Se schimbă buletinele în România. Cărțile de identitate electronice și simple, înainte de finele acestui an, vor deveni standard în România. Deși a existat deja un proiect pilot legat de noile buletine, o nouă ordonanță de urgență adoptată în această săptămână de Guvern vine cu mai multe modificări importante.
La mijlocul acestei săptămâni, s-a schimbat valabilitatea cărților de identitate și s-a introdus posibilitatea completării cererii pentru viza de flotant prin mijloace electronice. Nu în ultimul rând, s-a confirmat oficial că prețul emiterii a aproximativ cinci milioane de acte de identitate electronice va fi suportat de către statul român, prin fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). După calculele lor, asta înseamnă că ar trebui acoperită emiterea buletinelor din România pentru cel puțin 3 ani. Ca referință, în prezent, costă 67 de lei emiterea unei cărți de identitate.
Proiectul de OUG în forma lui integrală poate fi accesat la această adresă.
Se schimbă buletinele în România. Un proiect de lege inițiat de 25 de parlamentari, toți de la AUR, prevede modificarea legislației referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Unicul articol se referă la înscrierea în toate documentele unei persoane a grupei sanguine și a RH-ului, scrie economica.net.
„În vederea realizării evidenţei cetăţenilor români, fiecărei persoane fizice i se atribuie, începând de la naştere, un cod numeric personal, denumit în continuare C.N.P., i se determină grupa sanguină şi factorui Rh, elemente care se înscriu în actele şi certificatele de stare civilă şi se preiau în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum si în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare R.N.E.P.”
Inițiatorii spun că măsura ar fi benefică atunci când este nevoie de o transfuzie de sânge, mai ales una care ar trebui să se facă rapid.
“Cunoaşterea grupei sanguine şi a factorului Rh devine foarte important atunci când pacientul are nevoie de o transfuzie, cum ar fi in cazul unor afecţiuni grave, hemoragii masive sau în cazul unor accidente. Motivul este acela că pacientul nu poate primi orice fel de sânge, ci doar unul compatibil cu grupa sanguină a acestuia. Transfuzia greşită a unei grupe de sânge incompatibile poate pune în pericol viaţa pacientului, de aceea siguranţa acestuia depinde de evitarea incompatibilităţii între eritrocitele (hematiile sau globulele roşii) celui care a donat sânge şi anticorpii din plasma pacientului”, scrie în expunerea de motive.
Proiectul a fost depus la Senat la finalul primăverii și de atunci a primit mai multe avize favorabile, inclusiv de la Consiliul Economic și Social, dar a primit și un aviz negativ al Guvernului. La finalul lunii trecute, a primit aviz favorabil de la comisia de fond, cea pentru administrație publică din Senat.