Se schimbă banii. Conturile bancare vor fi imediat convertite în euro atunci când se va introduce moneda unică europeană. Ținta este 1 ianuarie 2024. Pana la sfarsitul anului, bancile comerciale vor fi pregatite din punct de vedere tehnic sa accepte euro, potrivit lui Dimitar Radev, guvernatorul Bancii Nationale a Bulgariei (BNB). El a spus acest lucru in timpul audierii sale de catre comisia parlamentara pentru problemele Uniunii Europene, transmite Novinite.
Se schimbă banii, verificați dacă le aveți în portofel. Aceste bancnote dispar din circulație
Totusi, Radev a adaugat ca institutiile au o problema cu pregatirea si a indicat ca Posta. El a explicat ca a fost elaborata o strategie pentru adoptarea monedei comune europene.
Guvernatorul BNB a subliniat ca organismul guvernamental se pregateste intens pentru adoptarea monedei, inclusiv prin furnizarea de centre de numerar si de noi masini blindate.
Se schimbă banii. Potrivit acestuia, banca s-a pregatit pana acum pentru adoptarea monedei euro de la 1 ianuarie anul viitor si daca termenul limita va fi amanat pana la 1 ianuarie 2025, BNB va fi pe deplin gata. El a adaugat ca se planuieste sa se poata plati cu ambele valute la doar o luna de la adoptarea monedei euro, dar schimbarea va fi in euro. In acest fel, leva va fi scoasa din circulatie. Preturile din magazine vor fi anuntate in ambele monede cu 6 luni inainte si cu un an dupa adoptarea monedei euro.
După introducerea euro, în primele şase luni, băncile şi oficiile poştale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro.
După expirarea perioadei de şase luni – un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.
Se schimbă banii, ce spune ultimul Eurobarometru. 71% dintre români vor să primească salarii în euro
La un an de la introducerea euro, schimbarea a bancnotelor şi monedelor din leva în euro, şi posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii, va rămâne la latitudinea băncilor.
BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro pe termen nelimitat. Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.
Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.
Când se schimbă banii în România? Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, recent, că în acest moment România nu îndeplineşte, deocamdată, criteriile privind aderarea la zona euro, subliniind că nu este realist ca ţara noastră să fixeze un termen pentru aceasta.
Autoritățile române se chinuie de mai mulți ani să faciliteze tranziția de la lei la euro. Aderarea la zona euro reprezintă un consens în clasa politică, dar voința lor este departe de a fi suficientă, mai ales când țara noastră se confruntă cu deficite financiare semnificative și o fragilitate sporită a balanței externe.
Când vine vorba de aderarea la zona euro sau, mai prezis, imposibilitatea tranziției rapide la moneda Uniunii Europene, tocmai a fost publicat un nou raport intitulat România – Zona Euro Monitor nr. 10/2022. Acesta a fost coordonat de academicianului Daniel Dăianu și detaliază o serie de probleme economice din țara noastră care nu fac foarte facilă îmbrățișarea euro în locul leului românesc. Concluzia este că, în lipsa unei consolidări fiscale durabile, nu este realistă speranța la o aderare rapidă.