Se schimbă buletinele! Cărţile de identitate cu cip vor putea fi folosite şi pentru plăţi contactless

Din 2024 noile cărţi de identitate cu CIP şi semnătură electronică vor putea fi disponibile în toată ţara. Până atunci, buletinele electronice sunt distribuite doar în Cluj, în cadrul unui proiect pilot. Cipurile vor asigura un nivel maxim de securitate pentru cărţile de identitate.
Filip Stan
11 iul. 2022, 21:12
Se schimbă buletinele! Cărţile de identitate cu cip vor putea fi folosite şi pentru plăţi contactless

Se schimbă buletinele. Românii mai au de aşteptat până la finalul anului 2024 pentru a putea primi cărţile de identitate electronice. Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor.

„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini, potrivit economedia.ro

Contractul are o valoare maximală de 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026.

În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.

Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.
Se schimbă buletinele. Cum arată noile cărţi de identitate cu CIP şi cine are deja

Cardurile obțiunute, cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor, conform anunţului transmis de CNIN.

Până în 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică

Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Proiectul – pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca acestea începând să fie folosite încă de la sfârșitul anului trecut.

Se schimbă buletinele! În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Noua carte de identitate, cea electronică, a stârnit multă vâlvă, fiind în trecut un scandal legat de rubrica gen sau sex.

Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.

Românii care vor avea carte electronică de identitate o vor putea folosi în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.

Citeşte şi Categoria de români care trebuie să își schimbe buletinul chiar dacă nu a expirat. Ce trebuie să știe toți cetățenii

„În accepţiunea largă, semnătura electronică are şi o lege care o reglementează: o semnătură care să poată fi identificată printr-un token de securitate şi, sigur, să ţi-o valideze dispozitivul respectiv”, spunea Adrian Cuculis, potrivit playtech.

Cei care vor dori să-şi păstreze buletinul clasic nu vor mai putea circula în străinătate.Ca să călătorească în afara ţării, aceştia vor avea nevoie de paşaport.

Noile cărţi de identitate vor fi de mărimea unui permis de conducere, iar informaţiile personale vor fi trecute pe ambele părţi ale cărţii de identitate. Autorităţile spun că noul buletin electroni este un document mult mai sigur.

În prezent, cărțile de identitate cu cip pot fi emise doar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și care locuiesc în județul Cluj.

Se schimbă buletinele! De ce acte aveți nevoie pentru eliberarea cărții de identitate biometrice

Cerere pentru eliberare buletin

Certificatul de naștere, original și copie

Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie

Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie

Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie

Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie

Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie

Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de carte de identitate și România intră în rândul țărilor care emit astfel de documente, dar termenul Regulamentului UE este august 2031. Până atunci vor fi emise în paralel cărți de identitate (n.a simple), respectiv cărți electronice de identitate.

Citeşte şi Se schimbă buletinele. Românii vor avea numai cărţi de identitate cu cip

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Peste 30 de puncte de frontieră din România vor fi închise începând cu 1 ianuarie 2025
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?