Se schimbă banii pe ascuns. Cum să nu fii luat prin surprindere şi să rămâi cu conturile goale

Aproape în fiecare zi, România este inundată cu informaţii despre reţelele de falsificatori de bani. Fenomenul a luat amploare o dată cu dezvoltarea instrumentelor tehnologice de multiplicare acurată a bancnotelor.
Filip Stan
07 mart. 2024, 14:47
Se schimbă banii pe ascuns. Cum să nu fii luat prin surprindere şi să rămâi cu conturile goale

Se schimbă banii în subsoluri şi depozite ascunse cu matriţe şi imprimante 3D din ce în ce ami sofisticate, astfel că şi un ochi vigilent poate fi păcălit . Zilele trecute, un tânăr de 22 de ani din judeţul Dâmboviţa  a fost acuzat că a cumpărat o maşină cu bancnote false de euro, a fost arestat preventiv. Când au percheziţionat locuinţa sa, anchetatorii au găsit peste 5.000 de euro în bancnote falsificate.

”La data de 17 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii falsului de monedă, fiind puse în aplicare 3 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Dâmboviţa, la locuinţele unui bărbat, de 22 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune”, a transmis, luni, Poliţia Română.

Sursa citată a precizat că, în 10 noiembrie, într-o societate comercială situată pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, bărbatul în cauză ar fi pus în circulaţie bancnote false, în euro, pe care le-ar fi înmânat ca bancnote autentice persoanei vătămate, reprezentând contravaloarea preţului stabilit în cadrul unui contract de vânzare-cumpărare a unui autoturism.

”În urma desfăşurării percheziţiilor la locuinţele acestuia, a fost descoperit şi indisponibilizat autoturismul însuşit de către persoana bănuită de săvârşirea infracţiunilor, dar şi 5.170 de euro, din tipul de fals cunoscut la nivel european PROP-COPY”, a mai transmis sursa citată.

Tânărul a fost iniţial reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

La Braşov, două persoane din municipiu sunt cercetate într-un dosar de falsificare de monede, după ce au cumpărat un autoturism plătind cu bancnote falsificate. Poliţiştii au găsit, în urma unor percheziţii, o imprimantă şi mai multe bancnote falsificate şi au stabilit că astfel de bancnote au mai fost plasate la diferite firme din Braşov.. Unul dintre suspecţi a fost arestat preventiv, celălalt fiind cercetat sub control judiciar.

Când se schimbă banii în România, de când am putea primi salarii în euro. S-au împlinit 25 de ani de la lansarea euro
Nouăsprezece percheziţii au fost făcute de poliţiştii din Neamţ pentru destructurarea unei grupări specializate în falsificare de bani, care a reuşit să plaseze, la începutul acestui an, peste 72.000 de euro în bancnote contrafăcute.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, au pus în aplicare 19 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Neamţ, Iaşi şi Galaţi, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracţional organizat specializat în înşelăciune, falsificare de monede şi punerea în circulaţie de valori falsificate.

În Turcia, forţele de securitate turce au confiscat suma record de 1 miliard de dolari falşi, la Istanbul, şi au arestat şase persoane implicate în operaţiune, inclusiv un cetăţean ghanez şi trei suedezi, a anunţat vineri biroul guvernatorului, citat de Reuters.

Se schimbă banii adevăraţi cu bancnote falsificate. Top metode să depistezi fake-urile

Romanii, ca si locuitorii altor tari, se pot confrunta cu problema bancnotelor false. Cu toate acestea, recunoasterea banilor falsi poate fi o sarcina dificila, mai ales intr-o lume in care tehnologia avanseaza rapid, iar falsificatorii devin tot mai inventivi. Un articol din mangaer.ro isi propune sa ofere o perspectiva asupra modurilor in care romanii pot sa recunoasca banii falsi, astfel incat sa evite sa cada prada escrocilor.

