Se schimbă buletinele în România! Decizia momentului privind cărțile de identitate, vor fi cu CIP din 2023

Toți românii care au buletin trebuie să știe că, până la sfârșitul anului viitor, ar putea fi emise cărți de identitate în format electronic. Buletinele cu cip nu sunt obligatorii!
Filip Stan
20 nov. 2022, 19:15
Se schimbă buletinele în România! Decizia momentului privind cărțile de identitate, vor fi cu CIP din 2023

Se schimbă buletinele în România! Este decizia momentului privind cărțile de identitate, asta pentru a respecta termenul stabilit printr-un regulament european ce vizează îmbunătățirea securității documentelor de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene și a documentelor de ședere emise acestora. Astfel, se întâmplă obligatoriu până la 31 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunța, în vara lui 2021, posibilitatea de emitere a cărților electronice de identitate. Totuși, nu toți cetățenii români pot cere acest nou tip de document de identitate, deoarece pe 2 august 2021 a fost lansat doar un proiect-pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate, ce se derulează exclusiv în județul Cluj. De atunci, la Cluj au fost eliberate peste 5.400 de astfel de documente de identitate. Potrivit MAI, extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivelul Municipiului București este programată pentru jumătatea anului 2023, iar la nivel național ar urma să se facă până la 31 decembrie 2023.

Se schimbă buletinele! Imprimeria Naţională organizează licitaţie pentru certificatele digitale necesare autentificării cetățenilor în sistemele IT publice și private
Concret, așa cum apare într-un comunicat emis în vara anului trecut de MAI, „acest proiect-pilot, ce se va derula la nivelul județului Cluj, permite familiarizarea atât a cetățenilor, cât și a autorităților cu pașii ce trebuie respectați în vederea obținerii/ emiterii cărții electronice de identitate”.

Termenul-limită pentru emiterea cărților de identitate electronice este cuprins în Regulamentul (UE) 2019/1157 și este stabilit, mai exact, în data de 2 august 2021, însă nici până azi nu se schimbă buletinele în România astfel, scrie avocatnet.ro.

După cum a anunțat MAI acum câteva zile, „începând din 2 august 2021, dată la care a fost demarat proiectul pilot privind cartea electronică de identitate, până în prezent au fost eliberate 5.434 documente de identitate care îndeplinesc cerințele și normele europene”.

În plus, MAI transmite că, din datele existente în prezent, se preconizează că extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivelul Municipiului București va avea loc la jumătatea anului 2023, în timp ce, la nivel național, emiterea CEI va fi posibilă până la 31 decembrie 2023. Practic, atunci se schimbă buletinele în toată țara.

Se schimbă buletinele! Cărţile de identitate cu cip vor putea fi folosite şi pentru plăţi contactless

Cartea electronică de identitate va putea fi folosită atât în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din țara noastră, cât și cu cele din străinătate. Adică, aceste documente vor putea fi folosite, precum actele de identitate simple din prezent, și pentru a călători în spațiul comunitar.

Noile documente de identitate conțin și o semnătură digitală, lucru care, cel puțin teoretic, va contribui la reducerea birocrației în interacțiunile cetățenilor cu autoritățile române. Semnăturile electronice de pe noile acte de identitate sunt gratuite pentru cetățeni, deoarece sunt emise pe cheltuiala statului. În plus, cartea electronică de identitate va înlocui cardul de sănătate.

Termenul de valabilitate va fi stabilit în funcție de vârstă
„Termenul de valabilitate al CEI se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia. De asemenea, se poate solicita emiterea unui nou CEI, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative din viața cetățenilor”, mai apare în comunicatul ministerului.

Nu în ultimul rând, de cărțile electronice de identitate vor putea beneficia și copiii, indiferent de vârstă, cu condiția ca părinții lor solicite emiterea unui astfel de document.

Cărţile de identitate cu cip vor putea fi folosite şi pentru plăţi contactless

Se schimbă buletinele. Românii mai au de aşteptat până la finalul anului 2024 pentru a putea primi cărţile de identitate electronice. Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor.

„Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini, potrivit economedia.ro

Contractul are o valoare maximală de 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026.

În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.

Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.
Se schimbă buletinele. Cum arată noile cărţi de identitate cu CIP şi cine are deja

Cardurile obțiunute, cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor, conform anunţului transmis de CNIN.

Până în 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică

Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Proiectul – pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca acestea începând să fie folosite încă de la sfârșitul anului trecut.

Se schimbă buletinele! În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Noua carte de identitate, cea electronică, a stârnit multă vâlvă, fiind în trecut un scandal legat de rubrica gen sau sex.

Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.

Românii care vor avea carte electronică de identitate o vor putea folosi în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.

Citeşte şi Categoria de români care trebuie să își schimbe buletinul chiar dacă nu a expirat. Ce trebuie să știe toți cetățenii

„În accepţiunea largă, semnătura electronică are şi o lege care o reglementează: o semnătură care să poată fi identificată printr-un token de securitate şi, sigur, să ţi-o valideze dispozitivul respectiv”, spunea Adrian Cuculis, potrivit playtech.

Cei care vor dori să-şi păstreze buletinul clasic nu vor mai putea circula în străinătate.Ca să călătorească în afara ţării, aceştia vor avea nevoie de paşaport.

Noile cărţi de identitate vor fi de mărimea unui permis de conducere, iar informaţiile personale vor fi trecute pe ambele părţi ale cărţii de identitate. Autorităţile spun că noul buletin electroni este un document mult mai sigur.

În prezent, cărțile de identitate cu cip pot fi emise doar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și care locuiesc în județul Cluj.

Se schimbă buletinele! De ce acte aveți nevoie pentru eliberarea cărții de identitate biometrice

Cerere pentru eliberare buletin

Certificatul de naștere, original și copie

Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie

Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie

Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie

Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie

Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie

Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de carte de identitate și România intră în rândul țărilor care emit astfel de documente, dar termenul Regulamentului UE este august 2031. Până atunci vor fi emise în paralel cărți de identitate (n.a simple), respectiv cărți electronice de identitate.

Citeşte şi Se schimbă buletinele. Românii vor avea numai cărţi de identitate cu cip

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni