Se schimbă banii. Românii vor putea plăti vacanţe „all inclusive” la Nisipurile de aur în euro

Bulgaria ne ia faţa, din nou, fîcând un pas important în faţă di tandemul cu Bucureştiul. Aderarea la Zona Euro este un tel realizabil, spune FMI.
Filip Stan
19 mart. 2024, 19:07
Se schimbă banii. Românii vor putea plăti vacanţe

Se schimbă banii. Bulgarii ar putea adera la Zona Euro, din 2025. Jean-Francois Dauphin, şeful misiunii FMI în Bulgaria, şi-a exprimat încrederea că aderarea ţării la zona euro până în 2025 este un obiectiv realist, transmite Novinite.

Declaraţia vine după evaluarea performanţei economiei bulgare de către FMI, care se aşteaptă în acest an la un avans al PIB-ului de 2,7% şi o rată a inflaţiei de 3,5%.

Se schimbă banii pe ascuns. Cum să nu fii luat prin surprindere şi să rămâi cu conturile goale

De asemenea, Dauphin a declarat că adoptarea euro de către Bulgaria va atenua anumite riscuri cu care se confruntă economia ţării, oferind un cadru monetar stabil, care poate îmbunătăţi stabilitatea economică şi facilita comerţul cu zona euro.

Una din recomandările cheie ale FMI pentru strategia economică a Bulgariei pe termen lung include eliminarea pragului maxim de asigurare şi implementarea impozitării progresive. Aceste măsuri sunt menite să promoveze sustenabilitatea fiscală şi distribuţia echitabilă a resurselor în ţară, potrivit FMI.

Totuşi, Dauphin a atras atenţia asupra creşterii rapide a creditelor ipotecare, scoţând în evidenţă potenţialele riscuri asociate cu supraîncălzirea pieţei imobiliare.

Se schimbă banii! Avem noile monede care se vor afla şi în portofelele românilor, deja au fost aprobate de UE

Se schimbă banii la sud de Dunăre, Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgăreşti. Design-ul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgăreşti: Călăreţul de la Madara – pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; Sfântul Ivan Rilski – pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar – pe moneda de 2 euro, transmite BTA.

Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obţinerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; 1 euro şi 2 euro). BNB a demarat deja un program test de producţie, care include mai multe etape. Etapa obţinerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depăşită şi aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producţia de monede, a explica Gyurov.

Se schimbă banii. Veste bună pentru sute de mii de români, plătesc direct cu euro la all inclusive

„După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obţinerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producţia pentru restul monedelor euro”, a spus Gyurov.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria este pe cale să adopte euro până în 2025, urmărind să devină a 21-a țară din zona euro. Cu toate acestea, potrivit ministrului de Finanțe Assen Vasiliev, mass-media falsă și partidele politice pro-ruse încearcă să prevină acest lucru, scrie Bloomberg.

„Siturile de știri false, atacurile coordonate și partidele politice cu legături foarte strânse cu Rusia încearcă să submineze încrederea în euro într-o campanie care a atins apogeul în timpul verii. Am văzut știri false, am văzut propagandă rusă. Rusia va să încerce să oprească în continuare integrarea europeană în ansamblu și să încerce să destabilizeze orice eforturi în această direcție din partea oricărei țări”, spune Vasylev.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria ar urma să treacă la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2025, după ce a ratat termenul inițial de 1 ianuarie 2024.

La rândul ei, România a renunțat până să și mai avanseze un termen, după ce ratat țintele programate în 2014, 2015, 2019 și 2024.

Acum, oficialii spun pur și simplu că România va adopta moneda UE când ”e pregătită”, după cum a afirmat în mai multe rânduri Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. Se schimbă banii. După integrarea în UE în anul 2007, prima bornă fixată pentru trecerea la euro era anul 2014. Odată cu apropierea lui, era tot mai clar că nu putem respecta acest termen și l-am decalat cu un an. După ce prima amânare a fost făcută, mai departe încălcarea termenelor a devenit parte a programelor de guvernare. Termenul 2015 a fost împins de Guvernul Ponta în 2019, iar în 2018 Guvernul Dăncilă l-a amânat pentru 2024. De subliniat că în 2018 Comisia Europeană publica un raport în care sublinia că România era țara cel mai puțin pregătită să adopte moneda unică dintre țările care încă nu făcuseră acest pas.

Euro este în prezent moneda a 20 de state membre ale UE, fiind utilizată zilnic de aproximativ 350 de milioane de oameni. Țara care a aderat cel mai recent la zona euro este Croația, care a introdus moneda comună la 1 ianuarie 2023. Statele membre din zona euro sunt Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.

Avantajele monedei euro

Potrivit Comisiei Europene, printre avantajele adoptării monedei euro se numără:

  • ușurința cu care prețurile pot fi comparate între țări, ceea ce stimulează concurența între întreprinderi, aducând astfel beneficii consumatorilor;

  • stabilitatea prețurilor;

  • întreprinderile pot să vândă și să cumpere în zona euro și să facă un comerț cu restul lumii mai ușor, mai ieftin și mai sigur;

  • o mai bună stabilitate economică și condiții propice pentru creștere economică;
  • piețe financiare mai bine integrate și, prin urmare, mai eficiente;

  • o mai mare influență în economia mondială.

Dezavantajele monedei unice

Printre dezavantajele introducerii monedei unice amintite de Comisia Europeană se numără:

  • Costuri de tranziție. Implică în primul rând cheltuielile pentru modificarea formularelor, listelor de prețuri, etichetelor, documentelor tipizate de birou, actelor bancare, bazelor de date, programelor software, caselor de marcat, automatelor bancare și contoarelor computerizate bancare etc.;

  • Piața de muncă din domeniul bancar. Adoptarea monedei euro va duce dispariția unor locuri de muncă, în special în domeniul bancar și al caselor de schimb valutar, motivată de pierderea de către bănci a veniturilor provenite din convertirea devizelor;

  • Șocurile economice, greu de contracarat. Cursul euro nu va mai putea fi reglat de Banca Națională a României. Astfel, șocuri economice nu mai pot fi contracarate prin ajustarea ratei dobânzilor, intervenția asupra ratei de schimb şi ajustarea fiscală.

  • Creșteri de prețuri. Experiența altor state arată că există riscul real să apară creșteri de prețuri prin efectul de rotunjire prin adaos la prețuri mai atractive sau de exploatare a confuziei consumatorilor. Creșterile de prețuri după adoptarea monedei euro au afectat, în principal, mărfurile și serviciile cel mai frecvent achiziționate.

Se schimbă banii. Ţara care trece la moneda euro înaintea României

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Președintele sârb Aleksandar Vucic: „Lumea alunecă spre dezastru” după atacul rachetei hipersonice ruse
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?