit a beneficiat semnificativ de pachetele economice ale uniunii, fiind lider la mai mulți indicatori: creșterea PIB-ului pe cap de locuitor, șomaj, datorii, fluxuri de capital și valută. Toate aceste superlative s-au încheiat odată cu Brexit-ul. De atunci, UE depășește constant Marea Britanie, a cărei economie slăbită este acum mai puțin competitivă, relatează Bloomberg.