Se schimbă buletinele. Noile cărți de identitate pentru cetățenii români vor avea cipuri cu antenă proprie încorporată, care vor asigura un nivel maxim de securitate. Cu acest tip de buletin electronic se vor putea face inclusiv plăți contactless.
Cipurile din noile buletine ale românilor vor asigura un nivel maxim de securitate și vor putea fi folosite inclusiv pentru efectuarea plăților contacless, se arată în caietul de sarcini al contractului de achiziție lansat de Imprimeria Națională pentru cipuri și materia policarbonat cu antenă inserată.
Se schimbă buletinele. Cum arată noile cărţi de identitate cu CIP şi cine are deja
”Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, se arată în caietul de sarcini.
Contractul de tip cadru este împărțit în cinci părți subsecvente, pentru anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026, presupune achiziționarea a maxim 9 milioane de cipuri și 375.00 de plastice cu antenă și are o valoarea maximă estimată de 189 de milioane de lei.
Se schimbă buletinele. Aproape 400.000 de români vor avea cărţi de identitate noi
Românii trebuie să treacă la noua carte de identitate electronică până în anul 2031. Noile buletine au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele cărți de identitate, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.
Proiectul-pilot prin care a început deja folosirea cărților de identitate electronică a început încă de la sfârșitul anului 2021 în municipiul Cluj-Napoca, unde au fost emise până acum 5.000 de astfel de buletine noi
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloș, a explicat în cadrul conferinței „Curs de Guvernare” când vor fi implementate noile cărți de identitate și sub ce formă le vor primi cetățenii. Potrivit oficialului, noile buletine vor face parte din categoria proiectelor de transformare digitală a statului, iar termenul propus este unul scurt, având în vedere volumul de muncă pe care îl presupune această schimbare.
„Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare.
Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a menţionat Marcel Boloş, la Conferinţa CursDeGuvernare „Urgenţa: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”.
În cazul furtului cărții de indentitate, pe lângă celelalte acte necesare pentru schimbarea buletinului, este nevoie și de dovada eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul.
Termenul de valabilitate a cărţii de identitate este, după cum urmează: