Se schimbă formula de calcul, românii vor primi mai mulţi bani pe card

Despăgubirile de secetă la culturile de primăvară, achitate în baza procesului-verbal de constatare. Despăgububirile de secetă la cele patru culturi semănate în primăvara anului trecut se acordă pentru un grad de afectare între 30% și 100%
Filip Stan
04 iul. 2023, 08:28
Se schimbă formula de calcul, românii vor primi mai mulţi bani pe card

Mai mulţi bani pentru agricultori. Ordonanța de Urgență pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară de anul trecut – publicată în Monitorul Oficial. OUG nr. 50/2023 se aplică pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre care au fost calamitate de seceta din 2022.

„Formula de calcul nu este corectă, eu mi-o asum și o modific. Este anunțul așteptat de toți fermierii și pe care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a făcut luni – 3 iulie, în cadrul Congresului Fermierilor 2023, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor cu sprijinul Corteva Agriscience.

Bani mai mulţi pentru agricultori la rectificarea bugetară

Șeful de la Agricultură a recunoscut că se lucrează la suspendarea depunerii cererilor pentru despăgubirile de secetă la culturile de primăvară. Florin Barbu a arătat că a analizat formula de calcul după care se face în prezent calcularea compensațiilor.

”Vreau să încerc să corectez din solicitările pe care asociațiile le-au avut către mine în scris și verbal ori de câte ori m-am întâlnit cu dânșii. Da, dacă acea formulă nu este corectă eu mi-o asum și o modific. Numai să vedem impactul și întâzierea, dacă trebuie să retrimitem Comisiei (Europene – n.r.)”, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, potrivit agrointel.ro.

Pariu pierdut cu agricultura. Fermierii riscă să piardă 50% din discounturile băncilor după tăierea subvenţiilor pentru secetă

Ministrul Barbu a precizat că pentru sumele suplimentare ce vor fi necesare în urma recalculării, va depune eforturi să se găsească resurse financiare. ”La rectificarea bugetară o să am o discuție cu ministrul Finanțelor să încercăm să găsim diferența de bani pe care am promis-o pentru despăgubiri”, subliniat Barbu.

Vă reamintim că Alianța pentru Agricultură și Cooperare a semnalat ministrului Agriculturii Florin Barbu și premierului Marcel Ciolacu, într-o adresă oficială, problemelele ridicate de OUG privind plata despăgubirilor de secetă la culturi semănate primăvara trecută. Asociația Forța Fermierilor a ridicat problema sumelor tăiate și a calculului eronat și la nivelul Comisiei de agricultură din Senatului României, unde s-a dezbătut proiectul de lege pentru adoptarea OUG. De asemenea, Vasile Balcan, Vicepreședinte AFF și Membru al Senatului AFF, a reclamat public eroarea gravă din formula de calcul, din cauza căreia fermierii primesc sume mult mai mici, prin aplicarea de două ori a procentului de calamitate din plata maximală per hectar.

Potrivit argumentației OUG, de prevederile acestui act normativ vor bebeficia un număr de peste 148.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică pe o suprafață cultivată de peste 1.110. 000 de hectare calamitate parțial sau total de seceta pedologică. Din această suprafață totală, 1.066.160 de hectare au fost cultivate cu porumb și floarea-soarelui. Astfel, peste 705.000 de hectare cu porumb au fost afectate de secetă, dintre care peste 135.00o de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 570.000 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv. În cazul culturii de floarea-soarelui, peste 360.000 de hectare cu floarea-soarelui au fost afectate de secetă, dintre care peste 139.400 de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 220.800 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv.

Iohannis, veşti bune pentru agricultori. CE va reanaliza şi va reveni asupra subvenţiilor pentru România

În cazul culturii de soia, situația centralizată a proceselor verbale de constatare arată că peste 47.300 de hectare au fost afectate de secetă, dintre care peste 16.600 de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 30.600 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv. La mazăre, suprafața efectată este de peste 8.100 de hectare, dintre care peste 1.100 de hectare au fost afectate în proporție de 30% până la 69%, iar peste 7.000 de hectare au fost afectate în proporție de 70% până la 100% inclusiv.

Despăgubirile de secetă la culturile de primăvară, achitate în baza procesului-verbal de constatare

Despăgubirile de secetă la cele patru culturi semănate în primăvara anului trecut se acordă pentru un grad de afectare între 30% și 100%.

Beneficiarii ajutorului sunt producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre în primăvara anului 2022, ce au fost distruse de seceta pedologică în procente de peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, respectiv:
a) producători agricoli persoane fizice;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole
organizate în conformitate cu Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, societățile comerciale organizate în conformitate cu Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Fermierii care vor să beneficieze de despăgubiri de secetă la culturile de primăvară calamitate anul trecut trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Ei trebuie obligatoriu să dețină un proces verbal prin care s-a constatat gradul de calamitare al culturilor eligibile – porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

Fermierii sunt eligibili la solicitarea schemei dacă:
a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru culturile de porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică;
b) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022, respectiv porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
c) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de secetă pedologică și dovedită prin consemnarea în procesele-verbale, cu procente de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

Despăgubiri de secetă la culturi de primăvară – calcul plată la hectar

Ajutorul de stat sub formă de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre cele patru culturi eligibile.

Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este mai mare de 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

”Pentru oricare dintre culturile prevăzute (…), sumele totale reprezentând grantul care se poate acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea cuantumului grantului unitar (…) cu procentul de calamitare și cu suprafața calamitată, menționate în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută”, se arată în OUG nr. 50/2023 cu privire la formula prin care se calculează despăgubirile pentru culturile cu grad de afectare sub 100%.

Cererile pentru despăgubirile de secetă se depun la DAJ

Ajutorul de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă se derulează prin direcțiile agricole. Aici fermierii vor putea depune cererile, dar numai după ce schema de sprijin este aprobată de Comisia Europeană.

”După data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat se aplică măsurile preconizate de prezenta schemă, respectiv beneficiarii care îndeplinesc criteriile (…) pot depune/transmite la DAJ o cerere de solicitare a grantului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, care cuprinde și declarația pe propria răspundere că nu se află în dificultate (…), sau sunt în dificultate la data depunerii cererii și dovedesc că dificultățile financiare au fost cauzate de seceta pedologică din anul 2022 prin deținerea unui proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturile de porumb și/sau floarea-soarelui și/sau soia și/sau mazăre în care este consemnat procentul de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv la data depunerii solicitării pentru ajutor”, se arată în actul normativ publicat în Monitorul Oficial.

Lista documentelor necesare la cererea depusă la DAJ pentru despăgiburirile de secetă sunt copia după procesul verbal de constatare și copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum instituția de credit, codul IBAN, pentru efectuarea viramentelor.

Cererile și documentele obligatorii se pot depune se depune sau se pot transmite în termen de 20 de zile lucrătoare de la data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat.

Cererea de solicitare a ajutorului, însoțită de documente, poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă ori în format electronic, prin e-mail.

Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului.

Bugetul total alocat sprijinului este de 300 de milioane de lei. Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc fermierilor până la data de 31 decembrie 2023, conform OUG.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii