Se schimbă certificatele de naștere, căsătorie și deces. Termenul de la care actele de stare civilă vor avea o nouă înfățișare

O nouă ordonanță de urgență emisă recent aduce schimbări majore în ceea ce privește actele de stare civilă. Certificatele de naștere, căsăstorie și deces vor arăta diferit.
Alina Costache
18 sept. 2024, 18:06
Se schimbă certificatele de naștere, căsătorie și deces. Termenul de la care actele de stare civilă vor avea o nouă înfățișare
Cum vor arăta certificatele de naștere, căsătorie și deces

Începând de anul viitor, actele de stare civilă completate în țară nu vor mai fi completate manual, așa cum se întâmplă în prezent, ci vor fi tipărite pe formulare dedicate, potrivit unei ordonanțe nou apărută. Este vorba despre certificatele de naștere, de căsătorie și cele de deces. Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial în 13 septembrie.

Astfel, modificarea va elimina cozile pentru acte, care până acumerau întocmite manual. De al 31 martie 2025, ele vor fi tipărite numai pe formulare dedicate.

„Începând cu data de 31 martie 2025, Registrul de stare civilă exemplarul I se completează informatic și se păstrează în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie, iar Registrul de stare civilă exemplarul II se întocmește numai în format electronic de către ofițerii de stare civilă din cadrul unităților administrativ-teritoriale din România”, se arată în Ordonanța de urgență nr 111/2024, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Pensie de urmaș 2024. Cine are dreptul la acest tip de alocație și care este cuantumul acesteia în funcție de numărul de beneficiari

Noul act normativ stabilește că la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României din alte țări Registrul de stare civilă exemplarul I se completează informatic și se păstrează în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie. Registrul de stare civilă exemplarul II se întocmește numai în format electronic, de la data de 24 septembrie 2025.

„La misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României din străinătate Registrul de stare civilă exemplarul I se completează informatic și se păstrează în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie, iar Registrul de stare civilă exemplarul II se întocmește numai în format electronic începând cu data de 24 septembrie 2025”, specifică ordonanța.

Așadar, datele la care ofițerii de stare civilă din țară și cei de la misiunile diplomatice și oficiile de carieră ale României încep să completeze electronic actele de stare civilă diferă.

Până la termenele de anul viitor, regula stabilită de lege prevede că certificatele de naștere, de căsătorie și de deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale, și se completează manual, cu cerneală specială de culoare neagră.

Citește și: Părinții, în ceață la capitolul fondul clasei. Este legal să li se ceară bani de la școală?

Totodată, din martie 2025, cererile privind actele de stare civilă vor putea fi depuse la oricare serviciu de evidență a persoanelor dau primărie din țară, nu doar cele din anumite orașe, ca acum.

Mai mult, așa cum s-a stabilit prin OG 26/2022, dacă la declararea copilului părinții nu se înțeleg în ceea ce privește prenumele acestuia, în certificatul de naștere se va înregistra prenumele din documentul emis de spital.

DailyBusiness
Intervenție DE ULTIMĂ ORĂ de la Guvern! Mii de români pot cere suspendarea ratelor
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Revenire spectaculoasă la Pro TV! Vedeta a petrecut 27 de ani la pupitrul știrilor
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ce cadou a primit o badantă româncă din Italia, din partea bătrânei pe care a îngrijit-o! Nepoților femeii nu le-a venit să creadă: „M-am simțit abandonată de voi toți”
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Dentist condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire de libertate
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!