Se schimbă buletinele în 2023. Când vor fi eliberate noile cărți electronice de identitate și care sunt principalele modificări

Noile buletine ar urma să fie emise în toată țara până la finalul anului. Statul e cel care va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate, în contextul în care au fost alocate 200 de milioane de euro în PNRR prin acest proiect.
Alina Costache
10 ian. 2023, 13:35
Se schimbă buletinele în 2023. Când vor fi eliberate noile cărți electronice de identitate și care sunt principalele modificări

Se schimbă buletinele în 2023. Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ ce propune numeroase modificări la Ordonanța 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Lucian Bode, ministrul de Interne, spunea cu câteva luni în urmă că emiterea noilor buletine se va extinde până în vara acestui an pentru București, iar în alte municipii și județe până la finalul lui 2023. Din 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual.

Se schimbă buletinele în 2023. Statul va fi cel care va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocale prin PNRR în acest scop. Aceasta e una dintre principalele schimbări pe care le propune MAI.

În nota de fundamentare se menționează că, prin PNRR, în vederea stimulării adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată, pentru Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătura digitală au fost alocate 200 milioane de euro euro. Investiția are ca obiectiv atingerea unui număr de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.

În momentul de față, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj, e de 67 de lei.

Citește și Decizia momentului privind cărțile de identitate, vor fi cu CIP din 2023

Se schimbă buletinele în 2023. Ce se întâmplă cu românii care au plătit deja pentru noile buletine

Ce schimbări se propun prin proiectul Ministerului Afacerilor Interne:

  • (1) Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârstă mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • (2) Prin hotărârea prevăzută la alin. (1) se stabilește și mecanismul de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate”.

Locul nașterii și adresa de domiciliu vor fi imprimate pe cip 

Locul nașterii va fi trecut doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.

În ceea ce privește adresa de domiciliu, ea va rămâne trecută pe cărțile de identitate simple, însă nu va mai fi trecută și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi, de asemenea, stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare.

Citește și Se schimbă buletinele! Imprimeria Naţională organizează licitaţie pentru certificatele digitale necesare autentificării cetățenilor în sistemele IT publice și private

Certificatele de stare civilă nu vor fi trebui prezentate la depunerea cererii pentru eliberarea CEI; Buletinele vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți

O altă modificare constă în faptul că românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cerificatele de stare civilă atunci când depun cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Buletinele electronice vor fi eliberate opțional și pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.

„Regulamentul UE 2019/1157 stabilește expres forma și conținutul documentului de identitate care poate avea și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană. În aceste condiții, pentru categoria de vârstă 0-14, neexistând obligația de obținere actului de identitate, urmează să se elibereze doar carte de identitate electronică”, se arată în nota de fundamentare.

Altă propunere a MAI este ca pentru minorii cu vârste până la 12 ani, eliberarea cărților electronice de identitate să se facă fără imaginile impresiunilor papilare (amprentele degetelor).

Colectarea și înscrierea acestor amprente în cipul cărții electronice de identitate vor fi necesare însă de la 12 ani în sus.

Care e valabilitatea noilor cărți electronice de identitate

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:

  • a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
  • b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
  • c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

 

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Wizz Air, reducere pentru fiecare două bilete cumpărate miercuri. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pasionații de călătorii
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O zi din viața lui Crin Antonescu. La ce oră se trezește
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Planuri de retragere a trupelor americane din Siria, conform surselor de la Pentagon
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol