Se schimbă durata de valabilitate pentru unele permise de conducere. Ce categorii sunt vizate

Valabilitatea permisului de conducere va fi modificată față de ceea ce a fost până acum. Dacă pentru unii șoferi termenul de valabilitate va fi mai scurt, pentru altă categorie de conducători auto va fi prelungită.
Alina Costache
17 aug. 2024, 16:34
Se schimbă durata de valabilitate pentru unele permise de conducere. Ce categorii sunt vizate
Noi reguli pentru o categorie de șoferi

Guvernul României a avizat recent o lege adoptată de Senat care modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere pentru diferite categorii de șoferi. Sunt vizați posesorii de permise auto pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE. Conformlegislației, valabilitatea permisului auto va fi redusă pentru anumite grupuri de șoferi, în timp ce pentru altele va fi extinsă.

Citește și: Accident cumplit pe DN13, în județul Brașov. Roberta, o polițistă de 21 de ani aflată în misiune, și-a pierdut viața

În prezent, permisul auto este valabil timp de 10 ani pentru toți șoferii din România. Conform noului proiect de lege adoptat la începutul anului de Senat, valabilitatea permisului va fi scăzută pentru anumite categorii de șoferi.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, se precizează în legea adoptată de Senat.

De asemenea, va fi redusă valabilitatea permiselor de conducere și pentru șoferii trecuți de 70 de ani.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se arată în noua lege, citată de Capital.

Citește și: Este cod roşu de caniculă, dar meteorologii ştiu când vine iarna. Primii fulgi nu sunt aşa îndepărtaţi!

Noua lege propune extinderea valabilității permisului auto pentru anumite categorii de șoferi, astfel încât, după obținerea acestuia, permisele eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE vor fi valabile timp de 15 ani.

Ca să se aplice legea trebuie să fie adoptată de Camerei Deputaților, care este for decizional, și apoi promulgată de președintele țării.

Până atunci, valabilitatea permisului de conducere rămâne de 10 ani pentru toți șoferii.

În Uniunea Europeană se discută deja despre schimbări în legislația rutieră, inclusiv o propunere a Comisiei Europene care sugerează prelungirea valabilității permisului auto la 15 ani.

„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.

După vârsta de 70 de ani, valabilitatea permisului auto va fi redusă la doar 1 an. În această perioadă, posesorii vor fi obligați să efectueze controale medicale pentru a-și reînnoi permisul.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Aleră nucleară la Moscova. Panică la metroul și oameni blocați în stații
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
ALERTĂ NUCLEARĂ FALSĂ ÎNTR-UN PASAJ DIN METROUL MOSCOVEI A PROVOCAT PANICĂ
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...