Începând de la 1 februarie moneda euro va fi singurul mijloc de plată în Kosovo, inclusiv în zonele majoritar sârbe care folosesc dinarul sârb, ceea ce ar putea provoca noi tensiuni cu Serbia, relatează joi presa locală, citată de agenţia EFE.
Portalul kosovar Kossev scrie că, potrivit dispoziţiei Băncii Centrale a Kosovo, „unica monedă permisă pentru efectuarea de tranzacţii cash în sistemul de plăţi al Republicii Kosovo este euro”.
Această decizie implică eliminarea operaţiunilor de plată în moneda Serbiei, efectuate până în prezent în zonele populate de sârbi după ce Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa în anul 2008.
Se schimbă banii, a apărut bancnota cu valoare ZERO. Cum arată banii care vor apărea pe piaţă din 11 februarie
De la sfârşitul războiului din Kosovo, în 1999, aceasta a folosit ca monedă mai întâi marca germană, apoi euro din anul 2002, la fel ca vecina Muntenegru, care de asemenea nu face parte din UE.
Pentru Belgrad, eliminarea completă a dinarului sârb din Kosovo constituie o nouă presiune asupra sârbilor kosovari, care formează aproximativ 5% din populaţia Kosovo şi denunţă discriminări, intimidări şi rele tratamente din partea guvernului de la Pristina condus de naţionalistul de stânga Albin Kurti.
Serbia vede în noua decizie a kosovarilor de asemenea o lovitură aplicată normalizării relaţiilor între Kosovo şi Serbia, dialog mediat de UE şi sprijinit de SUA.
„Dacă pun în practică lucruri precum anularea tranzacţiilor de plată şi eliminarea dinarului, atunci Kurti chiar pune pe masă toate cărţile astfel încât să nu mai existe niciun dialog”, a declarat şefa guvernului sârb, Ana Brnabic.
Numeroşi sârbi kosovari îşi primesc salariile, pensiile şi ajutoarele sociale în dinari din Serbia şi există instituţii, precum cele din învăţământ şi sănătate, care funcţionează conform sistemului sârb, prin urmare impunerea euro va afecta în mare măsură populaţia sârbă din Kosovo.
Când ar putea trece România la bancnote euro în loc de RON
La 1 ianuarie 2024, s-au împlinit 25 de ani de când euro a devenit monedă oficială a 11 state membre ale UE, fiind introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile, potrivit ec.europe.eu. Până la 1 ianuarie 2002, vechile monede, considerate subunităţi ale euro, au continuat să fie folosite pentru plata în numerar.
La data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Încă de la acel moment, românii așteaptă să se schimbe banii. Produsul intern brut s-a tot dezvoltat, dar problema inflației, deficitul comercial cronic și datoria publică mare pe care o avem ca țară împiedică schimbarea banilor. Doar în doi ani, între 2015 și 2016, România a îndeplinit toate criteriile. Următorul termen pe care îl văd analiștii economici pentru a avea, din nou, o astfel de șansă, ar urma să fie în anul 2024 sau 2025.
Când se schimbă banii în România, de când am putea primi salarii în euro. S-au împlinit 25 de ani de la lansarea euro
„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care, tot timpul, au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a afirmat Dochia pentru Europa Liberă.