1. Verificarea marcajelor de siguranta
Una dintre primele modalitati de a detecta bani falsi este sa verificati marcajele de siguranta de pe bancnota. In cazul leului romanesc, bancnotele de 100 si 200 de lei au un marcaj de siguranta in forma de delfin care apare ca un semn de apa sau ca o dunga transparenta in interiorul bancnotei. Asigurati-va ca acest marcaj este vizibil si corect. Orice abatere de la acest aspect ar putea indica o bancnota falsificata.

2. Verificarea elementelor de siguranta UV
Utilizarea unei lampi UV este o tehnica comuna pentru a verifica bancnotele false. Pe majoritatea bancnotelor, elementele de siguranta UV pot dezvalui caracteristici invizibile cu ochiul liber. De exemplu, leii romani au elemente de siguranta UV care pot dezvalui modele si semne de securitate sub iluminare UV. Verificati bancnota intr-o astfel de lumina pentru a depista potentialele caracteristici de siguranta invizibile.

3. Atentie la text si tipar
Studiati cu atentie textul si tiparul de pe bancnota. Caracteristicile grafice, cum ar fi literele, cifrele si detaliile artistice, ar trebui sa fie clare si bine definite. Bancnotele false pot prezenta adesea erori de tipar sau litere sterse, deformate sau neclare.

4. Examinarea filigranelor
Filigranele sunt modele sau imagini vizibile prin transparenta bancnotei si sunt, de obicei, dificil de replicat de catre falsificatori. Bancnotele romanesti au, de asemenea, filigrane care pot fi observate cand tineti bancnota la lumina naturala. Incercati sa identificati aceste filigrane si comparati-le cu modelele autentice cunoscute.

5. Analiza texturii hartiei
Hartia folosita pentru bancnotele autentice are o textura unica si specifica, care poate fi resimtita prin atingere. Falsificatorii pot avea dificultati in replicarea acestei texturi. De asemenea, banii autentici au, adesea, o calitate superioara de imprimare, ceea ce ii face sa para mai clari si mai detaliate in comparatie cu bancnotele false.

6. Marimea si grosimea bancnotei
Compararea marimii si grosimii bancnotei cu cele ale unui exemplar autentic poate dezvalui o bancnota falsificata. Bancnotele false pot avea dimensiuni sau grosimi incorecte, astfel ca ar trebui sa fiti atenti la aceste detalii.

Se schimbă banii. Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgăreşti
7. Observarea hologramelor si a elementelor cromatice
Bancnotele autentice pot avea holograme sau elemente cromatice speciale, care pot fi vazute sub diferite unghiuri sau pot schimba culorile cand sunt rotite. Falsificatorii pot avea dificultati in replicarea acestor caracteristici, asa ca ar trebui sa examinati cu atentie aceste elemente pentru a depista eventualele diferente.

8. Utilizarea unor dispozitive de verificare a autenticitatii
Pentru a fi siguri ca detectati corect bancnotele false, puteti investi in dispozitive de verificare a autenticitatii. Aceste dispozitive pot include scanner UV, lampi UV sau alte echipamente specializate pentru a verifica bancnotele. Cu toate acestea, ar trebui sa va asigurati ca aceste dispozitive sunt calibrate corespunzator si ca le utilizati corect.

9. Invatati si fiti vigilenti
Cunoasterea detaliilor specifice ale bancnotelor autentice si pastrarea unei atitudini vigilenti va pot ajuta sa evitati sa primiti sau sa cheltuiti bani falsi. Cu cat sunteti mai familiari cu caracteristicile bancnotelor autentice, cu atat veti fi mai pregatiti sa recunoasteti potentialele falsuri.

Recunoasterea banilor falsi poate fi un aspect important al gestionarii finantelor personale. Fiind informati si atenti la caracteristicile de securitate si la detaliile bancnotelor, romanii pot reduce riscul de a cadea prada escrocilor si pot pastra integritatea sistemului financiar. Este important sa ne amintim ca incercarea de a cheltui bani falsi poate avea consecinte legale grave, asa ca este mai bine sa fim precauti si sa verificam intotdeauna autenticitatea banilor pe care ii primim.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!