Se schimbă Codul Rutier! De la ce viteză pot rămâne şoferii fără permis de conducere

Legea stabilește limitele de viteză de la care se suspendă permisul de conducere, iar acum în Parlament este în plină dezbatere un proiect de modificare a Codului Rutier care pedepsește dur conducătorii auto, în cazul în care le încalcă.
Mircea Filipescu
21 aug. 2023, 19:50
Se schimbă Codul Rutier! De la ce viteză pot rămâne şoferii fără permis de conducere

Codul Rutier are noi prevederi. Aproape 5.000 de accidente rutiere au avut loc în anul 2022. 20% dintre aceste incidente au avut drept cauză viteza excesivă. Acesta a fost și motivul pentru care autoritățile statului au făcut modificări la Codul Rutier, menite să facă legile mult mai aspre pentru conducătorii auto care nu le respectă.

Limita maximă de viteză în anumite localități este de 50 de km/oră, însă sunt și excepții de 80 de km/oră. Limita de viteză pe drumurile expres este de 120 de km/oră, iar pe autostrăzi este de 130 de km/oră. Pe drumurile naționale europene, șoferii trebuie să meargă cu 100 de km/oră, iar pe celelalte tipuri de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B, conducătorii auto trebuie să șofeze cu 90 de km/oră.

În cazul în care șoferii depășesc limita de viteză, atunci se vor alege cu amendă, iar în unele cazuri și cu suspendarea permisului de conducere. Punctul de amendă este 145 de lei, iar sancțiunile sunt cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă, pentru depășirea vitezei, potrivit Cancan.

10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă (290 de lei – 435 de lei) + 2 puncte de penalizare
21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă (580 de lei – 725 de lei) + 3 puncte de penalizare
31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă (870 de lei – 1.160 de lei) + 4 puncte de penalizare
41 – 50 km/h: 9-20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + 6 puncte de penalizare
peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Citeşte şi: Tragedia din 2 Mai putea fi evitată! Beizadeaua drogată a fost oprită de poliție de două ori înainte de accident. Nu a fost testat pentru droguri

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, se arată în Art. 102, lit.a, din Ordonanța 1/2022 a Guvernului.

Prin urmare, dacă șoferii conduc, spre exemplu, cu 100 de km/oră în locurile unde limita este de 50 de km/ oră, atunci se pot alege cu permisul suspendat timp de trei luni. Cei care conduc cu 200 de km/oră pe autostradă se pot alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de 4 luni.

Pentru ca legile să fie mult mai aspre, Senatul a adoptat un proiect prin care se stabilește un nou prag de viteză. Șoferii care depășesc acest prag de viteză, rămân fără permis timp de o jumătate de an.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, se arată în proiectul legislativ adoptat de Senat.

Citeşte şi: Primele declarații ale tatălui lui Sebastian, tânărul ucis în accidentul din 2 Mai. ”Suntem devastați. L-am ridicat de la morgă, ce am văzut nu poate fi descris”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Un bărbat atacat de urs în Sântioana, județul Bistrița-Năsăud
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!